Live

Avioanele F-16 au ajuns în Ucraina. Prima imagine a unui F-16 deasupra Ucrainei, la Liov

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Zelenski în cabina unui F-16, imagine din 2023 (Danemarca). Foto: Profimedia

Primul transport de avioane de luptă F-16 de la aliații NATO a ajuns în Ucraina. Această mișcare îndelung așteptată este menită să sporească capacitatea țării devastate de război de a se apăra de atacurile rusești, relatează Bloomberg.

Termenul limită pentru livrarea avioanelor de luptă fabricate în SUA era sfârșitul acestei luni și a fost respectat, potrivit unor surse anonime. Cu toate acestea, se pare că numărul avioanelor livrate este mic. Ar putea fi vorba de 3 până la 6 aparate. Între timp, surse americane sugerează că, până la sfârșitul lui 2024, Ucraina ar putea avea maximum 10 avioane de luptă F-16.

Potrivit BulgarianMilitary.com, un raport Wall Street Journal a indicat că au început livrările de rachete și „alte arme avansate” către avioanele de luptă F-16 ale Ucrainei.

Această actualizare vine la scurt timp după rapoartele conform cărora doar șase piloți ucraineni au fost instruiți de membrii europeni ai NATO, ceea ce permite doar trei avioane de vânătoare F-16 operaționale în acest moment.

De asemenea, Statele Unite urmează să furnizeze Kievului rachete antiradar aer-sol AGM-88 HARM, rachete AIM-120C-8 AMRAAM și rachete aer-aer AIM-9. Cu toate acestea, după cum notează WSJ, termenele de livrare pentru aceste arme avansate rămân nedivulgate și clasificate, dar ar trebui să fie foarte apropiate.

Conform The Telegraph, avioanele ar fi participat deja la prima lor misiune. Printre sursele care confirmă această informație este și site-ul Dumskaya, care a publicat ceea ce se consideră a fi prima fotografie a unui avion F-16 zburând deasupra Ucrainei. Aeronava nu avea semne de identificare, inclusiv numărul de zbor de pe chila sa. Oleksii Suhoi, editorialist militar la Dumskaya, a confirmat sosirea primului lot de F-16, menționând numărul mic de aparate.

În timp ce toată lumea occidentală confirmă sosirea avioanelor, Kiev-ul nu confirmă, dar nici nu infirmă acest lucru. Ca răspuns la raportul Bloomberg, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a declarat că Ucraina nu va confirma și nici nu va infirma rapoartele mass-media cu privire la sosirea avioanelor de luptă. El a subliniat importanța menținerii ambiguității strategice în această chestiune, menționând că în acest moment componenta aviatică este crucială pentru supraviețuirea Ucrainei și că confirmarea oficială ar trebui să vină din partea președintelui sau a comandantului suprem.

Pe contul de tweeter (X) a apărut și prima fotografie a unui avion pe cerul Ucrainei, mai precis la Liov, oraș din vestul țării, la granița cu polonia.

"The cat is out of the bag and it seems that they wanted us to know/Pisica a ieșit din sac și se pare că vrea să fie văzută" este comentariul cu care este ilustrată fotografia. 

Foto: X (Tendar)

 

Citește și

Forțele Aeriene Ucrainene pot ridica în aer doar trei avioane F-16

WSJ: Ucraina va avea în jur de 80 avioane F-16. SUA vor furniza cele mai moderne rachete pentru aviația Kievului


 

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Partenerii noștri