Live

Exclusiv Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum

Data actualizării: Data publicării:
Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției din Republica Moldova.

Rețele de influență de la Kremlin au trimit 15 milioane de dolari în Republica Moldova pentru a cumpăra votul a cel puțin 130.000 de oameni în alegerile din 20 octombrie. Într-o intervenție în emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru, la Digi24, șeful Poliției din R. Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a avertizat că Moscova își extinde procesul de corupere al alegătorior moldoveni, iar numărul acestora este în realitate mult mai mare.

Cernăuțeanu precizează că autoritățile au făcut investigații din timp și au luat măsuri pentru a combate acțiunile de compromitere a alegerilor din Republica Moldova. În continuare sunt realizate anchete, pentru că, spune el, numărul celor implicați în aceste procese este mult mai mare.

„Aceste interferențe ale Rusiei ne erau cunoscute mult mai devreme de ceea ce am prevăzut și am stabilit mecanisme pentru curmarea acestora. Am asigurat anumite procese de investigații din timp pentru a nu ne trezi cu situația împlinită și a putea reacționa prompt în momentul comiterii acțiunilor, infracțiunilor sau contravențiilor, mai bine zis de acest gen. Acești bani, sunt bani mari care ajung în Republica Moldova pentru sistemul de destabilizare, de corupere sau alte acțiuni ilegale în acest scop de a perturba cumva procesul democratic și parcursul european al Republicii Moldova. Că aici vorbim de suma de 15 milioane de dolari, trebuie să fim foarte atenți. Această sumă este pentru corupere. Deci doar vorbim de coruperea acelor simpli cetățeni, electoratul în vederea susținerii unui candidat care le va fi comunicat în ultima zi, deci cu o zi înainte de alegeri. În afară de aceasta sunt mult mai multe alte sume pentru asigurări logistice sau procese de desfășurare în această perioadă a campaniei electorale”, a declarat şeful Inspectoratului General al Poliţiei.

El avertizează că Rusia își extinde procesul de corupere al alegătorilor din R. Moldova și că în realitate mai mult de 130.000 de persoane ar fi implicate.

„Aceste aproximativ 130.000 de persoane sunt cele care ne sunt cunoscute nouă astăzi nume, prenume, domiciliu, ș.a.m.d. Dar la moment suntem într-un proces mult mai amplu de examinare și la moment, deoarece aceste transferuri continuă să vină și către alte persoane. (...)Numărul vreau să vă spun că este mult mai mare, 130.000 este cel cunoscut”, susține Cernăuțeanu.

Întrebat dacă Rusia va continua să încerce schimbarea viitorul Republicii Moldova în contextul alegerilor de pe 20 octombrie, el a răspuns: „Cu siguranță, noi cu toții înțelegem că aceasta este o miză a Federației Ruse”.

Cetăţeni ai Republicii Moldova au primit de la Moscova 15 milioane de dolari pentru a vota pe 20 octombrie împotriva preşedintei prooccidentale Maia Sandu şi împotriva aderării la Uniunea Europeană. 

Potrivit postului TV8, peste 70 de mii de simpatizanți au fost recompensați cu sume între 5 mii și 10 mii de ruble - echivalentul a 900 - 1.800 lei, pentru a vota conform instrucțiunilor primite. Schema implica activiști care strângeau datele de identitate ale simpatizanților, și primeau peste 25 de mii de ruble lunar. Ancheta autorităților de la Chișinău vizează și mai multe partide politice cu legături cu fugarul Ilan Șor, refugiat la Moscova.

Citește și: EXCLUSIV Referendum de schimbare a Constituției în Rep. Moldova. Rusia încearcă să-i saboteze parcursul european. „Oamenii știu ce înseamnă UE”

Amenzi pentru moldovenii implicați

Premierul Dorin Recean a declarat astăzi că cetățenii care au fost implicați în această schemă vor fi amendați. 

„Deja luăm măsuri să protejăm cetățenii din Moldova împotriva acestor falsuri, denaturări și acestor minciuni care sunt promovate. Procurorii împreună cu poliția și celelalte servicii din Moldova au oferit toate info în ce privește această rețea finanțată de Kremlin să deturneze guvernarea democratică și parcursul de dezvoltare a Republicii Moldova. Cetățenii urmează să fie pedepsiți. Deja s-a purces la amendarea cu peste 35.000 de lei a celor care au acceptat să facă parte din această schemă criminală”, a spus Rucean.

Alegeri cruciale

Alegerile prezidențiale din 20 octombrie din Republica Moldova vor avea loc odată cu un referendum care va întreba alegătorii dacă susțin modificările constituționale care să permită Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, să adere la UE.

Două din cele 15 partide care sunt în campania legată de acest referendum se opun impulsului pro-european și solicită reînnoirea legăturilor bune cu Rusia, în timp ce Maia Sandu denunță războiul lui Putin în Ucraina și acuză Kremlinul că încearcă să o înlăture de la conducerea țării.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Ucraina se confruntă cu o criză acută de combatanți. Cei nou-veniți sunt bătrâni, alcoolici sau bolnavi. „S-a ajuns la un nivel critic”

Atac ucrainean cu rachete în regiunea Kursk, soldat cu cel puțin șase morți. Guvernatorul rus: „O tragedie imensă pentru noi”

Partenerii noștri