Aurescu: Prioritatea principală a României, consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic
Prioritatea principală a României este consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, a spus ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Aurescu a adăugat, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de Externe din statele membre NATO desfăşurată la Berlin, că va fi discutată situaţia din Ucraina şi impactul acesteia asupra securităţii euroatlantice în ansamblu, relatează Agerpres.
„Parametrii arhitecturii de securitate din Europa şi spaţiul euroatlantic au fost afectaţi de războiul ilegal pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei, iar datoria noastră este, pe de o parte, să consolidăm securitatea euroatlantică şi, pe de altă parte, să asigurăm respectarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Pentru România, prioritatea principală este consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, mai ales în sud, la Marea Neagră, unde se află România. Şi aceasta este o chestiune foarte importantă care va fi decisă la Summitul de la Madrid”, a evidenţiat ministrul.
El a menţionat că se va discuta despre sprijinul acordat în continuare Ucrainei.
„România a fost foarte implicată într-un efort multidimensional pentru a sprijini efortul Ucrainei de a se apăra, pentru a sprijini refugiaţii care vin în România - aproape un milion de persoane au trecut graniţele noastre, iar efortul umanitar a fost uriaş. În acelaşi timp, sprijinim economia Ucrainei prin facilitarea transferului de bunuri ucrainene, inclusiv cereale, prin porturile noastre, de la Dunăre şi de la Marea Neagră, prin Portul Constanţa, care este cel mai mare port de la Marea Neagră, către alte destinaţii”, a precizat Aurescu.
Ministrul a adăugat că discuţiile trebuie să vizeze şi modalităţile de a-i sprijini politic şi concret pe ceilalţi parteneri, precum Republica Moldova şi Georgia, care sunt, de asemenea, sub presiune din cauza consecinţelor războiului început de Rusia în Ucraina.
„Şi, nu în ultimul rând, discutarea noului Concept Strategic este foarte importantă, deoarece acesta va fi primul şi cel mai important rezultat al Summitului de la Madrid. Conceptul Strategic va defini liniile directoare ale Alianţei pentru următorul deceniu, cel puţin pentru următorul deceniu, iar ceea ce ne dorim este un nou Concept Strategic ambiţios, ancorat în realitatea cu care ne confruntăm în prezent, care este definită şi modelată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, nu discutăm teoretic, trebuie să avem un Concept Strategic care să fie concentrat foarte mult pe ceea ce avem nevoie acum”, a spus Aurescu.
„Şi trebuie să consolidăm NATO, trebuie să facem Alianţa mai puternică, mai consolidată, mai unită şi să poată face faţă tuturor consecinţelor şi provocărilor din prezent. Pentru noi, un aspect important în Conceptul Strategic este să acordăm prioritate apărării colective şi să definim Rusia ca o ameninţare. Există, de asemenea, multe alte aspecte în Conceptul Strategic care trebuie discutate şi pe care le voi exprima astăzi”, a explicat Aurescu.
Întrebat care este rolul Georgiei în contextul discuţiilor despre Conceptul Strategic, Aurescu a spus că „România a susţinut întotdeauna perspectivele euroatlantice şi europene” ale acestei ţări.
„Susţinem aderarea Georgiei la Uniunea Europeană. Deci, în ceea ce priveşte România, considerăm că Georgia este un membru de facto al Alianţei, oferind sprijin important misiunilor Alianţei şi trebuie să discutăm serios, în cadrul Alianţei, ce fel de sprijin suplimentar putem oferi Georgiei pentru a-şi creşte rezilienţa. Deoarece rezilienţa este importantă, rezilienţa va avea un rol important în noul Concept Strategic, nu numai în ceea ce priveşte aliaţii şi NATO în ansamblu, ci şi în ceea ce priveşte partenerii noştri”, a mai spus ministrul.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News