ANALIZĂ Mizele crizei din Ucraina. Confruntarea pe care nici Biden, nici Putin nu-și permit să o piardă
Escaladarea războiului psihologic dintre Statele Unite și Rusia pe tema Ucrainei se apropie cu pași repezi de un punct în care ieșirea pașnică dintr-o criză cu ramificații ample ar putea fi imposibilă, arată o analiză a CNN.
Președintele american Joe Biden, susținut de întreaga putere simbolică a alianței occidentale, este blocat într-o confruntare cu președintele rus Vladimir Putin, care folosește Ucraina ca ostatic pentru a încerca să forțeze SUA să renegocieze rezultatul stabilit al Războiului Rece. Niciunul nu clipește. A face acest lucru poate fi imposibil, având în vedere mizele politice uriașe pe care ambii au pariat.
Cele două puteri nucleare de top ale lumii se duelează în cel mai tensionat test de voință de la căderea Uniunii Sovietice. O invazie a Rusiei în Ucraina ar putea declanșa cea mai mare ciocnire a armatelor convenționale obișnuite din Europa de la al Doilea Război Mondial. În joc pentru americani se află credibilitatea Occidentului, percepțiile despre puterea globală a SUA și posibilitatea unor consecințe secundare - de exemplu, o creștere a prețurilor la energie, alimentată de criză.
Pentru a încerca să detensioneze situația, secretarul american de stat Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit vineri la Geneva.
Dar, chiar la începutul întâlnirii, Lavrov i-a spus lui Blinken că Moscova „nu se așteaptă la un progres” din aceste discuții, ci așteaptă „răspunsuri la propunerile” sale.
SUA își mențin refuzul de a accepta concesiile cerute de Putin, care ar compromite grav NATO. Iar amenințările SUA cu sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta invadează Ucraina, și încercarea de a-i oferi lui Putin o rampă de ieșire nu au funcționat. În schimb, guvernul de la Kiev spune că Rusia aproape a finalizat acumularea de forțe care ar permite o invazie la scară largă.
Liderul de la Kremlin, care are 100.000 de soldați la granițele Ucrainei, ține lumea în expectativă, cu obișnuita sa tehnică de a-i dezechilibra pe adversari.
Unii analiști cred că liderul rus blufează și că a creat amenințarea cu invazia pentru a fi pe picior de egalitate în discuțiile cu SUA. Alții văd o încercare de a destabiliza Ucraina sau un spectacol menit să-i crească popularitatea în țară.
Dar Putin poate simți, de asemenea, slăbiciune în SUA și diviziune în Europa și vede că, dacă vrea să distrugă speranțele Ucrainei pentru un viitor pro-occidental, acum este momentul.
„Singurul lucru în care am încredere este că decizia este în totalitate, exclusiv, complet, o decizie a lui Putin”, a spus Biden în timpul unei conferințe de presă de la Casa Albă.
„Nimeni altcineva nu va lua acea decizie; nimeni altcineva nu va influența acea decizie. El ia acea decizie”, a subliniat președintele SUA.
Ucraina este foarte importantă pentru liderul rus. Pentru fostul ofițer KGB, dispariția Uniunii Sovietice a fost un dezastru istoric. El a interpretat expansiunea NATO spre est ca fiind umilirea unei mari civilizații. Aceasta explică de ce a cerut concesii pe care Biden nu le poate accepta niciodată - inclusiv asigurarea că Ucraina nu a adera niciodată la NATO și cererea de a retrage trupele și armamentul occidental din fostele state ale Pactului de la Varșovia, cum ar fi Polonia și România, pe care le consideră o amenințare la adresa securității Rusiei.
În ultimul deceniu, Putin a încercat să recreeze vechea sferă de influență a Rusiei asupra fostelor state sovietice precum Ucraina. Schema a avut ca rezultat anexarea Crimeei, teritoriu suveran al Ucrainei, în 2014. Putin a sprijinit de asemenea suprimarea protestelor politice din Belarus și Kazahstan. Având în vedere propriul său regim autocratic, este, de asemenea, clar că o democrație înfloritoare, prosperă, orientată spre vest în Ucraina este intolerabilă: ar putea deveni un exemplu pentru rușii obosiți de domnia lui îndelungată, corupție și represiune.
O altă miză a lui Putin este pătarea prestigiului Occidentului și mai ales al Statelor Unite. Tot aici intervin eforturile sale de a influența alegerile din SUA. Candidatul pe care l-a susținut și care i-a făcut jocul ca președinte, Donald Trump, conduce acum un atac asupra democrației americane care coincide cu obiectivele lui Putin. Iar Biden este slăbit pe plan intern acum, deoarece Trump s-a asigurat că este văzut ca un președinte ilegitim de milioane de cetățeni. Putin nu ar fi putut niciodată spera la un asemenea rezultat.
Pe de altă parte, Joe Biden a petrecut săptămâni întregi încercând să-i unească pe aliații occidentali, pe care Putin încearcă să-i dezbine, pentru a adopta un pachet de sancțiuni care ar separa efectiv Rusia de economia occidentală. Acesta este motivul pentru care declarațiile lui Biden de la conferința de presă miercuri au fost atât de dăunătoare, pentru că practic a recunoscut că nu toți liderii occidentali sunt de aceeași părere.
Este însă adevărat. Președintele francez Emmanuel Macron, de exemplu, a cerut săptămâna aceasta un canal european pentru Putin, oferindu-i președintelui rus o oporturnitate de divizare pe care să o exploateze.
Unul dintre cele mai curioase aspecte ale abordării SUA cu privire la criza din Ucraina a fost retorica alarmistă a SUA privind o invazie iminentă și scurgerile de informații despre acumularea de trupe rusești. Este greu de spus dacă administrația își asigură acoperirea politică pentru a arăta că nu a fost luată prin surprindere dacă tancurile rusești trec granița.
De asemenea, Washingtonul ar putea accentua amenințarea pentru a-i constrânge pe europeni să fie de acord cu sancțiunile. De exemplu, SUA au fost mult timp în dezacord cu Germania din cauza gazoductului Nord Stream 2, construit pentru a transporta gazul rusesc în Europa de Vest. Noul guvern de la Berlin a semnalat acum că va opri fluxul de gaz dacă Rusia invadează Ucraina.
Uneori, totuși, pare că SUA aproape că l-au provocat pe Putin prind declarațiile despre o probabilă invazie – inclusiv cele ale lui Biden de miercuri. O astfel de tactică ar putea crește presiunea asupra liderului rus, dar este un risc uriaș.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News