Live

Armata israeliană a bombardat din nou Beirut, după câteva zile de calm. 50 de rachete, trase de Hezbollah spre nordul Israelului

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Israelul a lansat, miercuri, un nou bombardament împotriva zonei Haret Hreik, la sud de Beirut, după ce armata sa a avertizat anterior despre un atac iminent, informează EFE preluată de Agerpres.

Agenţia naţională de presă libaneză a confirmat atacul împotriva zonei de sud a oraşului Beirut care a avut loc miercuri dimineaţă şi despre care încă nu există alte detalii.

Cu doar o oră mai devreme, în jurul orei locale 6:00 (3:00 GMT), purtătorul de cuvânt de limbă arabă al armatei israeliene, Avichay Adraeea, avertizase pe X că un atac asupra Haret Hreik este iminent şi a îndemnat locuitorii să evacueze zona unde armata israeliană spune că activează miliţia şiită libaneză Hezbollah.

Zonele din apropierea capitalei libaneze au fost atacate sâmbătă de armata israeliană, care a bombardat oraşul Maaysrah din districtul Keserwan, la aproximativ 38 de kilometri nord de capitală, cauzând în jur de 20 de morţi. Joia trecută, cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi alte 117 au fost rănite după două bombardamente israeliene asupra clădirilor din centrul Beirutului, potrivit Ministerului Sănătăţii Publice din Liban.

Cel puţin 2.350 de persoane au fost ucise şi alte 10.906 au fost rănite în urma atacurilor pe care Israelul le-a efectuat asupra mai multor părţi din Liban în ultimul an. Marea majoritate a victimelor sunt însă rezultatul campaniei masive de bombardamente israeliene începută la sfârşitul lunii septembrie.

Ministerului Sănătăţii Publice din Liban a informat că numai luni au murit cel puţin 41 de persoane şi alte 124 au fost rănite în „atacuri ale inamicului israelian”.

Armata israeliană a raportat că, la primele ore ale zilei de miercuri, 50 de rachete au fost lansate de pe teritoriul libanez spre nordul Israelului, informaţie confirmată ulterior de gruparea şiită Hezbollah.

Potrivit armatei israeliene, rachetele au fost îndreptate spre zona Safed din nordul Israelului, astfel că alarmele au sunat cu câteva minute înainte pentru a alerta populaţia. „Unele dintre proiectile au fost interceptate şi au fost identificate proiectile care au căzut în zonă”, au declarat autorităţile israeliene pe canalul lor Telegram.

Deocamdată nu există sesizări privind victime în zonă.

Hezbollah a revendicat atacul, indicând că este vorba de represalii la invazia israeliană. „În sprijinul poporului nostru palestinian rezistent din Fâşia Gaza, în sprijinul rezistenţei sale curajoase şi onorabile, în apărarea Libanului (...), luptătorii Rezistenţei Islamice au bombardat la 1:40 a.m. miercuri, 16 octombrie 2024, oraşul ocupat Safed cu un mare baraj de rachete”, a indicat gruparea şiită pe canalul Telegram al Rezistenţei Islamice, informaţii preluate de presa locală.

Marţi, adjunctul secretarului general al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat că grupul poate ataca "orice punct" din Israel în cadrul "dreptului său de a se apăra", după ce Israelul şi-a început campania masivă de bombardare.

De când Israelul şi-a lansat ofensiva la sol în sudul Libanului, pe 1 octombrie, cel puţin 14 soldaţi israelieni au fost ucişi în atacuri în jurul graniţei de nord: zece în luptă în sudul ţării şi alţi patru pe teritoriul israelian, în timp ce trei civili au fost ucişi în Israel, în atacurile Hezbollah. 

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Prima postare pe contul oficial al lui Michael Schumacher, după o lungă perioadă de timp. Reacții "în lanț" ale fanilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”

Resturile unei rachete au fost găsite pe teritoriul Republicii Moldova

Primarul unui oraș din sudul Libanului și alte cinci persoane, ucise într-un atac al Israelului asupra unei clădiri municipale

Filmări spectaculoase din Ucraina cu un sistem de rachete RAK-SA-12 în acțiune. Sistemul croat e montat pe un Humvee american

Partenerii noștri