Live

Ambasada SUA în România amintește de ajutorul militar dat rușilor în Al Doilea Război Mondial: 180 miliarde dolari la valoarea de azi

Data publicării:
Dictatorul Iosif Stalin și președintele american Franklin D. Roosevelt. Foto: US Embassy

Ambasada Statelor Unite la București amintește, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, de ajutorul militar acordat de SUA Uniunii Sovietice în Al Doilea Război Mondial - de la avioane și tancuri, până la uniforme și hrană -, ajutor care în banii de azi ar valora 180 de miliarde de dolari. Armele și echipamentele livrate de SUA au contribuit decisiv la victoria împotriva Germaniei naziste, lucru de altfel recunoscut chiar de liderul de atunci al URSS, Iosif Stalin. Astăzi, Statele Unite sunt principalul furnizor de ajutor militar acordat Ucrainei în războiul declanșat de Rusia în urmă cu aproape un an.

„Pe toată durata celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au trimis arme, produse și echipamente în Uniunea Sovietică, pentru a o ajuta să învingă invazia nazistă. Într-o scrisoare din noiembrie 1941 către președintele Franklin D. Roosevelt, premierul sovietic Iosif Stalin scria: „Decizia dumneavoastră, domnule președinte, de a acorda Uniunii Sovietice un credit fără dobândă sub formă de materiale și materii prime a fost acceptată de guvernul sovietic cu sinceră recunoștință ca ajutor urgent pentru Uniunea Sovietică»”, se arată în mesajul Ambasadei SUA la București, postat pe Facebook.

Potrivit ambasadei, între 1941 și 1945, Statele Unite au livrat fostei Uniuni Sovietice:

  • 400.000 de jeepuri și camioane,
  • 14.000 de avioane,
  • 13.000 de tancuri,
  • 8.000 de tractoare,
  • 15.000.000 de bocanci militari,
  • 107.000 tone de bumbac,
  • 4.5 milioane de tone de hrană,
  • arme, muniție, tehnică militară, echipamente de comunicații, radare, medicamente, pături, încălțăminte, îmbrăcăminte și produse petroliere, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde la valoarea din 2016).

„Mai mult, o întreagă fabrică de anvelope a companiei Ford a fost demontată si transportată în Uniunea Sovietică pentru a produce anvelope pentru vehiculele militare. Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un împrumut, dar la sfârșitul războiului, partea americană nu a căutat sau așteptat prea multe în ceea ce privește rambursarea de către URSS. În memoriile sale, Nikita Hrușciov a descris modul în care Stalin a subliniat valoarea ajutorului: «El a declarat direct că, dacă Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi câștigat războiul»”, mai precizează Ambasada SUA.

SUA, principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina

Statele Unite sunt principalul contributor la ajutorul militar acordat Ucrainei, în războiul declanșat în urmă cu aproape un an de Rusia.

Până acum, SUA au acordat mai multe tranșe de ajutoare militare, în valoare de zeci de miliarde de dolari, destinate apărării Ucrainei.

Recent, administrația de la Washington a aprobat trimiterea de tancuri grele Abrams M1 în Ucraina, însă momentan se abține de la a trimite și avioane de luptă F-16.

De asemenea, ultimul pachet de ajutor anunțat, în valoare de peste 2 miliarde de dolari, include rachete cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs - GLSDB), care pot zbura până la 150 km şi, prin urmare, ameninţă poziţiile ruse în spatele liniilor de front. Raza lor de acțiune este dublă față de cea a proiectilelor furnizate până în prezent Ucrainei.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri