Apocalipsa Brexit. Guvernul britanic a cerut lanţurilor de supermarketuri să facă provizii
Guvernul britanic cere reţelelor de supermarketuri să se pregătească pentru un potențial Brexit fără acord, șefii din industrie temându-se că le-ar putea afecta stocurile de alimente, dar că nu ar trebui să fie învinovățiţi dacă oamenii nu vor găsi tot ce își doresc pe rafturi, potrivit Reuters, citat de MEDIAFAX.
Întrucât politica britanică se orientează către un final imprevizibil, producătorii de produse alimentare și medicamente vor trebui să-şi restructureze operațiunile în cazul în care revenirea controalelor vamale le-ar putea bloca lanțurile de aprovizionare şi întârzie livrările.
Industria alimentară a avertizat că are o capacitate de stocare limitată, iar directorii și-au exprimat neîncrederea în Michael Gove, ministrul responsabil cu planificarea Brexit, care a promis în această lună că nu vor exista lipsuri de alimente proaspete dacă Marea Britanie pleacă Uniunea Europeană (UE) fără acord la 31 octombrie.
Deja afectată de amânarea de două ori a termenului de ieşire din Uniunea Europeană, industria este îngrijorată că va cheltui din nou sute de milioane de lire sterline când rezultatul este incert.
„Există o încercare clară a guvernului de a afirma că firmele, dacă vor fi pregătite corespunzător, vor putea să facă faţă şi că va fi vina lor dacă nu vor fi”, a declarat Justin King, care a fost timp de zece ani director general al Sainsbury, al doilea mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie.
„Aşa cum noaptea urmează zilei, dacă 50% dintre camioane sunt întârziate, vor exista lipsuri pe rafturi de până la şapte zile”, a avertizat King, care în prezent este director al retailerului Marks & Spencer.
Un director de la unul dintre cele patru mari supermarketuri din Marea Britanie, care includ Tescom, Morrisons şi Asda, a spus că guvernul tratează tot mai mult industria ca o extensie a statului.
„Întrebarea fundamentală este a cui este sarcina de a aproviziona Marea Britanie în cazul unei blocade”, a întrebat acesta.
„Măsurile de a ne proteja în mod rezonabil afacerile de impactul Brexitului sunt datoria noastră. Când începi să afirmi „ce face afacerea ta pentru a hrăni naţiunea", asta merge dincolo de măsurile rezonabile”, a adăugat directorul.
Departamentul pentru Mediu, Alimente şi Afaceri Rurale a transmis într-un comunicat că Marea Britanie are lanuţuri solide de aprovizionare în mai multe ţări şi că are întâlniri regulate cu producători şi retaileri pentru a se asigura că sunt pregătiţi pentru Brexit.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News