Avertisment din partea mai multor lideri politici. Bolsonaro pregătește o lovitură de stat asemănătoare ca cea asupra Capitoliului SUA
Președintele brazilian, Jair Bolsonaro, împreună cu aliații săi ar putea să pregătească organizarea unei lovituri de stat militară în Brazilia, potrivit unui grup influent de foști președinți, prim-miniștri și personalități publice din stânga din toată lumea, notează The Guardian.
Într-o scrisoare publică, mai mulți foști lideri politici internaționali au transmis că mitingurile pe care urmează să le organizeze marți adepții lui Bolsonaro reprezintă un pericol pentru democrație și echivalează cu o insurecție asemănătoare atacului din 6 ianuarie al susținătorilor lui Donald Trump asupra Capitoliului SUA.
Potrivit scrisorii, manifestațiile publice la nivel național ale susținătorilor lui Jair Bolsonaro împotriva Curții Supreme din Brazilia și a Congresului, la care sunt așteptați să participe fanatici religioși, poliția militară și oficiali din sectorul public de la fiecare nivel al guvernului, „stârnesc temerile unei lovituri de stat în a treia cea mai mare democrație din lume”.
Printre semnatarii scrisorii publice se numără José Luis Rodriguez Zapatero, fostul prim-ministru spaniol, Yanis Varoufakis, fostul ministru de finanțe din Grecia, Jeremy Corbyn, fostul lider al partidului Laburist din Marea Britanie, Fernando Lugo, fostul președinte paraguayan, Caroline Lucas, parlamentar britanic și lider al Partidului Verzilor din Anglia și Țara Galilor, dar și Adolfo Pérez Esquivel, activistul argentinian pentru drepturile omului, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1980.
Aceștia subliniază că în data de 10 august 2021, Jair Bolsonaro „a condus o paradă militară fără precedent prin capitala țării, Brasilia, în timp ce aliații săi politici din Congres încercau să împingă spre adoptare niște reforme radicale în ceea ce privește sistemul electoral al țării” despre care mai multe voci critice ale liderului brazilian susțin că sunt critice înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor.
Bolsonaro și modelul „Donald Trump” 2.0
Bolsonaro însuși a declarat pe 21 august că pregătește manifestații publice de amploare împotriva Congresului și a instanței supreme din Brazilia, acuzând că „constituția comunistă” a Braziliei i-a luat puterea, iar „justiția, stânga și un întreg aparat de interese ascunse” au conspirat împotriva sa.
Inițiatorii scrisorii deschise au avertizat că „membrii Congresului din Brazilia au susținut recent că mobilizarea din 7 septembrie 2021 a fost concepută pe modelul insurecției desfășurate pe 6 ianuarie 2021 la Capitolul SUA, atunci când fostul președinte al SUA, Donald Trump, și-a încurajat susținătorii să „oprească furtul electoral”, acuzând fără probe că alegerile prezidențiale americane din 2020 au fost falsificate.
„Suntem extrem de preocupați de iminenta amenințare la adresa instituțiilor democratice din Brazilia și suntem vigilenți pentru a le apăra înainte de data de 7 septembrie, dar și după aceea. Oamenii din Brazilia s-au luptat zeci de ani pentru a asigura democrația în țară, care să nu fie controlată de o conducere militară”, susțin personalitățile politice internaționale în scrisoarea pe care au semnat-o, subliniind și că președintele Bolsonaro nu trebuie lăsat să „jefuiască” speranțele democratice ale oamenilor.
Citește și: Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, va fi anchetat pentru difuzarea de informații false
Printre alți semnatari ai scrisorii se mai numără Ernesto Samper Pizano, fost președinte al Columbiei, Cori Bush, membru al Camerei Reprezentanților din SUA SUA, Jean-Luc Mélenchon, candidatul la președinția franceză și Manon Aubry, europarlamentarul francez membru al grupului Confederal al Stângii Unite Europene.
Peste 5.000 de ofițeri de poliție din Brazilia vor fi detașați marți pentru a proteja Congresul brazilian, având în vedere temerea că s-ar putea repeta și în Brazilia eea ce s-a petrecut în SUA la începutul acestui an. Liderii de stânga și-au îndemnat adepții să evite ciocnirile violente prin a nu organiza sau participa la contraproteste. De asemenea, ambasada SUA în Brazilia le-a cerut cetățenilor statului brazilian să nu participe la manifestații.
Joia trecută, judecătorul principal al Curții Supreme a Braziliei, Luiz Fux, a declarat că oamenii ar trebui să fie conștienți de „consecințele judiciare ale faptelor lor”, indiferent de înclinațiile lor politice. „Libertatea de exprimare nu implică violență și amenințări”, a mai spus Fux.
De altfel, sondajele naționale arată că 60% dintre alegători nu îl vor mai vota pe Bolsanaro la alegerile de anul viitor, principalele reproșuri fiind gestionarea haotică a crizei pandemice generată de virusul SARS-CoV-2 și tulpinele asociate acestuia.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News