Live

Belgia anchetează ce face o "navă de spionaj" a Rusiei în zonele cu gazoducte submarine și parcuri eoliene

Data actualizării: Data publicării:
Belgia anchetează ce face o "navă de spionaj" a Rusiei în zonele cu gazoducte submarine și parcuri eoliene. FOTO: Profimedia Images

Belgia a deschis o anchetă cu privire la activităţile unei "nave de spionaj" ruseşti reperată în noiembrie în zonele în care există parcuri eoliene, gazoducte submarine şi cabluri de comunicaţii, a anunţat marţi ministrul Justiției, Vincent Van Quickenborne.

"Nu ştim motivele exacte ale acestei nave ruseşti, dar să nu fim naivi. Mai ales dacă se comportă suspect în apropierea parcurilor noastre eoliene, a conductelor de gaz şi a cablurilor de date submarine şi a altor infrastructuri critice", a subliniat ministrul într-un comunicat. "Luăm măsurile necesare pentru o siguranţă a lor mai mare. Trecerea acestei nave face, fără îndoială, parte din contextul mai larg al războiului din Ucraina. Având în vedere comportamentul suspect al navei, care a navigat fără AIS (Automatic Identification System), un sistem de securitate obligatoriu care permite cunoaşterea automată a identităţii navelor, a fost lansată o anchetă de către hub-ul de Informaţii Maritime", a transmis Vincent Van Quickenborne, scrie Agerpres.

Această navă fusese deja observată în apele olandeze, a anunţat luni serviciul olandez de informaţii şi securitate militară (MIVD).

NATO şi UE au anunţat în 11 ianuarie crearea unui grup de lucru comun pentru a consolida protecţia infrastructurilor lor esenţiale în Europa în faţa ameninţărilor Rusiei.

Această iniţiativă urmează după exploziile care au avariat gazoductele submarine Nord Stream anul trecut şi se doreşte o ilustrare a cooperării sporite dintre cele două organizaţii pentru a răspunde la consecinţele invaziei Ucrainei de către Moscova.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri