Live

Ayatollahul Ali Khamenei a validat alegerea noului președinte Masoud Pezeshkian. Discurs amenințător la adresa Israelului

Data publicării:
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, are ultimul cuvânt în toate problemele de stat. Sursa foto: Profimedia Images

Liderul suprem al Iranului l-a susținut oficial pe Masoud Pezeshkian ca președinte al țării, duminică, după ce a câștigat alegerile în această lună. În discursul televizat de la ceremonie, ayatollahul Ali Khamenei a lăudat rezistența Hamas în Gaza și a numit Israelul „o bancă de ucigași”.

Pezeshkian, președintele ales care va depune jurământul marți, preia mandatul într-un moment de escaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu din cauza conflictului Israel-Hamas din Gaza și a Israelului cu Hezbollah, susținut de Iran, din Liban, notează Reuters.

Iranul și-a avertizat duminică principalul inamic, Israel, împotriva a ceea ce a numit orice nouă aventură în Liban, după ce autoritățile israeliene au învinovățit Hezbollah pentru un atac cu rachetă care a lovit sâmbătă un teren de fotbal din Golan, care a ucis 12 persoane și au promis că vor da un răspuns dur.

Hezbollah a negat orice responsabilitate pentru lovitură.

Într-o ceremonie transmisă în direct de televiziunea de stat, ayatollahul Ali Khamenei și-a dat aprobarea pentru Pezeshkian, iar într-un discurs ulterior, liderul suprem a reiterat poziția de lungă durată a Iranului anti-Israel.

Regimul sionist (Israelul) nu este un stat, este o bandă criminală, o bancă de ucigași și o bandă de teroriști”, a spus Khamenei în discursul său, în timp ce a lăudat gruparea islamistă palestiniană Hamas pentru rezistența împotriva Israelului în Gaza.

Având în vedere că liderul suprem are decizia în toate chestiunile de stat, Pezeshkian nu este de așteptat să introducă schimbări majore în politicile Iranului.

Autoritatea de vârf în politica regională nu este președintele, ci puternicele Gărzi Revoluționare, care îi răspund doar lui Khamenei.

Victoria lui Pezeshkian a ridicat speranța unei dezgheț în relațiile antagonice ale Iranului cu Occidentul, care ar putea crea deschideri pentru dezamorsarea disputei sale nucleare cu puterile mondiale.

Dar, în calitate de autoritate supremă în Iran, Khamenei are ultimul cuvânt în toate problemele de stat, cum ar fi politica externă și nucleară a țării, precum și viitoarele selecții ale lui Pezeshkian pentru posturi cheie în cabinet, cum ar fi miniștrii de externe, energie și informații.

Pe măsură ce instituția clericală se confruntă cu o nemulțumire publică tot mai mare față de dificultățile economice, principalul obiectiv economic al lui Pezeshkian va fi eliberarea de sancțiunile paralizante ale SUA, reimpuse după ce Washington a renunțat la acordul nuclear al Iranului din 2015 cu marile puteri.

Ca răspuns la problemele globale, ar trebui să acționăm proactiv și eficient... prioritățile trebuie respectate, astăzi (pe frontul intern) prioritatea sunt problemele economice”, a spus Khamenei.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

N-au stat la discuții și au suspendat-o pe viață, după apariția unui clip pe internet! Primele reacții și decizia luată

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grupările palestiniene Hamas și Fatah discută planurile pentru Gaza post-război

Avertismentul Iranului pentru statele din Golful Persic: Ar fi „inacceptabil”

„Atacul împotriva Iranului va fi mortal, precis şi surprinzător”, amenință ministrul israelian al Apărării

Câteva zeci de parlamentari din Iran cer să fie revizuită doctrina nucleară a țării, pentru a nu mai fi exclusiv civilă

Partenerii noștri