Live

19.000 de dezertori în armata ucraineană. Situația e atât de gravă încât militarii sunt iertați „la prima dezertare”

Data actualizării: Data publicării:
Odată cu deterioarea situației de pe front, tot mai mulți soldați cedează și aleg să dezerteze ori să-și părăsească poziția. Imagine de arhivă cu caracter ilustrativ. Foto: Getty Images

Armata ucraineană se confruntă în prezent cu tot mai multe dezertări și acte de insubordonare, au declarat pentru CNN șase ofițeri ucraineni. Cei doi ani și jumătate de război continuu împotriva armatei ruse au decimat aproape toate unitățile ucrainene din prima linie. Rotirile de trupe sunt rare, ceea ce duce la epuizarea și demoralizarea militarilor - în special a infanteriștilor - care luptă în cele mai fierbinți zone ale frontului, cum este cea de lângă Pokrovsk.

„Nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar majoritatea asta fac. Când ajung aici (în prima linie), realizează cât e de greu, când văd dronele inamicului sau efectele bombardamentelor artileriei”, a declarat, sub protecția anonimatului, comandantul unei unități ucrainene angajate în luptele de la Pokrovsk.

Patru din cei șase militari ucraineni intervievați de CNN, aflați pe linia frontului, au vorbit sub protecția anonimatului „Dacă supraviețuiesc, nu se mai întorc. Ori își părăsesc poziția și refuză să intre în luptă, ori încearcă să găsească un pretext să iasă din armată”, a adăugat ofițerul ucrainean.

Spre deosebire de militarii care s-au oferit voluntari în primele zile ale războiului, noii recruți ai armatei ucrainene nu au intrat benevol în conflict, ci au fost înrolați după intrarea în vigoarea, în primăvară, a noii legi privind mobilizarea. Aceștia pot părăsi „legal” armata doar după adoptarea unei legi pentru demobilizare, sau dacă primesc individual o permisie specială.

Serhii Cehoțkii, ofițer în cadrul Brigăzii 59 de Infanterie Motorizată, a declarat pentru CNN că unitatea sa încearcă să-și „rotească” soldații (să-i schimbe pe cei din prima linie cu alții noi) la fiecare trei sau patru zile.

Acest lucru e însă imposibil din cauza dronelor: numărul acestora a crescut atât de mult încât rotația militarilor e extrem de dificilă, ceea ce îi silește pe militarii din prima linie să petreacă mai mult timp în zona de foc. „Recordul e de 20 de zile neîntrerupte”, a spus ofițerul ucrainean.

Odată cu deterioarea situației de pe front, tot mai mulți soldați cedează: în primele patru luni ale anului 2024, procurorii militari ucraineni au deschis anchete penale împotriva a aproape 19.000 de soldați care ori și-au abandonat pozițiile, ori au dezertat.

Situația e mult mai gravă, în condițiile în care unii comandanți ucraineni au recunoscut că nu raportează imediat unele cazuri de dezertare ori absențe neautorizate și că încearcă mai întâi să-i convingă pe militari să se întoarcă voluntar, fără a fi pedepsiți. O astfel de abordare a devenit atât de frecventă încât parlamentarii au modificat legea astfel încât cazurile de dezertare să nu fie pedepsite, dacă militarul se află la prima abatere.

În prezent, peste un milion de ucraineni sunt angajați sau luptă în armată ori structurile de forță ucrainene, de la militari din prima linie până la persoane care fac mnucă de birou.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina a inculpat un general rus pentru utilizarea de arme chimice interzise. „Există peste 4.800 de cazuri”

Vladimir Putin se laudă cu numărul mare de ruși care s-ar înrola voluntar pentru a lupta pe frontul ucrainean

UE a aprobat cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce sectoare sunt vizate

Putin amenință SUA: Occidentul împinge Rusia spre „liniile sale roșii”. Ce spune liderul de la Kremlin despre anul 2024

Partenerii noștri