Live

Live Text Aproape jumătate din populația Ucrainei nu are curent electric. Rusia anunță continuarea bombardamentelor indiferent de vreme

Data actualizării: Data publicării:
Patru oameni au murit în Zaporojie. FOTO: Serviciul de Urgență al Ucrainei

Este alertă de raid aerian în toată Ucraina, după ce rușii au lansat zeci de rachete către marile orașe. Forțele ruse au atacat din nou Odesa și Dnipro, la oră de vârf, când zeci de mii de civili erau pe stradă și mergeau la muncă sau la școală. Patru oameni au murit în Zaporojie, iar mai mulți au fost răniți în Harkov și Odesa. Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene a fost prelungit joi cu 120 de zile. Ucraina ar putea avea acces în curând la locul din sud-estul Poloniei unde o rachetă a ucis două persoane, a declarat principalul consilier pentru politică externă al președintelui polonez, după ce Kievul a cerut să i se permită accesul la locul exploziei.

Bombardamente în mai multe orașe. 40% din populaţie fără electricitate

ACTUALIZARE 19:12 Mai multe oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, au fost joi din nou ţinta atacurilor armatei ruse cu rachete şi drone, bombardamente care coincid cu primele ninsori din Ucraina.

Circa 40% din populaţie nu avea joi după-amiază electricitate, iar temperaturile prognozate pentru săptămâna viitoare ar putea să scadă până la -10 grade C, consemnează agenţiile AFP, Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Operaţiunile militare ruse împotriva Ucrainei vor continua indiferent de vreme, a asigurat în faţa presei purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, care a susţinut că suferinţa populaţiei ucrainene este provocată doar de refuzul preşedintelui Volodimir Zelenski de a negocia cu Rusia.

În regiunea Kiev două rachete de croazieră şi drone kamikaze Shahed, fabricate în Iran, au fost doborâte de antiaeriana ucraineană, susţine administraţia militară locală. În oraşul Dnipro din regiunea central-estică 14 persoane au fost rănite în urma unui bombardament rusesc şi au fost lovite două instalaţii ale infrastructurii critice. O astfel de instalaţie a fost lovită şi în sud, la Odesa.

Prin urmare, compania naţională de electricitate Ukrenergo a anunţat prelungirea întreruperilor în furnizarea energiei electrice, ca urmare a „agravării situaţiei”, la care contribuie şi scăderea puternică a temperaturilor.

În acest timp, luptele cresc în intensitate pe frontul de est, în provinciile Doneţk şi Lugansk, unde armata rusă şi-a consolidat trupele prin redislocarea unor efective retrase din provincia sudică Herson.

În aceasta din urmă trupele ruse şi ucrainene se bombardează reciproc cu artileria peste fluviul Nipru, al cărui mal de vest este acum controlat de armata ucraineană în urma retragerii ruse, iar cel de est de armata rusă, care şi-a stabilit acolo linia defensivă.

Kremlinul exclude orice negocieri publice cu Ucraina

ACTUALIZARE 18:20 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că nu îşi poate imagina negocieri publice cu Ucraina; el a acuzat Kievul că modifică obiectivele unor eventuale tratative de pace şi a cerut Washingtonului să facă presiuni asupra ucrainenilor, în favoarea diplomaţiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit AFP, el a adăugat că suferinţele civililor sunt o consecinţă a refuzului Ucrainei de a negocia. „Este consecinţa lipsei de voinţă a părţii ucrainene de a rezolva problema, de a începe negocieri, a refuzului său de a căuta un teren comun”, a fost răspunsul său când a fost întrebat despre penele de curent care afectează milioane de ucraineni.

Într-o convorbire cu presa, Peskov a afirmat că, dacă doresc, Statele Unite pot lua în considerare preocupările Rusiei şi pot încuraja Ucraina să revină la masa negocierilor.

Reprezentantul preşedinţiei ruse a susţinut că în cele nouă luni de când a început conflictul ucrainenii şi-au schimbat de mai multe ori poziţia faţă de negocierile cu Moscova, deci nu sunt de încredere.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că niciun oficial rus nu ia în considerare folosirea armelor nucleare.

