Live

Biden anunță că SUA își încheie retragerea din Afganistan mai devreme. Rusia se pregătește să intervină. Lavrov: Ne vom apăra aliații

Data publicării:
Vehicule militare americane abandonate de armata SUA la baza militară de la Bagram, în Afganistan. Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden a declarat, joi, că misiunea militară americană din Afganistan se va încheia la 31 august, mai devreme decât era prevăzut, și că poporul afgan este singurul care poate decide cum este condusă țara. Instabilitatea din ultima vreme din Afganistan a atras, recent, și Rusia, a cărei alianță militară, OTSC, a anunțat că va trimite trupe la granița dintre Tadjikistan și Afganistan.

„Noi nu am mers în Afghanistan pe a face construcție statală. Este dreptul și responsabilitatea poporului afgan să-și decidă viitorul și felul în care vor să-și administreze țara”, a spus președintele american.

Joe Biden a mai spus și că Războiul din Afganistan nu poate continua la nesfârșit și că nu va mai trimite „încă o generație de americani să lupte în Afganistan”.

„Nu voi mai trimite încă o generație de americani să lupte în Afganistan fără a avea vreo așteptare pentru un rezultat. Situația de securitate actuală din țară ne-a confirmat că încă un an de luptă în Afganistan nu este o soluție ci una pentru a rămâne acolo pe termen nedeterminat”, a adăugat Biden.

Biden a explicitat direct că misiunea militară americană se va încheia în 31 august, mai devreme de data programată. El a spus că SUA s-a implicat în Afganistan pentru a preveni un atac terorist la nivelul tragediei de la 11 septembrie, iar acest obiectiv a fost atins.

„Ne-am atins obiectivul. De aceea am mers acolo. Nu am mers în Afganistan ca să facem construcție statală. SUA nu își permite să stea legată de politici de acum 20 de ani. Trebuie să răspundem la amenințări acolo unde sunt ele astăzi”, a adăugat Biden.

Situația de securitate din Afganistan s-a deteriorat constant de la anunțul că trupele americane se vor retrage. De atunci, trupele mai multor țări NATO au părăsit regiunea, iar talibanii au ocupat zone importante ale țării și își continuă asaltul împotriva forțelor de securitate afgane.

„Toate trupele britanice atribuite misiunii NATO din Afganistan se vor întoarce acasă”, a anunțat Boris Johnson într-o declarație în fața Parlamentului britanic.

„Din motive evidente, nu voi face public calendarul retragerii noastre, însă ce pot spune Camerei este că majoritatea forțelor noastre au părăsit deja Afganistanul”, a continuat el.

Rusia ar vrea să intervină în Afganistan. Lavrov: Suntem gata să ne apărăm aliații regionali

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, din cadrul Comunității Statelor Independente, ambele organizații ale Rusiei, anunță că a trimis, marți, un grup operativ la frontiera dintre Tadjikistan și Afganistan, după ce situația s-a agravat, iar talibanii au avanat spre regiunile de graniță. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat, miercuri, că situaţia din Afganistan are tendinţa să se deterioreze rapid şi a dat asigurări că Moscova este gata să-şi apere aliaţii regionali dacă va fi necesar, informează Reuters.

„La 6 iulie, un grup operativ condus de şeful Statului Major interarme al OTSC, general-colonelul Anatoli Sidorov, a sosit în Tadjikistan”, a informat serviciul de presă al organizaţiei, citat de Interfax și Agerpres. Grupul de ofiţeri s-a deplasat de la Moscova la Duşanbe la bordul unui avion militar.

Situaţia la frontiera între Tadjikistan şi Afganistan s-a înrăutăţit cu o zi înainte, când peste 1.000 de soldaţi afgani au trecut graniţa pentru a scăpa de ofensiva talibanilor, în faţa căreia preşedintele tadjik, Emomali Rahmon, a ordonat mobilizarea a 20.000 de rezervişti pentru a consolida apărarea graniţei cu Afganistanul.

Echipa OTSC, organizaţie din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan, va inspecta regiunile din sudul ţării şi se va întâlni cu reprezentanţi ai Ministerului tadjik al Apărării, ai trupelor de grăniceri şi Comitetului de securitate de la Duşanbe.

„Principalul obiectiv al activităţii grupului operativ este supravegherea situaţiei la frontiera tadjiko-afgană şi pregătirea propunerilor cu măsuri comune în cadrul OTSC”, a spus Sidorov.

Luni dimineaţa, 1.037 de soldaţi afgani au fost constrânşi să caute caute refugiu pe teritoriul tadjik în urma ofensivei mişcării talibane, care i-a alungat din diferite districte ale provinciei Badakhshan. Militarii afgani au fost primiţi în Tadjikistan pe baza „principiului bunei vecinătăţi şi a neamestecului” în afacerile interne ale Afganistanului, a explicat Serviciul tadjik al poliţiei de frontieră.

Preşedintele tadjik a avut o convorbire telefonică luni cu Vladimir Putin, iar acesta din urmă a exprimat disponibilitatea Moscovei de a susţine Duşanbe atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul OTSC.

Aşa cum a comentat marţi viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, situaţia de la frontiera tadjiko-afgană este „extrem de tensionată”, având în vedere că aproximativ 70% din zonele de frontieră ale Afganistanului se află sub controlul talibanilor. Diplomatul rus a reamintit că o bază militară rusă se află în Tadjikistan, fiind „dotată cu tot ceea ce este necesar pentru a sprijini Tadjikistanul în caz de nevoie”.

Între 1992 şi 2005, supravegherea frontierei tadjiko-afgane a fost efectuată de grăniceri ruşi în virtutea unui acord între Duşanbe şi Moscova.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 2,03 m, 98 de kg și o decizie i-a adus milioane în cont: ”Într-o săptămână am câștigat mai mult decât în toată cariera”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden, bilanț al politicii sale externe: „SUA câștigă competiţia internaţională”

Mark Rutte cere țărilor NATO să investească „o mică parte” din bugetele pentru pensii, Sănătate sau asistență socială în Apărare

Cum și-a întinat Joe Biden propria moștenire. „El este puntea de la Trump 1 la Trump 2”

Avertismentul șefului NATO privind o pace în Ucraina pe placul axei China - Iran - Coreea de Nord: „Deschide calea instabilităţii”

Partenerii noștri