Anchetă privind incendiile din Grecia, unele focare nu ar avea cauze naturale. De unde ar fi izbucnit focul care arde la nord de Atena
Incendiile din Grecia se extind cu repeziciune dar ce e mai rău abia acum urmează, a avertizat premierul elen. Astăzi sunt prognozate rafale puternice de vânt, iar țara este ca un butoi de pulbere, spune șeful guvernului de la Atena. Cele mai puternice și periculoase focare sunt cele din Attica - din zona Atenei, cele din insula Evia și cele din Elida, zonă din nord-vestul peninsulei Peloponez. În paralel, parchetul din Atena a început o anchetă în cazul incendiilor deoarece se bănuiește că unele focare nu au pornit din cauza naturale.
Incendiu puternic în interiorul fabricii Moldomobila din Iași
O ambarcațiune a fost cuprinsă de flăcări pe Dunăre
Pericolul de pe acoperiș: trei din 10 case ard din cauza hornurilor defecte sau necurățate
De ce 8 suporteri FCSB au fost arestați în Grecia
Tragedie în Suceava. Un bărbat a murit în timp ce săpa o fântână
Insula grecească pe care anticii o considerau cea mai sacră dintre toate se scufundă rapid
Incendiu de amploare la Craiova
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Pericol de incendiu în Halkidiki. Focul din jurul Atenei a fost stins după trei zile. Dezastrul ar fi pornit de la un scurtcircuit
Incendiile din nordul Atenei s-au extins cu repeziciune în mai multe direcții. În cursul nopții pompierii au făcut eforturi supraomenești pentru a împiedica focul să ajungă la case, relatează presa elenă. Zeci de localități din nordul țării au fost evacuate.
Flăcările au blocat autostrada care leagă sudul de nordul țării. Circulația a fost închisă în ambele sensuri.
Castelul Regal Tatoi, acolo unde regele Mihai și-a petrecut luna de miere, este în calea focului. Unele obiecte istorice care au aparținut regilor și reginelor Greciei au fost mutate la loc sigur.
Accesul în păduri a fost complet interzis, în toată țara. Grecii și turiștii, inclusiv românii, au primit mesaj în care erau informați despre noua regulă.
Premierul Greciei a spus că prioritatea autorităților este salvarea oamenilor, nu a bunurilor.
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: "Casele pot fi reconstruite, copacii pot fi replantați, dar o viață pierdută nu poate fi înlocuită".
În paralel, parchetul din Atena a început o anchetă în cazul incendiilor deoarece se bănuiește că unele focare nu au pornit din cauza naturale. Compania de electricitate a Greciei este cercetată deoarece se crede că incendiul de amploare care arde acum la nord de Atena a început din cauza unui transformator, care s-a defectat și a făcut scântei.
Grecia trece prin cea mai severă caniculă din ultimii 30 de ani. Căldura a agravat și ea incendiile.
Freja Vamborg, specialist în schimbări climatice: "Dacă ne uităm la Europa, a fost a doua cea mai caldă lună iulie de când au început măsurătorile, dar canicula nu a fost distribuită egal. În estul Europei a fost mult mai cald decât media de până acum și au fost mai multe valuri de caniculă în regiune, în timp ce în vestul și centrul Europei, temperaturile au fost sub media din ultimii 30 de ani."
Incendiile de săptămâna aceasta din Grecia au distrus sute de clădiri și zeci de mii de hectare de vegetație.
Guvernul elen a promis că toate pagubele materiale vor fi compensate.
Citește și: România va trimite pompieri în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News