Live

BBC: Cum a organizat extrema dreaptă britanică protestele violente după atacul din Southport

Data actualizării: Data publicării:
Grupul „Alternativa Patriotică” a organizat demonstrații anti-imigranți, au promovat, de asemenea, protestele împotriva atacului din Southport iar sloganul lor, „Enough is Enough” (E destul) a fost distribuit la scară largă online. Foto: Profimedia Images

Două nopți de proteste violente în orașe din Anglia, în această săptămână, în urma atacului cu cuțitul din Southport, dezvăluie modul în care se organizează extrema dreaptă în Regatul Unit, potrivit BBC

O analiză BBC a activității pe principalele rețele sociale și în grupuri publice mai mici arată un model clar de influenceri care transmit un mesaj pentru ca oamenii să se adune la proteste, dar că nu există o singură forță organizatoare.  

Nu toți cei care au participat la aceste proteste sau care au postat despre atacurile din Southport au opinii marginale, susțin revoltele sau au legături cu grupuri de extremă dreapta. Protestele au atras, de asemenea, oameni îngrijorați de criminalitatea violentă sau care sunt induși în eroare de dezinformarea conform căreia atacul a fost legat de imigrația ilegală.  

Așadar, cum au început protestele, pornite în Southport și care s-au extins la Londra, Hartlepool, Manchester și Aldershot?  

Poliția din Merseyside a identificat public Liga de Apărare Engleză (EDL) drept un factor-cheie.  

Deși există persoane ce se descriu drept susținători ai EDL, organizația a încetat să mai existe în sens formal după ce fondatorul său, Stephen Yaxley-Lennon - care folosește pseudonimul Tommy Robinson - s-a concentrat pe difuzarea mesajului său pe platformele sociale, unde are un număr considerabil de adepți.  

Dar ideile sale de bază - în special opoziția față de imigrația ilegală, amestecată cu afirmații rasiste și fără discernământ despre musulmani - sunt foarte vii și se răspândesc puternic și pe scară largă printre simpatizanții online. 

În acest amestec se regăsesc elemente din teorii conspirative conform cărora „elitele” mușamalizează cumva adevărul - inclusiv abuzurile asupra copiilor britanici. 

Un influencer pe X asociat cu Yaxley-Lennon, care postează sub numele de „Lord Simon”, a fost printre primii care au făcut apel public la proteste la nivel național. Contul său a promovat afirmații false conform cărora presupusul atacator din Southport ar fi fost un solicitant de azil, sosit recent în Regatul Unit cu barca. Videoclipul său a fost vizionat de peste un milion de ori. 

„Trebuie să ieșim în stradă. Trebuie să avem un impact uriaș în toată țara. Fiecare oraș trebuie să se ridice peste tot”, a spus el. 

BBC Verify a analizat sute de postări pe rețelele sociale și în grupuri Telegram publice mai mici pentru a-și face o idee despre motivele principalilor actori implicați în organizarea, încurajarea și participarea la aceste proteste, precum și ale celor implicați în acte de violență. 

Nu este posibil să se stabilească cu exactitate cine a inițiat apelurile la proteste, dar a existat un model clar - mai multe persoane influente din cercuri diferite au amplificat afirmațiile false cu privire la identitatea atacatorului. 

Aceste afirmații s-au răspândit apoi pe platforme, ajungând la un public larg - inclusiv la oameni obișnuiți fără nicio legătură cu persoane și grupuri de extremă dreapta.  

„Nu a existat o singură forță motrice”, spune Joe Mulhall, director la grupul de cercetare antirasism Hope Not Hate. 

„Acest lucru reflectă natura extremei drepte contemporane. Există un număr mare de oameni care se implică în activități online, dar nu există o structură de membri sau o distincție - nu există nici măcar lideri formalizați, dar aceștia sunt conduși de influențatori din social media. Este mai degrabă precum un banc de pești decât o organizație tradițională”. 

Unul dintre primele semne că se pregătesc proteste a venit de la un grup tematic din Southport, care a fost creat pe Telegram la aproximativ șase ore după atac.  

Telegram - o aplicație de mesagerie care are, de asemenea, canale pentru difuzarea publică a postărilor - a fost utilizată de activiștii de extremă dreapta care, până de curând, s-au luptat să evite să fie interziși pe platforma Twitter/X.  

Telegram a fost inundată de dezinformări cu privire la identitatea presupusului atacator și de mesaje ale altor grupuri de extremă dreapta, precum Frontul Național. De asemenea, utilizatorii au făcut apel la un protest pe strada St Luke din Southport, unde se află moscheea locală, marți seara.  

Mai multe imagini online de promovare a protestului au fost distribuite pe canalul Telegram. Deși nici canalul, nici chat-ul asociat acestuia nu au mulți adepți, afișele respective au migrat ulterior către TikTok, X și Facebook, unde au fost distribuite pe scară largă.  