Kremlinul a comunicat de asemenea că este pe cale să se încheie eliminarea obstacolelor din calea exporturilor de produse agricole şi îngrăşăminte ruseşti, la câteva ore după ce Rusia a acceptat să prelungească cu 120 de zile, fără modificări, acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Scenariile generalului Ben Hodges pentru înlocuitorul lui Putin: „Oricine vine la putere după el va fi mult mai rău”

ACTUALIZARE 17:00 Oricine îi va urma la putere lui Vladimir Putin în Rusia va fi mult mai rău, a declarat fostul comandant al forțelor armate americane în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, într-un interviu pentru publicația New Voice of Ukraine.

Ben Hodges afirmă că guvernul rus nu mai are o poziție unitară sau o viziune asupra războiului din Ucraina și asupra situației din Rusia. „Văd o mulțime de semne că oamenii nu sunt mulțumiți de ceea ce se întâmplă și că mulți au înțeles deja cât de mare a fost greșeala de a ataca Ucraina”, a declarat Hodges.

Citește continuarea AICI.

„Nu astea sunt dovezile”. Biden îl contrazice pe Zelenski. Ucraina ar putea avea acces la locul exploziei din Polonia

ACTUALIZARE 13:20 Președintele american Joe Biden l-a contrazis pe Volodimir Zelenski, care susține în continuare că racheta căzută în Polonia nu este de origine ucraineană.

"Nu astea sunt dovezile", le-a spus Biden, la întoarcerea de la summit, reporterilor care l-au întrebat despre afirmația președintelui Ucrainei.

Ucraina ar putea avea acces în curând la locul din sud-estul Poloniei unde o rachetă a ucis două persoane, a declarat joi principalul consilier pentru politică externă al președintelui polonez, după ce Kievul a cerut să i se permită accesul la locul exploziei, scrie The Guardian.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că accesul Ucrainei la locul exploziei necesită acordul ambelor țări care conduc ancheta, Polonia și Statele Unite. Varșovia spune că explozia a fost cel mai probabil cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană care s-a rătăcit, ceea ce Kievul neagă. 

Atac masiv cu rachete al rușilor, patru morți în Zaporojie

ACTUALIZARE 13.10 Rușii au lansat un nou atac masiv asupra orașelor din Ucraina.

Autoritățile din Zaporojie au transmis că patru oameni au fost uciși într-un atac cu rachete care a avut loc în cursul nopții în sud-estul regiunii.

Oleksandr Starukh, șeful administrației regionale, a transmis pe Telegram cele patru victime au fost găsite sub ruinele unei clădiri bombardate. Imaginile postate de Serviciul de Urgență al Ucrainei au arătat zeci de salvatori care intervin la fața locului.

Trei persoane au fost rănite în urma unui atac asupra orașului Harkov, iar alte trei în Odesa.

Ucraina ar putea avea acces la locul unde a căzut racheta în Polonia

ACTUALIZARE 12.10 Ucraina ar putea avea acces în curând la locul din sud-estul Poloniei unde o rachetă a ucis două persoane, a declarat joi principalul consilier pentru politică externă al președintelui polonez, după ce Kievul a cerut să i se permită accesul la locul exploziei, scrie The Guardian.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că accesul Ucrainei la locul exploziei necesită acordul ambelor țări care conduc ancheta, Polonia și Statele Unite.

Varșovia spune că explozia a fost cel mai probabil cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană care s-a rătăcit, ceea ce Kievul neagă.

„O echipă de anchetă polono-americană este la fața locului. Ucrainenii au cerut acces la locul investigației. Dacă ambele părți sunt de acord și, din câte știu, nu vor exista obiecții din partea americană, un astfel de acces ar putea fi obținut în curând”, a declarat Jakub Kumoch pentru postul privat TVN 24.

Șeful Biroului pentru Securitate Națională din Polonia, Jacek Siewiera, a mai declarat pentru postul privat RMF FM că, din câte știa, Duda nu se opune ca observatori ucraineni la fața locului.

Şeful Biroului de securitate naţională, Jacek Siewiera, a afirmat şi el la postul privat RMF FM că, din câte ştie, Duda nu se opune prezenţei unor observatori ucraineni la locul exploziei. Kumoch a mai spus că Polonia deţine probe video cu privire la explozie.

