Live

Bătălia pentru spațiul aerian al Ucrainei. „Războaiele de până acum au arătat că cine domină cerul câștigă războiul”

Data publicării:
Avion rusesc de luptă doborât de apărarea antiaeriană a Ucrainei. Foto: Profimedia

Informațiile despre războiul din Ucraina s-au concentrat până acum mai mult pe luptele de la sol, dar lupta pentru spațiul aerian este la fel de importantă. Un ofițer din cadrul forțelor de apărare aeriană ucrainene a vorbit la BBC despre bătălia pentru cerul Ucrainei.

Căpitanul Vasil Kravciuk are un zâmbet surprinzător pentru un om care trecut prin 50 de zile de război. BBC vorbit cu el prin videoconferință, de la baza aflată într-o locație secretă.

Kravciuk știe că nici săptămânile următoare nu vor fi ușoare. Apărarea spațiului aerian al Ucrainei de atacurile rusești este o provocare.

„Nu putem acoperi tot spațiul aerian”, spune Kravciuk.

El recunoaște că „multe instalații de apărare aeriană au fost distruse total sau parțial” în primele zile ale războiului. Dar, în ciuda acestor pierderi, apărarea antiaeriană are încă rezultate bune.

Oryx, un blog care contabilizează pierderile militare pe baza confirmărilor vizuale, spune că Ucraina a distrus, avariat sau capturat cel puțin 82 de aparate de zbor rusești, inclusiv avioane, elicoptere și drone. Ucraina a pierdut doar 33.

Succesele lor i-au derutat pe experții militari, care estimau că Rusia va atinge rapid superioritatea aeriană asupra Ucrainei. Aceasta, în condițiile în care Rusia a aruncat în luptă forțe aeriene de 3 ori mai mari decât Ucraina.

Acum, ofensiva rusească așteptată în Donbas înseamnă o provocare și mai mare pentru Ucraina.

Justin Bronk, cercetător la Royal United Services Institute, spune că este probabil ca Rusia să aibă o libertate mai mare în spațiul aerian ucraninean din regiunea de est decât în restul țării, datorită apropierii de spațiul aerian controlat de ruși.

Pentru a câștiga lupta aici, Ucraina are nevoie de o combinație de arme cu rază lungă, medie și scurtă de acțiune, pentru a ajunge la o „apărare stratificată”.

Occidentul a furnizat un număr mare de rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune. Numai SUA au trimis deja 2.000 de rachete Stinger. Marea Britanie a furnizat și rachete de mare viteză Starstreak.

Kravciuk spune că țara sa este recunoscătoare pentru lansatoarele de rachete de umăr, dar spune că sunt eficiente doar în prima linie. Acest lucru se datorează faptului că sistemele de apărare aeriană portabile sunt cel mai eficiente împotriva aeronavelor care zboară la joasă altitudine. Rusia lansează mai ales rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune și bombardamente de la mare altitudine.

„Acum ne lipsesc sistemele de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune. Nu avem suficiente”, spune căpitanul.

O ofensivă a Rusiei în Donbas va pune o nouă presiune serioasă asupra apărării aeriene limitate a Ucrainei. Chiar dacă accentul se pune pe est, restul țării are nevoie în continuare de protecție. Ucraina a trimis sisteme suplimentare de apărare aeriană spre est în ultimele zile, dar nu poate să le trimită pe toate în regiunea Donbas.

„Nu putem lăsa jumătate din Ucraina fără protecție”, spune căpitanul Kravciuck.

Ucraina trebuie să-și folosească apărarea antiaeriană nu doar pentru a ținti avioanele rusești, ci și rachetele de croazieră și balistice rusești. Au un oarecare succes, dar nu pot distruge totul.

Kravciuk estimează că unitatea sa doboară între 50-70% din rachetele cu rază mai mare de acțiune ale Rusiei. De exemplu, el spune că, atunci când Rusia a lansat șase rachete în spre Dnipro, au reușit să oprească patru.

Pentagonul spune că Rusia a lansat 1.550 de rachete de la începutul războiului.

Fără un sprijin mai important, Ucrainei îi va fi din ce în ce mai greu să se apere de loviturile aeriene și rachete rusești, pe măsură ce războiul se prelungește.

Un înalt oficial al serviciilor occidentale de informații a declarat pentru BBC că echipamentele de apărare antiaeriană cu rază lungă și medie se află în fruntea listei cererilor Ucrainei: „Sunt foarte sigur că au nevoie de muniție de apărare aeriană în cantități mari. "

„Războaiele de până acum au arătat că cine domină cerul câștigă războiul”, a explicat Kravciuk.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri