Live

„Arde frumos”. Ucraina anunță că a lovit un sistem de rachete S-300 pe teritoriul Rusiei folosind arme din Occident

Data actualizării: Data publicării:
Ucraina susţine că a lovit un sistem de rachete în interiorul teritoriului rusesc folosind arme occidentale. Sursă foto: X

Forţele ucrainene au anunțat că au lovit cu succes pe teritoriul Rusiei un sistem de rachete S-300 folosind arme furnizate de Occident.

„Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic", a scris pe Facebook Irina Vereșciuk, ministru în cadrul guvernului ucrainean, alături de o fotografie care pretinde că arată lovitura.

Aceasta vine la doar câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a efectua lovituri limitate cu arme americane pe teritoriul rusesc din jurul Harkovului, după ce mai multe naţiuni europene au eliminat restricţiile privind modul în care pot fi folosite aceste arme

Nu este clar dacă armele folosite în lovitura descrisă de Vereshchuk au fost furnizate de SUA, scrie CNN.

Însă mai multe canale media ucrainene afirmă că sistemul S-300 a fost lovit cu rachete lansate de sistemul american HIMARS livrat ucrainenilor, iar lovitura a avut loc în regiunea rusă Belgorod, situată la granița dintre Rusia și Ucraina, pe 1 sau 2 iunie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat decizia lui Biden de a permite unele lovituri pe teritoriul rusesc ca fiind un „pas înainte” care va ajuta forţele sale să apere regiunea Kharkiv, aflată în dificultate, deşi unii analişti au pus la îndoială faptul că noile libertăţi vor consolida semnificativ capacitatea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei

Analiştii militari şi-au temperat aşteptările, în parte pentru că SUA sunt ferme în a nu permite Ucrainei să folosească cea mai formidabilă muniţie pe care a primit-o pentru a trage în Rusia: rachetele cu rază lungă de acţiune, cunoscute sub numele de ATACMS, care pot lovi ţinte aflate la o distanţă de 300 de kilometri (aproape 200 de mile).

În schimb, Ucraina poate folosi doar rachete cu rază mai scurtă de acţiune, cunoscute sub numele de GMLRS, care au o rază de acţiune de aproximativ 70 de kilometri. În timp ce eliminarea acestui tabu pare să marcheze un nou capitol în război, Rusia a experimentat deja lovituri ucrainene cu arme occidentale pe teritoriul pe care îl revendică.

Ucraina a vizat frecvent Crimeea ocupată, anexată de Rusia în 2014, folosind rachete „Storm Shadow” furnizate de Marea Britanie. Ucraina a lansat, de asemenea, lovituri asupra oraşelor Harkov şi Kherson la sfârşitul anului 2022, în timp ce încerca să elibereze regiunile ocupate de Rusia în primele săptămâni ale războiului.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Marele trădător al Ucrainei” a agresat-o pe fosta sa soție, de față cu copiii lor! Ce au făcut cele două fetițe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lumea nu mai ia în serios amenințările nucleare ale lui Putin. De ce istoria propagandei arată că pericolul nu ar trebui ignorat

Lavrov acuză ONU că ignoră ofensiva Ucrainei în Kursk

Trupele de comando ucrainene au cucerit o fabrică ocupată de ruși în Vovceansk. „Forțele speciale s-au angajat în lupte corp”

Rușii au lovit un bloc de locuințe din Harkov: cel puțin trei persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite

Partenerii noștri