Live

Amnesty International acuză Israelul de „apartheid”. Guvernul de la Ierusalim declară că acuzația este una „antisemită”

Data actualizării: Data publicării:
Imagine cu Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, care participă la o conferință de presă împreună cu directorul de cercetare pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Organizației, la Ierusalim, pe 1 februarie 2022. Amnesty International a etichetat Israelul drept un stat „apartheid” care tratează palestinienii ca „un grup rasial inferior”, alăturându-se evaluării altor organizații pentru drepturile omului pe care statul evreu le respinge vehement. Foto: Profimedia Images

Amnesty International a devenit cea mai recentă organizație pentru drepturile omului care a acuzat Israelul de „apartheid”, pentru tratamentul acordat palestinienilor. Acuzația a provocat un răspuns furios din partea Israelului, care a denunțat poziția organizației ca fiind una „antisemită”, scrie CNN

Amnesty International a publicat marți un raport de aproximativ 300 de pagini cu privire la tratamentul la care sunt supuși palestinienii. Acesta detaliază acte inumane sau de transfer forțat, detenție administrativă, tortură, ucideri ilegale, răniri grave și negarea drepturilor și libertăților fundamentale sau persecuția comisă împotriva populației palestiniene, creând un regim instituționalizat de opresiune și dominație sistematică.

Amnesty International concluzionează că statul Israel îi consideră și tratează pe palestinieni ca pe un grup rasial neevreiesc inferior”, se arată în comunicatul instituției.

La fel ca alte două rapoarte recente care se concentrează pe aceeași problemă, întocmite de grupul israelian pentru drepturile omului, B'Tselem, și de la organizația Human Rights Watch (HRW), raportul Amnesty examinează politica israeliană în ambele teritorii.

De la înființarea sa în 1948, statul Israel a urmat o politică explicită de stabilire și menținere a hegemoniei demografice evreiești și de maximizare a controlului său asupra pământului în beneficiul evreilor israelieni”, se arată în raportul Amnesty International.

Chiar înainte ca documentul să fie publicat oficial, Israelul l-a denunțat ca fiind fals și părtinitor”. Într-o conferință de presă online cu jurnalişti, ţinută înainte de publicarea raportului Amnesty, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lior Haiat, a declarat că Amnesty foloseşte standarde duble şi demonizare pentru a delegitima existenţa Israelului ca patrie a poporului evreu”.

„Aceste componente sunt exacte care reflectă antisemitismul modern”, a transmis Ministerul de externe din Israel într-un comunicat separat.

Citește și: Barack Obama îi aduce un omagiu lui Desmond Tutu, erou al luptei anti-apartheid: „Mi-a fost mentor, prieten și busolă morală”

Acest răspuns a fost reluat duminică într-o declarație comună a mai multor grupuri evreiești din Statele Unite, inclusiv Comitetul american pentru afaceri publice din Israel și Liga Anti-Defăimare, care spunea că raportul Amnesty „alimentează acei antisemiți din întreaga lume care încearcă să submineze singura țară evreiască de pe pământ, minimalizând în același timp suferința îngrozitoare care a fost rezultatul apartheidului din Africa de Sud”.

„Apartheid” reprezintă un sistem social, politic și economic rasist impus de guvernele minorității albe din Africa de Sud între 1948 și 1994. Apartheidul prevedea segregarea raselor (locuirea separată) iar persoanelor de culoare li se interziceau, printre altele, dreptul la vot și libera circulație. În sens larg, apartheidul desemnează politica de separare a comunităților etnice sau rasiale diferite și a fost frecvent pus în practică în istoria modernă.

Israelul a respins întotdeauna comparațiile cu Africa de Sud din perioada în care funcționa „Apartheid”. Chiar și unii critici fermi ai Israelului în legătură cu această ocupația palestiniană au susținut că discriminarea palestinienilor nu echivalează cu rasismul intenționat sau instituțional din Africa de Sud, ci este mai degrabă rezultatul unor temeri reale în materie de securitate.

Antisemitismul a devenit un teremen folsit în mod greșit

Această ciocnire a cuvintelor a ajuns să caracterizeze din ce în ce mai mult percepțiile asupra conflictului din interiorul regiunii și din străinătate.

La fel ca în precedentele răspunsuri la raportele B'Tselem și HRW, Lior Haiat a avut o abordare combativă.

„Desigur, există îngrijorarea că oamenii vor crede acele acuzații false”, a subliniat Haiat, atrăgând atenția și că actualul guvern al Israelului, care include pentru prima dată parlamentari arabi în rândurile sale, reprezintă o dovadă a ceea a democrației incluzive a Israelului.

Însă mulți activiști palestinieni cred că aceste argumente nu mai atât de multă susținere. 

Acuzația de antisemitism a apărătorilor Israelului a devenit, de asemenea, o problemă extrem de contestată. În timp ce cercetările indică în mod clar creșterea antisemitismului în întreaga lume, mulți susțin că termenul este folosit greșit și devalorizat.

De altfel, fostul ambasador al Israelului la ONU, Danny Danon, a fost ridiculizat recent după ce a acuzat-o pe actrița Emma Watson de antisemitism, după ce a postat online o imagine a unui miting pro-palestinian alături de cuvintele „Solidaritatea este un verb”.

„Fără glumă, suntem în punctul în care doar postarea unei imagini vagi care face referire la solidaritatea cu palestinienii pe Instagram te face etichetat drept antisemit”, a scris jurnalistul Ayman Mohyeldin. 

Totodată, SUA au respins caracterizarea Israelului din raportul Amnesty. Înainte de a citi raportul, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat într-o conferință de presă că descrierea Israelului ca stat care practică apartheidul „nu este un limbaj pe care noi l-am folosi vreodată”. Price a adăugat că administrația Biden nu va comenta mai detaliat acest subiect până nu va avea ocazia să citească raportul în totalitate. 

Citește și: Actrița americană Whoopi Goldberg, în centrul unui mare scandal, după ce a declarat că Holocaustul „nu a fost despre rasă”

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Netanyahu a aprobat trimiterea negociatorilor în Qatar pentru reluarea discuțiilor privind acordul din Gaza

Reacția lui Donald Trump după atacul din New Orleans: SUA sunt „bătaia de joc a lumii”

Netanyahu a fost externat din spital. Care este starea de sănătate a premierului israelian

Filmul atacului din New Orleans. Ce făcea suspectul cu o zi înainte de masacru. FBI: „A fost sută la sută inspirat de ISIS”

Partenerii noștri