Live

Atlantic Council: Laptele matern ar putea fi una dintre „victimele” Brexitului

Data actualizării: Data publicării:

Este puțin probabil ca laptele matern să fie primul detaliu care îți vine în minte atunci când te gândești la problema complexă a ieșirii Marii Britanii din UE. Dar acest aspect ar putea constitui o primă situație de criză adusă de noile reglementări frontaliere ale Brexitului.

 

Numărătoarea inversă a votului pentru Brexit a început. Mai sunt câteva ore până când parlamentarii britanici vor vota, marți seara, pentru a adopta sau respinge acordul privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, negociat de premierul Theresa May.

În acest context, think tank-ul Atlantic Council prezintă, într-o analiză, o consecință aproape necunoscută a Brexitului în relația cu Republica Irlanda.

Republica Irlanda are frontieră terestră cu Irlanda de Nord, care se află în componența Marii Britanii. Enniskillen este un orășel bucolic, presărat cu castele medievale, din Irlanda de Nord, dar este, totodată, și locul în care se află singura bancă de lapte matern care aprovizionează unitățile neonatale din cele două Irlande.

The Irish Times relata recent că autoritățile de sănătate din Republica Irlanda sunt îngrijorate de faptul că noile reglementări comerciale – și birocrația lor inerentă - pe care le va aduce Brexitul vor afecta livrările transfrontaliere de tip „just-in-time”, cum ar fi cele de lapte matern.

„Aceasta este exact genul de problemă despre care am putea crede că poate fi rezolvată pe termen scurt prin aranjamente ad-hoc, până când Republica Irlanda își va construi propria bancă de lapte”, spune John M. Roberts, analist Atlantic Council.

Cele două Irlande sunt separate mai degrabă printr-un soi de graniță simbolică (marcată prin semne rutiere), decât printr-o infrastructură clasică de frontieră. Acest regim transfrontalier a permis o cooperare optimă în contextul apartenenței la UE a Regatului Unit. O „granță dură” impusă de Brexit ar putea reduce libertatea de mișcare a unor servicii medicale vitale.

Brexitul a subminat Acordul din Vinerea Mare, care a pus capăt unei perioade de 30 de ani de violenţă în Irlanda de Nord, declara în noiembrie 2018 premierul irlandez Leo Varadkar.

Uniunea Europeană susţine să nu fie creată o „graniță dură” între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marea Britanie ar putea beneficia de pe urma tarifelor propuse de Trump. Analiști: Deschide ușa pentru un acord comercial bilateral

Brexitul a costat-o pe Marea Britanie 24 de miliarde de lire sterline, plus alte datorii de miliarde de euro

Rusia a recrutat un parlamentar irlandez ca agent de propagandă al Kremlinului. GRU a folosit o „capcană de miere”

Britanicii ar vota pentru revenirea în UE dacă ar avea loc un nou referendum (Sondaj)

Partenerii noștri