Live

Analiză DW: De ce Iranul nu poate susține economic un război cu Israelul

Data actualizării: Data publicării:
Rachete iraniene (stânga-sus) cad deasupra Ierusalimului, în atacul declanșat de Iran asupra Israelului pe 1 octombrie. Foto: Profimedia Images

Un conflict militar cu Israelul ar provoca dificultăți economice „enorme” pentru Iran, în condițiile în care guvernul de la Teheran se va vedea nevoit să reducă din plin cheltuielile publice pentru finanțarea războiului, se arată într-o analiză publicată miercuri de Deutsche Welle. Economia iraniană se confruntă deja în prezent cu o inflație ridicată, pe fondul prăbușirii monedei naționale, precum și cu o rată a șomajuliui în creștere.

Prețul petrolului a înregistrat deja o creștere de circa 5% - cea mai mare din acesta an - după atacul de marți seara asupra Israelului în care Iranul a lansat 180 de rachete balistice.

O escaladare suplimentară din partea Iranului ar putea duce la implicarea directă în conflict a SUA, ceea ce ar avea un impact suplimentar asupra prețului petrolului.

„Iranul produce în jur de 4% din totalul producției globale de petrol și este de o importanță crucială dacă Arabia Saudită va decide să crească producția în cazul în care livrările de țiței iranian vor fi întrerupte”, se arată într-o notă publicată de Capital Economics, un grup internațional de analize financiare și economice.

Iranul ar putea recurge, în cazul unui război cu SUA și Israelul la blocarea Strâmtoarei Hormuz din Golful Persic, pe unde trec anual 30% din totalul transporturilor petroliere.

O creștere de 5% a prețului la petrol duce la o o creștere a inflației de 0,1% în țările cu o economie avansată.

În același timp, exportul de petrol reprezintă o sursă „critică” de venit pentru economia Iranului. În ciuda sancțiunilor americane, Iranul continuă să vândă petrol în alte state, în special în China. De asemenea, Iranul dispune de o „flotă fantomă” de  cel puțin 383 de petroliere folosite pentru evitarea sancțiunilor internaționale. Rafinăriile chineze sunt principalul beneficiar al acestui tip de comerț ilicit cu petrol

Ministrul iranian al Petrolului, Javad Owji, declara în luna martie, că exporturile de țiței „au generat peste 35 de miliarde de dolari” în 2023.

În același timp, moneda națională a Iranului - rialul - a suferit o depreciere dură, în urma sancțiunile internaționale care au limitat tranzacțiile financiare ale țării.

În prezent, pe piața neagră din Iran un dolar american se cumpără cu circa 580.000 de riali. Comparativ, în 2015, un dolar valora 32.000 de riali. La cursul oficial, un dolar valorează în jur de 42.000 de riali.

Astfel, chiar dacă veniturile din petrol au stabilizat economia, Iranul nu se poate compara - din punct de vedere economic - cu Israelul.

Iranul are o populație de 88 de milioane de oameni, aproape de 10 ori mai mult decât Israelul. În schimb, Iranul a avut în 2023 un PIB de 403 miliarde de dolari, în vreme ce Israelul a avut un PIB de 509 miliarde de dolari.

PIB-ul pe cap de locuitor e de 4,663 de dolari, în vreme ce în Israel e de 52.21i9 dolari, conform datelor Fondului Monetar Internațional.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Operațiune rară a Autorității Palestiniene. Acțiune militară în Cisiordania

Israelul a decis să-și dubleze populația de pe Înălțimile Golan ocupate. Mesajul lui Netanyahu

Liderul de facto al Siriei spune că nu este interesat de noi conflicte, în ciuda atacurilor israeliene. Care este poziția Israelului

Israelul își închide ambasada dintr-o țară europeană, din cauza „politicilor antiisraeliene”. Dar deschide una în Republica Moldova

Partenerii noștri