Live

Ambasadoarea americană la București mulțumește românilor pentru sprijinul oferit Ucrainei: „Apreciem mult ce a făcut România”

Data publicării:
Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat, vineri, că SUA „apreciază foarte mult ce a făcut România” pentru sprijinirea Ucrainei după invazia rusească începută acum doi ani.

Diplomata americană a vizitat punctul de trecere a frontierei de la Siret, unde a avut o întrevedere cu guvernatorul regiunii Cernăuţi din Ucraina, Ruslan Zaparaniuk, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Kathleen Kavalec a transmis că SUA vor oferi un „pachet suplimentar de arme şi echipamente pentru a sprijini poporul Ucrainei”.

„Este o mare onoare să fiu aici, alături de dumneavoastră şi să vedem cât de strânsă este cooperarea între Ucraina şi România. Sunt emoţionată când văd pozele despre cooperarea, despre empatia pe care românii au arătat-o în momentul cel mai dificil de la începutul războiului.

Statele Unite apreciază foarte mult ce a făcut România şi suntem alături de Ucraina în acest moment atât de dificil. Tocmai am anunţat un pachet suplimentar de arme şi echipamente pentru a sprijini poporul Ucrainei şi vom continua cu acest sprijin, pentru că ştim că ăsta este cel mai important sprijin în acest moment”, a afirmat ambasadoarea americană.

Guvernatorul Cernăuţiului şi-a exprimat convingerea că, datorită partenerilor externi, Ucraina va câştiga războiului cu Rusia.

„SUA sunt un partener strategic pentru dezvoltarea democraţiei şi drepturilor oamenilor în Ucraina. (...) Sunt absolut sigur că datorită sprijinului SUA, Uniunii Europene, României şi populaţiei de aici, din Suceava, vom câştiga războiul”, a declarat Zaparaniuk.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a subliniat rolul pe care punctul de trecere a frontierei Siret l-a jucat în tranzitul de refugiaţi şi de mărfuri după începutul războiului.

„Secretul unei colaborări pe timp de criză este parteneriatul pe care noi îl avem de aproape 30 de ani. 2,8 milioane de pasageri au trecut prin această vamă în doi ani de zile. Peste 850.000 de autovehicule au trecut prin această vamă. Aţi văzut astăzi un rând foarte mare de camioane.

Ne aşteptăm să fie şi mai mare, pentru că nu au unde să circule cu marfă. În sud, la Tulcea, spre Marea Neagră, riscurile sunt mari şi tot mai puţini trec pe acolo. Când polonezii au închis graniţa cu fermierii, au venit tot pe aici şi aici am dublat numărul de vameşi şi poliţişti de frontieră. Durerea cea mai mare este lipsa autostrăzii şi pentru asta eu fac lobby cât se poate, să vină autostrada până la Siret”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a spus că România a avut şansa de a fi membru al NATO şi al Uniunii Europene iar acum nu trebuie să fie egoistă şi „să întindem o mână şi vecinilor, şi prietenilor noştri”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Declarație comună: România şi Bulgaria vor adera deplin la Schengen. Controalele la granițele terestre vor mai fi menținute încă 6 luni

Partenerii noștri