Live

Apel internațional către Coreea de Nord după testul cu rachetă hipersonică: „Constituie o ameninţare semnificativă”

Data publicării:
Imagine cu testul balistic de miercuri publicată de Coreea de Nord. Foto: Profimedia

Statele Unite ale Americii, Albania, Franţa, Irlanda, Japonia şi Marea Britanie au cerut Coreei de Nord, într-o declaraţie comună, „să se abţină de la orice nouă acţiune destabilizatoare” după testarea unei rachete hipersonice săptămâna trecută.

„Solicităm Coreei de Nord să se abţină de la orice nouă acţiune destabilizatoare, să renunţe la programele de arme de distrugere în masă şi de rachete balistice şi să se angajeze într-un dialog constructiv în vederea obiectivului nostru comun de denuclearizare completă” a peninsulei coreene, a declarat ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

„Aceste acţiuni cresc riscul de eroare şi escaladare şi constituie o ameninţare semnificativă la adresa stabilităţii regionale”, a adăugat diplomata americană înaintea începerii reuniunii cu uşile închise a Consiliului de Securitate.

„Coreea de Nord este cea care trebuie să aleagă acum dialogul şi pacea, mai degrabă decât programul său de înarmare ilegal şi ameninţător”, a insistat Linda Thomas-Greenfield, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Fiecare lansare de rachetă serveşte nu numai la promovarea propriilor capacităţi ale Coreei de Nord, ci şi la extinderea seriei de arme disponibile pentru export către clienţii săi şi traficanţii ilegali de arme din întreaga lume”, a estimat ea.

Sesiunea Consiliului de Securitate a fost solicitată de cinci din cei 15 membri ai săi: SUA, Albania, Franţa, Regatul Unit şi Irlanda.

Potrivit diplomaţilor, nu este de aşteptat adoptarea declaraţiei comună la finalul reuniunii, Rusia şi China având poziţii diferite faţă de Occident în privinţa dosarului nord-coreean de la adoptarea în unanimitate, în 2017, a unei serii triple de sancţiuni economice împotriva Coreei de Nord.

Joi, agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA a anunţat că racheta lansată miercuri, 5 ianuarie, avea o focoasă hipersonic care „a lovit cu precizie o ţintă aflată la 700 km distanţă”.

Regimul de la Phenianul susţine că are nevoie de aceste arme pentru a se apăra împotriva unei posibile invazii americane.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Păstrează două gloanţe: unul pentru inamic şi unul pentru a te împuşca”. Cum sunt spălați pe creier militarii nord-coreeni din Kursk

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Partenerii noștri