Live

Avertisment NATO: Vedem o concentrare neobișnuită de trupe rusești la granița cu Ucraina. Cerem Rusiei să evite orice escaladare

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni Rusia că orice nouă provocare sau acțiune agresivă ar fi un motiv de „serioasă preocupare” pentru aliați, în condițiile în care în ultimele săptămâni au fost observate „concentrări mari și neobișnuite de forțe rusești” în apropierea granițelor Ucrainei. 

„NATO rămâne vigilentă. Monitorizăm situația foarte atent și continuăm să ne consultăm între aliați și cu parteneri precum Ucraina și Uniunea Europeană”, a subliniat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, susținută la sediul NATO din Bruxelles. 

Cerem Rusiei să fie transparentă în ceea ce privește activitățile sale militare, să reducă tensiunile și să prevină orice escaladare. Acesta este un mesaj clar din partea tuturor aliaților NATO și am discutat, de asemenea, situația cu ministrul de externe Kuleba în timpul întâlnirii noastre de astăzi”, a declarat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a spus că deplasările de trupe rusești observate la granița cu Ucraina sunt comparabile cu „acumularea de forțe ale Rusiei în Crimeea și în regiunea Mării Negre de la începutul acestui an”, un moment care a dat naștere unor tensiuni între aliați și Moscova.

„Este important să prevenim escaladările și să reducem tensiunile”, a insistat Jens Stoltenberg, dând asigurări că „NATO este alături de Ucraina”.  El a reafirmat că NATO nu acceptă și nu va accepta anexarea „ilegală și nelegitimă” a Crimeei de către Rusia și a cerut Rusiei să înceteze să mai acorde sprijin separatiștilor din estul Ucrainei.  „Toți aliații NATO sunt solidari în condamnarea comportamentului Rusiei”, a punctat Jens Stoltenberg.

Prezența NATO în Marea Neagră, un semnal

El a arătat că NATO continuă să ofere Ucrainei un sprijin politic și practic semnificativ, o ajută la consolidrea capacităților defensive inclusiv prin antrenarea forțelor armate, îi susține agenda de reforme „care va contribui la promovarea aspirațiilor euroatlantice ale Ucrainei”, dar toate aceste acțiuni nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei. Exercițiile NATO și ale aliaților în regiunea Mării Negre sunt defensive și transparente, a afimat secretarul general al NATO.

Pe de altă parte, sporirea prezenței militare a NATO pe flancul estic este tot o urmare a acțiunilor agresive ale Rusiei, a arătat Stoltenberg.

„Prezența NATO în regiunea Mării Negre, în regiunea baltică este o prezență defensivă. Ne-am sporit prezența militară în partea estică a Alianței începând cu 2014, ca urmare a acțiunilor agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei. Dar aceste desfășurări, această prezență este defensivă. Bineînțeles, NATO are, de asemenea, o prezență în regiunea Mării Negre. În parte, și pentru că trei dintre statele de la Marea Neagră sunt membre NATO - România, Bulgaria și Turcia -, iar două sunt parteneri apropiați - Georgia și Ucraina. Deci, desigur, facem exerciții, operăm, suntem prezenți în această regiune, dar aceasta nu reprezintă o amenințare pentru Rusia. Este o prezență militară în întregime defensivă. Și transmite, de asemenea, un semnal că NATO este acolo pentru a apăra toți aliații împotriva oricărei amenințări. Iar acest lucru este important pentru a demonstra puterea și pregătirea NATO într-un mediu de securitate mai imprevizibil”, a explicat Jens Stoltenberg.

Citiți și: Vladimir Putin acuză Occidentul că încearcă să rupă „echilibrul strategic” și amenință că Rusia va reacționa „corespunzător”

Jens Stoltenberg: „Sunt mai multe lucruri care se întâmplă în același timp”

Jens Stoltenberg a reliefat, pe de altă parte, contextul actual complicat din estul Europei, pe mai multe fronturi, care este de natură să stârnească îngrijorare. El s-a referit la situația din Belarus, dar și la cea din Bosnia.

„Condamnăm modul în care regimul Lukașenko se folosește de migranții vulnerabili. Suntem, desigur, profund îngrijorați de această situație și o urmărim foarte îndeaproape. La fel cum urmărim evoluțiile din Ucraina și din jurul acesteia. Și acestea sunt evenimente care au loc în același timp.
Vedem, de asemenea, tensiuni suplimentare, în creștere, în unele părți ale Balcanilor de Vest. Așadar, sunt multe lucruri care se întâmplă în același timp și NATO trebuie să fie vigilentă, trebuie să le urmărească îndeaproape. Și, din nou, facem apel la Rusia să dezescaladeze, să reducă tensiunile și să fie transparentă în ceea ce privește activitățile sale militare în Ucraina și în jurul acesteia”, a insistat Jens Stoltenberg.

„Este important să nu sporim acum tensiunile, dar trebuie să avem o perspectivă clară, trebuie să fim realiști cu privire la provocările cu care ne confruntăm. Iar ceea ce vedem este o consolidare militară rusă semnificativă și de amploare. Vedem o concentrare neobișnuită de trupe. Și știm că Rusia a fost dispusă să folosească aceste tipuri de capacități militare înainte pentru a desfășura acțiuni agresive împotriva Ucrainei”, a punctat secretarul general al NATO. 

„Orice aliat poate să invoce Articolul 4”

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a spus că în evaluarea NATO, nu există nicio amenințare iminentă de agresiune militară împotriva vreunei țări membre. „Dar vedem o situație foarte dificilă care evoluează la granița dintre Polonia și Belarus, țări aliate NATO. Și vedem situații similare și în Lituania și Letonia, cel puțin le-am văzut mai devreme la granița dintre aceste două țări și Rusia. Și, bineînțeles, suntem solidari cu acești aliați NATO. Condamnăm ceea ce face regimul Lukașenko și, de asemenea, utilizarea migranților vulnerabili, inclusiv a copiilor și a familiilor, pentru a desfășura acțiuni hibride împotriva aliaților NATO”, a arătat Jens Stoltenberg.

„Orice aliat poate să invoce articolul 4”, a menționat secretarul general al NATO. „Cred că lucrul important este că deja ne consultăm îndeaproape între aliați. Și lucrăm, de asemenea, îndeaproape cu Uniunea Europeană. Mâine mă voi întâlni cu miniștrii apărării din Uniunea Europeană. Și sunt în contact constant și strâns cu conducerea Uniunii Europene”, a subliniat Jens Stoltenberg, răspunzând întrebării unui jurnalist în legătură cu posibilitatea invocării Articolului 4 din Tratatul NATO.

Articolul 4 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice prevede consultări pe probleme militare atunci când „integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți este amenințată”.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Avertisment al unui grup de analize militare apropiat Kievului: Rușii sunt pe cale să încercuiască trupe ucrainene în Donețk

Întâlnire crucială la Bruxelles. Zelenski discută cu șeful NATO și cu lideri europeni despre cum vor face față noii administrații Trump

Partenerii noștri