Live

„Arabia Fericită” se transformă într-o gaură neagră a istoriei

Data actualizării: Data publicării:

Capitala yemenită Sanaa şi baza ariană adiacentă au fost ţinta unor raiduri aeriene intense în noaptea de luni spre marţi, transmite AFP, citând locuitori ai oraşului şi media deţinute de rebelii houthi, informează Agerpres.

Foto: Flickr



Postul de televiziune Al-Massirah, deţinut de houthi, a atribuit aceste raiduri coaliţiei anti-rebeli care intervine din 2015 în Yemen, sub comandament saudit.

Rebelii houthi, susţinuţi de Iran, controlează capitala şi vaste regiuni din nordul şi vestul ţării.

Loviturile aeriene au început spre miezul nopţii, ora locală, şi au durat circa o jumătate de oră, a relatat un locuitor al capitalei, indicând că au fost „cel puţin 15” bombardamente.

Aeroportul şi baza Dulaimi sunt vizate în mod regulat de aviaţia coaliţiei, însă, potrivit unor rezidenţi ai capitalei, raidurile din noaptea trecută au fost neobişnuit de intense.

Televiziunea Al-Massirah a relatat despre mai multe raiduri, dar nu a făcut referire la eventuale victime.

Aeroportul este închis şi nu este utilizat decât punctual de către ONU.

Loviturile aeriene au survenit la câteva ore după ce rebelii houthi au declarat că au atacat cu o dronă aeroportul din Dubai, anunţ dezminţit de Emiratele Arabe Unite, unul din stâlpii coaliţiei împotriva rebelilor, alături de Arabia Saudită.

Din 2015, aceste ţări încearcă să restabilească la Sanaa guvernul recunoscut internaţional al preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, refugiat la Riad.

Potrivit ONU, conflictul din Republica Yemen (această zonă a Peninsulei Arabice era numită în Imperiul Roman „Arabia Fericită”) a provocat până acum în jur de 10.000 de morţi, în majoritate civili, şi peste 55.000 de răniţi, dar şi cea mai gravă criză umanitară din lume.

O investigaţie a ONU asupra situaţiei din Yemen sugerează că au fost comise crime de război.

Un raport făcut public marţi arată că oficiali guvernamentali din Yemen şi coaliţia condusă de Arabia Saudită ar fi comis fapte ce ar putea fi echivalate cu crime internaţionale.

„Sunt puţine dovezi privind încercări ale părţilor implicate în conflict de a reduce la minimum numărul victimelor civile", a precizat, citat într-un comunicat de presă, Kamel Jendoubi, preşedintele Grupului de Experţi Eminenţi Internaţionali şi Regionali din Yemen.

ONU estimează că din martie 2015 şi până în august 2018, 6.660 de civili au fost ucişi şi 10.563 răniţi în lupta pentru putere între guvernul susţinut de Arabia Saudită şi rebelii houthi.

Rebelii houthi, aliaţi cu Iranul, au preluat controlul asupra capitalei Sanaa şi a altor părţi din ţară spre sfârşitul lui 2014.

Conflictul s-a intensificat când Arabia Saudită şi alţi aliaţi suniţi au început în 2015 să oprească avansul grupului şiit spre Aden, oraşul unde se află sediul temporar al guvernului.

Raportul făcut public marţi, care a fost realizat de experţi la solicitarea Consiliului ONU pentru drepturile omului, susţine că atacurile coaliţiei au făcut cele mai multe victime civile directe, din cauza atacurilor care au lovit pieţe, ceremonii de înmormântare sau nunţi, printre alte locuri şi evenimente.

La începutul lunii august, un atac aerian a lovit un autobuz, omorând zeci de persoane, inclusiv elevi.

Raportul precizează de asemenea că blocada coaliţiei asupra porturilor şi spaţiului aerian din Yemen ar putea încălca de asemenea regula privind proporţionalitatea prevăzută de dreptul umanitar internaţional.

În document se mai sugerează că o instanţă independentă trebuie să decidă dacă aceste crime au fost cu adevărat comise şi recomandă o investigaţie suplimentară.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Comitet ONU: Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”

Partenerii noștri