Live

Avioanele britanice erau gata să intervină când Iranul a lansat rachete spre Israel, dar nu a fost nevoie, spune ministrul Apărăriii

Data publicării:
Secretarul britanic al Apărării, John Healey. Foto: Profimedia

Forțele Marii Britanii erau pregătite să intervină după ce Iranul a lansat rachete balistice asupra Israelului, dar „nu a fost nevoie de acest lucru”, a spus secretarul britanic al Apărării, John Healey, citat de BBC.

Healey, care se află în Cipru în vizită la trupele de acolo, a declarat că avioanele britanice Typhoon erau în aer în momentul atacului de marți seara, dar scutul antirachetă al Israelului a făcut față amenințării.

Ministrul a mai spus că natura acestui atac a fost diferită în comparație cu cel din aprilie, când avioanele Typhoon cu sediul în Cipru au doborât drone iraniene. Avioanele nu sunt echipate pentru a urmări și lovi rachete balistice.

Healey a spus că implicarea Regatului Unit face parte dintr-un efort de a preveni escaladarea conflictului și de a arăta sprijinul ferm al Londrei pentru securitatea Israelului.

Nici distrugătorul HMS Duncan nu a lansat rachete Sea Viper marți seara.

„Marea Britanie sprijină ferm dreptul Israelului de a-și apăra țara și poporul împotriva amenințărilor”, a subliniat Haley.

Secretarul apărării a spus că a vorbit și cu omologul său israelian Yoav Gallant miercuri dimineață și că a condamnat atacul iranian.

„Continuăm să sprijinim cu fermitate dreptul lor la securitate, dar cea mai mare preocupare a noastră este să evităm ca acest conflict să scape de sub control și să se transforme într-un război regional mai larg”, a spus Healey.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a spus că a lansat rachetele ca răzbunare pentru recentele atacuri care au ucis liderii grupurilor militante Hezbollah și Hamas, precum și un comandant iranian de rang înalt.

Israelul a spus că majoritatea celor 180 de rachete trase au fost interceptate.

Forțele americane au fost, de asemenea, implicate în a ajuta Israelul să doboare rachetele iraniene, confirmând că două dintre distrugătoarele sale de rachete ghidate - USS Cole și USS Bulkeley, aflate în estul Mediteranei - au tras circa 10 interceptoare asupra rachetelor care soseau.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Analiză Washington Post: Loviturile israeliene din Liban, cele mai intense și mai ucigătoare din ultimii 20 de ani

Furie în SUA după ce Trump a ridiculizat 109 de militari americani răniți într-un atac iranian. „Ce, i-a durut capul?”

Reacția șefului ONU, Antonio Guterres, după ce Israelul l-a declarat persona non grata

Reuters: Ayatollahul Khamenei îl avertizase pe liderul Hezbollah să părăsească Libanul, cu câteva zile înainte ca acesta să fie ucis

Partenerii noștri