Live

Averile secrete ale liderilor lumii. Pandora Papers, o nouă „scurgere” uriașă de informații financiare

Data publicării:
În jur de 35 de actuali și foști lideri ai lumii, dar și peste 300 de oficiali apar în documente ale companiilor offshore, denumite Pandora Papers. Foto: Profimedia Images

Averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor lumii, politicienilor și miliardarilor au fost dezvăluite și expuse în una dintre cele mai mari „scurgeri” de informații și de documente financiare, relatează BBC și The Guardian.

În jur de 35 de actuali și foști lideri ai lumii, dar și peste 300 de oficiali apar în documente ale companiilor offshore, denumite Pandora Papers.

Printre altele, ele dezvăluie cum Regele Iordaniei a adunat în secret 70 de milioane de lire sterline în proprietăți în Marea Britanie și Statele Unite, sau cum fostul premier britanic Tony Blair și soția acestuia au economisit 312.000 lire sterline în taxe de timbru atunci când au achiziționat o clădire de birouri la Londra.

Documentele arată, de asemenea, legături ale președintelui rus, Vladimir Putin, cu proprietăți secrete în Monaco, dar și faptul că premierul ceh, Andrei Babiș, care urmează să participe la noi alegeri la sfârșitul săptămânii viitoare, nu a declarat fiscal o companie de investiții offshore prin care și-a cumpărat două vile de lux în sudul Franței, în valoare de 12 milioane de lire sterline.

Documentele reprezintă cea mai nouă verigă într-un lanț de dezvăluiri din ultimii șapte ani, după documentele FinCen, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks.

Examinarea acestor documente este cel mai mare proces organizat de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI) – peste 650 de reporteri participă.

BBC Panorama, într-o investigație comună cu The Guardian și alți parteneri media, a avut acces la 12 milioane de documente din 14 companii de servicii financiare în țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția.

Unele dintre personajele care fac obiectul acestei scurgeri se confruntă cu acuzații de corupție, spălare de bani și evaziune fiscală la nivel global.

Dictatori corupți cumpără și vând proprietăți de milioane de lire în Marea Britanie

Însă una dintre cele mai important descoperiri este felul în care personaje bogate și proeminente și-au creat companii pentru a cumpăra, în secret, proprietăți în Regatul Unit. Documentele arată proprietarii a aproximativ 95.000 de firme offshore aflate în spatele acestor achiziții.

Ele subliniază, de asemenea, eșecul autorităților britanice în a crea un registru al proprietarilor de firme offshore, în ciuda promisiunilor repetate că acest lucru se va întâmpla pentru a preveni acțiuni de spălare de bani la nivel foarte înalt.

Președintele azer, Ilham Aliev și familia sa, acuzați în mod repetat că și-au jefuit propria țară, reprezintă unul dintre exemple. Investigația arată că familia Aliev și asociații lor au fost implicați, în secret, în achiziții de proprietăți în Marea Britanie în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline.

Mai mult, situația devine și mai rușinoasă pentru statul britanic, în condițiile în care familia Aliev a obținut un profit de 31 de milioane de lire după ce a vândut Domeniului Coroanei britanice una dintre proprietățile sale din Londra.

Domeniul Coroanei este „imperiul” de proprietăți al Reginei Elisabeta, gestionat de Trezorerie și care produce bani pentru guvern. Multe dintre tranzacțiile care apar în acest documente, nu sunt ilegale, însă.  

Familia Aliev, acuzată multă vreme de corupție, a cumpărat 17 proprietăți, inclusiv o clădire de birouri din Londra, de 33 de milioane de lire sterline, pe numele fiului de 11 ani al președintelui.

Clădirea din Mayfair a fost cumpărată de o firmă fictivă deținută de familia unui prieten al președintelui Azer, în 2009. A fost transferată o lună mai târziu, copilului de 11 ani.

„Documentele arată realitatea cu privire la ce pot face aceste companii offshore și cum reușesc bogații lumii să-și ascundă banii sau să facă evaziune fiscală la un nivel nemaivăzut”, spune Fergus Shiel, de la CIJI.

„Se folosesc de acest conturi și trusturi offshore pentru a cumpăra proprietăți de milioane de dolari în alte țări și pentru a-și îmbogăți familiile în dauna cetățenilor țărilor lor”, a adăugat el.

Regele Iordaniei cumpără în secret vile de lux în timp ce cetățenii protestează împotriva austerității

Documentele arată că Regele Iordaniei a obținut, în secret, un imperiu imobiliar în SUA și UK, în valoare de peste 70 de milioane de lire sterline.

Ele identifică o rețea de companii offshore în Insulele Virgine Britanice și alte paradisuri fiscale folosite de Abdullah al II-lea pentru a cumpăra 15 locuințe în ultimii 22 de ani, de când a devenit monarh.

Printre proprietățile de lux se numără vile în Malibu, Londra și Ascot.

Interesele sale imobiliare s-au dezvoltat de-a lungul anilor. Totul în timp ce el a fost acuzat în mod repetat că prezidează un regim autoritar care promovează austeritatea și creșterile de taxe. Avocații lui Abdullah neagă, însă, că proprietățile ar fi fost cumpărate ilicit și spun că ele au fost achiziționate din averea personală a monarhului.

Ei spun și că este o practică uzuală a persoanelor cu notorietate mare să cumpere proprietăți prin companii offshore, din motive de securitate și confidențialitate.

Alți șefi de stat și guvern cu averi și tranzacții ascunse

Alte dezvăluiri din Pandora Papers:

  • Președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, și șase membri ai familiei sale dețin în secret o rețea de companii offshore – 11 astfel de firme, dintre care una deține active de 30 de milioane de dolari.
  • Membrii anturajului premierului pakistanez, Imran Khan, inclusiv miniștri și familiile lor, dețin în secret companii și trusturi de milioane de dolari.
  • Firma de avocatură fondată de președintele Nicos Anastasiades al Ciprului, pare să fi declarat proprietari fictivi pentru a ascunde proprietarul real al unui număr mare de companii offshore – un fost politician rus, acuzat de delapidare.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a transferat acțiunile de la o companie offshore secretă chiar înainte de a câștiga alegerile din 2019
  • Președintele Ecuadorului, Guillero Lasso, un fost bancher, a înlocuit fundația din Panama care făcea plăți lunare către membrii familiei sale cu un trust din statul american Dakota de Sud.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria sfidează Polonia și acordă azil unui politician acuzat de deturnare de fonduri. Reacția Varșoviei

Nicuşor Dan: Statul funcţionează cu mari deficienţe în multe zone, există şi multă corupţie

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie şi trafic de influenţă

De ce îi amenință Xi Jinping pe propriii săi aliați, după ce și-a eliminat rivalii din armată: „Să întoarcem cuțitul spre interior”

Partenerii noștri