Live

Belarus confirmă participarea la a doua etapă a exercițiilor militare ruse cu arme nucleare: Suntem hotărâţi să răspundem amenințărilor

Data publicării:
Ministrul Apărării din Belarus, generalul-locotenent Viktor Krenin. Foto: Profimedia Images

Belarus a anunţat luni că armata sa participă la cea de-a doua etapă a exerciţiilor militare ruse cu arme nucleare tactice ordonate de preşedintele rus Vladimir Putin. Prima etapă a exerciţiilor a avut loc luna trecută în sudul Rusiei, analiştii pe probleme de securitate afirmând că acestea reprezintă un semnal de avertizare lansat de Putin pentru a descuraja Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina.

Ministrul Apărării din Belarus, generalul-locotenent Viktor Krenin, a declarat că exerciţiile reprezintă o măsură proactivă pentru a „creşte disponibilitatea noastră de a folosi aşa-numitele arme de represalii”, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

„În prezent, mai mult ca oricând, suntem hotărâţi să răspundem oricăror ameninţări atât pentru ţara noastră, cât şi pentru Uniunea Statală” între Rusia şi Belarus, a mai spus el.

El nu a precizat unde se desfăşoară exerciţiile sau ce tipuri de arme sunt folosite. Belarus are graniţă cu trei ţări NATO - Polonia, Lituania şi Letonia.

„Nu avem niciun scop să creăm tensiuni în problemele de securitate regională. Nu proiectăm ameninţări militare asupra ţărilor terţe sau asupra altcuiva", a adăugat Krenin.

„Suntem un stat paşnic, nu ameninţăm şi nu căutăm confruntare cu nimeni, însă ne vom păstra praful de puşcă uscat”

Putin şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko au anunţat anul trecut că Moscova îşi mută o parte din armele sale nucleare tactice în Belarus. Acestea sunt focoase concepute să fie folosite pe câmpul de luptă, spre deosebire de armele strategice cu rază lungă de acţiune destinate să distrugă oraşe întregi inamice.

Unii analişti occidentali consideră că armele nucleare tactice au căpătat o importanţă mai mare în strategia Moscovei de la începerea războiului din Ucraina, unde forţele sale convenţionale au luptat în primii doi ani.

În teorie, utilizarea unei astfel de arme ar putea produce un şoc uluitor în Occident, fără a provoca neapărat un război nuclear, deşi riscul de a declanşa o escaladare ar fi uriaş. Din prima zi a războiului, Putin a avertizat în mod repetat Occidentul cu privire la dimensiunea şi puterea arsenalului nuclear al Rusiei.

Nu există informaţii imediate din partea Rusiei în legătură cu exerciţiile cu Belarus, deşi Moscova anunţase anterior că acestea vor avea loc.

Prima fază a exerciţiilor s-a desfăşurat luna trecută în regiunea Ahtubinsk din sudul Rusiei, conform geo-localizării confirmate de Reuters, şi a implicat rachete Iskander şi Kinzhal.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețui în urma unui atac masiv de drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Partenerii noștri