Live

Exclusiv Analiză OSINT: Principalele depozite de blindate ale armatei ruse s-au golit la jumătate, după mai bine de doi ani de război în Ucraina

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
Imagine a unui depozit de blindate din Ulan-Ude, Buriația, Federația Rusă din septembrie 2021 vs. august 2024. Sursa gif: Colaj Digi24.ro bazat pe imagini Google Earth

Principalele depozite ale armatei ruse aflate pe teritoriul Federației Ruse și-au redus aproape la jumătate numărul de tancuri, blindate și echipamente militare pe care le aveau stocate în aer liber, după doi ani și jumătate de război în Ucraina, conform unei analize OSINT realizate de Digi24.ro. Astfel, imaginile din satelit ale depozitelor, înainte de invazia declanșată pe 24 februarie 2022, au fost comparate cu imagini ale acelorași locații din 2023 și 2024. Unele echipamente aflate în aceste depozite datează din perioada Uniunii Sovietice.

Coordonatele geografice (latitudine și longitudine) a peste 50 de astfel de depozite și spații de stocare ale echipamentelor militare ruse au fost publicate pe rețelele sociale la finele anului trecut, sub anonimat, de un analist OSINT. Astfel, aceste depozite sunt împărțite în felul următor:

  • 13 depozite de artilerie
  • 10 depozite de tancuri și mașini de luptă ale infanteriei
  • 28 de depozite de camioane, vehicule de geniu, TAB-uri și alte echipamente militare

Digi24.ro a analizat datele în cazul a 15 astfel de depozite, ale căror coordonate geografice de pe Google Earth le-a confirmat în plus cu ajutorul imaginilor provenite de la satelitul rusesc Yandex.

Una din cele mai vizibile diferențe, legate de modul în care armata rusă și-a golit aceste stocuri, întâlnim la depozitul de blindate de lângă Ulan Ude, capitala republicii Buriația a Federației Ruse.

Iată cum arăta acest depozit în septembrie 2021:

Depozit de blindate lângă Ulan Ude, septembrie 2021. Sursa: Google Earth

Și iată cum arăta același depozit în august 2024:

Depozitul de blindate din Ulan Ude, imagine din august 2024. Sursa: Google Earth

Un alt depozit important al armatei ruse se află în aceeași regiune - Buriația - în apropiere de localitatea Vagjanovo. Iată cum arăta depozitul armatei de la Vagjanovo în septembrie 2021, cu șase luni înainte de declanșarea invaziei în Ucraina.

Depozitul de tancuri de la Vagajanov, Buriatia, Federația Rusă, septembrie 2021: Sursa: Google Earth

În imaginea de mai sus se află circa 1.100 de blindate. Rezoluția imaginii nu permite o analiză mai clară a acestora și, mai ales, a nivelului de uzură în care se află. Cu toate acestea, o imagine a aceleași zone arată că în mai 2023, la un an după declanșarea invaziei în Ucraina, din acest depozit deja lipseau în jur de 4-500 de blindate (lipsă atât în centrul imaginii, dar mai ales în perimetrul din colțul dreapta-sus al imginii.

Depozitul de tancuri de la Vagajanov, Buriația, imagine din satelit din mai 2023. Sursa: Google Earth

Presa rusă estima anul trecut că la depozitul de tancuri de la Vagjanovo se aflatu, înainte de invazia Ucrainei, peste 3.800 de blindate. Numărul acestora ajunsese deja 2.270 în vara lui 2023, o reducere de peste 40% față de numărul inițial.

În majoritatea cazurilor, blindatele sunt modele vechi, unele datând din perioada Războiului Rece, de pe vremea URSS. Cu toate acestea, multe astfel de vehicule au fost deja folosite pe scară largă în conflictul din Ucraina.

Conform publicației Meduza, la acest depozit erau stocate în special tancuri T-62. Acestea, deși vorbim de un model de tanc depășit, conceput în perioada sovietică, au fost scoase din depozite încă din mai 2022 pentru a fi trimise pe frontul din Ucraina. Tancurile T-62 sunt modernizate la uzina de tancuri din Omsktransmaș, de lângă Oms, în sud-vestul Siberiei, la care a izbucnit un incendiu zilele trecute.

Lângă Omsk se află, de asemenea, cel puțin trei depozite ale armatei ruse. Iată cum arăta un astfel de depozit în aprilie 2022:

Imagine a unui depozit de echipamente de artilerie din Omsk, primăvara lui 2022. Sursa: Google Earth

Iată și imaginea aceluiași depozit în luna mai 2024:

Sursa: Google Earth

Conform doctrinei armatei ruse privind conservarea echipamentelor militare, există patru categorii distincte în care acestea sunt stocate. Astfel, echipamentele noi și de bună calitate sunt depozitate în depozite acoperite, prevăzute cu instalații de încălzire și ventilare. Echipamentele mai vechi sunt depozitate în aer liber, cum e cazul parcurilor auto de la Vagjanovo, Omsk sau Ulan Ude.

Există două cauze principale care au dus la „dispariția” unui număr mare de blindate sau echipamente militare ruse din aceste depozite: în primul rând, acestea completează pierderile mari pe care armata rusă le înregistrează în Ucraina. Nu mai e niciun secret că armata rusă folosește blindate din perioada sovietică, precum transportoare MTLB, BMP-1 sau BMP-2, ori tancuri T-62 - toate acestea proiectate în anii 1960.

Conform site-ului OSINT Oryx, care s-a specializat în ultimii ani în monitorizarea, agregarea și geoconfirmarea tuturor imaginilor (foto și video) cu echipamente militare distruse în războiul din Ucraina, Rusia a pierdut peste 3.300 de tancuri (distruse, avariate, capturate), din care peste 2.300 au fost complet distruse și peste 6.000 de blindate (mașini de luptă ale infanteriei, transportoare de trupe etc.).

În al doilea rând, Rusia scoate blindate din depozite pentru a echipa noile unități și regimente mecanizate pe care le creează.

Conform unei analize făcute de un expert militar polonez, armata rusă „își permite să piardă” între 2-4 brigăzi pe lună. Oficialii ministerului rus al Apărării au precizat că „în 2024, forțele armate ruse vor primi peste 36.000 de echipamente tehnice de luptă” (armata rusă nu precizează exact ce înseamnă „echipament tehnic” ori dacă acesta se referă exclusiv la mașini, blindate, artilerie etc. necesare echipării unor unități mecanizate). Dacă luăm de bune aceste afirmații, asta înseamnă „3.000 de echipamente de luptă pe lună” - echivalentul tehnicii militare necesare echipării a 28 de batalioane de infanterie motorizată pe lună, sau echivalentul a 7-9 regimente motorizate pe lună (un regiment poate avea în jur de 3-4 batalioane).

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Partenerii noștri