„Fără față, fără proces, protejați-vă identitatea”, arăta unul dintre acestea. Un alt afiș făcea apel la „deportări în masă”.  

Pe TikTok, un cont care a fost șters între timp a îndemnat demonstranții să se îndrepte spre Southport, sfătuindu-i să își ascundă identitatea de poliție. 

Contul a folosit materiale care promovau mesajele protestelor anti-imigranți de anul trecut din apropiere, mai exact din Kirkby, sugerând că este un organizator local. 

Cum a ajuns ideea de protest să se răspândească la nivel național? 

Se pare că activiștii de extremă-dreapta din Merseyside au profitat de tragedia din Southport pentru a-și amplifica propriile mesaje pe principalele platforme de socializare.  

Matthew Hankinson a fost eliberat din închisoare anul trecut, după ce a executat o pedeapsă de șase ani pentru apartenența la National Action, un grup neonazist care a fost interzis ca organizație teroristă în 2016. 

El a declarat pe X că a „documentat în direct” manifestațiile de la Southport cu înregistrări video - iar marcajele temporale corespund cu momentul în care au avut loc ciocnirile. El a descris scenele drept „oprimarea de către poliție a protestatarilor pașnici îngrijorați de uciderea copiilor albi” - iar unul dintre videoclipurile sale a fost vizionat de peste 8.000 de ori. 

Hankinson își folosește contul și pentru a justifica violența extremă, pentru a posta materiale rasiste și pentru a-l cita pe neonazistul care a ucis-o pe deputata laburistă Jo Cox. 

„Am mers la Southport cu intenția de a participa la priveghi, pentru a-mi arăta solidaritatea cu oamenii și pentru a prezenta condoleanțe în nume personal”, a declarat el pentru BBC, adăugând că a început să filmeze când a văzut ciocnirile dintre poliție și protestatari. 

Mult mai important a fost Yaxley-Lennon. Acesta a părăsit Marea Britanie duminică seară, înainte de o audiere importantă în instanță care l-ar fi putut duce în arest. 

El și-a reconstruit profilul de când contul său X a fost restaurat anul trecut - și are acum 800.000 de urmăritori. 

Postările sale referitoare la tragedia din Southport și la tulburările asociate acesteia au fost distribuite în mod regulat sau apreciate de mii de ori. 

El a acuzat poliția că răspândește minciuni și a afirmat: „Guvernul și «autoritățile» au creat acest lucru". 

BBC Verify a identificat doi dintre susținătorii săi proeminenți în înregistrările video ale protestelor din Southport: Rikki Doolan și Jesse Clarke, care săptămâna trecută au apărut pe scenă la o manifestare pentru Yaxley-Lennon.  

Domnul Doolan, un autoproclamat predicator, a înregistrat imagini video cu el însuși la protestul din Southport spunând: „Sunt britanic și mândru, altfel nu aș fi aici”.  

Miercuri, Clarke a postat înregistrări video ale protestelor din centrul Londrei din fața casei prim-ministrului, spunând: „Suntem în fața Downing Street acum”.  

Adepții unor grupuri mai mici, inclusiv Patriotic Alternative, care a organizat demonstrații anti-imigranți, au promovat, de asemenea, protestele împotriva atacului din Southport. Poate că nu au aceeași anvergură, dar sloganul lor „Enough is Enough” (E destul) a fost distribuit pe scară largă, cu aproape 60.000 de mențiuni numai pe X începând de luni, 29 iulie, conform instrumentului de analiză a rețelelor sociale Brandwatch.  

„Limbajul provine de la indivizi de extremă dreapta, dar organizarea este mult mai organică”, spune Mulhall de la Hope Not Hate.  

„Apar grupuri locale pe Facebook. Acestea preiau conducerea de la influenceri și transmit informațiile la nivel local. Lucrurile se petrec pe Twitter, dar organizarea are loc în altă parte”.  

Ce se va întâmpla în continuare este greu de prezis. 

BBC a identificat în plus cel puțin 30 de manifestații planificate de activiștii de extremă-dreapta din Regatul Unit, inclusiv un nou protest în Southport - dar nu este clar cât de multă influență vor avea acestea. 

Unele dintre postările de pe rețele referitoare la aceste planuri fac referire directă la atacul din Southport și la „Enough is Enough”. Altele sunt de natură mai generală - concentrându-se pe temerile legate de migrația ilegală sau pe nevoia de a proteja copiii.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Biletele pentru unul dintre marile festivaluri europene s-au vândut în doar 35 de minute. Încă nu se știe cine va cânta

Imigranții fără acte din SUA speră că doar infractorii vor fi deportați. Ce a promis noul „țar al frontierelor” ales de Trump

Au fost anunțate rezultatele finale la alegerile din Georgia. Președinta țării acuză fraudă după o „metodologie rusească”

A dispărut ca prin magie: O femeie i-a păcălit pe toți membrii unui club de magicieni ce accepta doar bărbați, apoi s-a făcut nevăzută

Partenerii noștri