'Există, într-adevăr, materiale filmate, nu aş vrea să vorbesc despre conţinutul acestor materiale filmate pe care le-am văzut în regim clasificat, dar, desigur, prim-ministrul a dat astfel de informaţii, astfel de materiale există', a afirmat consilierul. 'Acestea sunt fotografiile noastre normale de la frontieră, unde se pot vedea anumite lucruri. Se văd lovituri deasupra Ucrainei, lupte deasupra Ucrainei şi, la un moment dat, într-un timp foarte scurt, se vede o anumită succesiune de evenimente', a adăugat el.

ACTUALIZARE 11.50 Președintele american Joe Biden a răspuns joi comentariului președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy conform căruia rachetele care au căzut în Polonia nu sunt de origine ucraineană.

„Nu asta este dovada”, a spus Biden reporterilor care l-au întrebat despre afirmația președintelui Ucrainei.

Miliardarul Andrew Forrest lansează un fond de 25 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei

ACTUALIZARE 10:54 Miliardarul australian Andrew Forrest a lansat un fond cu o valoare de cel puțin 25 de miliarde de dolari, pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei devastate de război, scrie BBC.

Forrest și soția sa au contribuit cu 500 de milioane de dolari pentru fond, despre care organizatorii spun că ar putea crește până la 100 de miliarde de dolari. Fondurile vor fi folosite pentru reconstrucţia infrastructurii primare, cum ar fi rețelele de energie și telecomunicații.

Președintele Zelenski a salutat această decizie. „Vom profita de faptul că ceea ce rușii au distrus poate fi înlocuit cu cea mai recentă, cea mai modernă infrastructură verde și digitală”, a declarat Zelenski.

Acordul pentru transportul cerealelor din Ucraina a fost prelungit

ACTUALIZARE 9.55 Acordul care permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră a fost prelungit cu 120 de zile, scrie The Guardian.

„Acordul va rămâne în vigoare în termenii actuali timp de patru luni”, a declarat un oficial turc.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că inițiativa privind cerealele din Marea Neagră va fi prelungită cu 120 de zile și că acordul a fost convenit între secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

El a adăugat că Ucraina s-a adresat în mod oficial partenerilor cu propunerea de a prelungi inițiativa pentru cel puțin un an și de a adăuga la aceasta portul Nikolaev, și așteaptă un răspuns.

De la 1 august, Ucraina a exportat peste 11 milioane de tone de produse agricole în 38 de țări în cadrul inițiativei pentru transportul în siguranță al produselor agricole prin Marea Neagră.

ACTUALIZARE 9.30 Cele peste 90 de rachete care au fost lansate asupra Ucrainei au fost „o tactică deliberată” și o încercare a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a îngheța Kievul până la supunere, a declarat ambasadorul SUA la ONU, citat de The Guardian.

„Această tragedie nu s-ar fi produs niciodată dacă nu ar fi existat invazia inutilă a Rusiei în Ucraina și recentele sale atacuri cu rachete împotriva infrastructurii civile a Ucrainei. Se pare că a decis că, dacă nu poate cuceri Ucraina prin forță, va încerca să înghețe țara până la supunere”, a transmis ambasadorul.

Explozii în Crimeea

ACTUALIZARE 9.20 Mai multe explozii au fost auzite în zorii zilei de joi în oraşul Djankoi, din nordul peninsulei Crimeea, teritoriu ucrainean ocupat şi anexat ilegal de Rusia în 2014, a informat agenţia locală Ukrinform, care a adăugat că în zonă se vedeau ridicându-se coloane de fum, transmite EFE.

Ukrinform a citat drept surse locuitori care au înregistrat cu telefoanele mobile şi au publicat imaginile pe reţelele sociale. Agenţia de presă ucraineană a publicat totodată fotografii în care se poate vedea o coloană de fum în acest oraş administrat de ruşi şi a relatat că, în dimineaţa zilei de joi, sistemele de apărare antiaeriană au fost activate, conform Agerpres.

Pe reţelele sociale se sugerează un posibil atac asupra aerodromului militar situat la periferia oraşului, scrie Ukrinform.

''Apărarea antiaeriană rusă este probabil activă în Djankoi'', potrivit unor mesaje postate pe reţelele sociale, dar această informaţie nu a putut fi confirmată din surse independente, potrivit EFE.

''Conform surselor noastre, un atac a avut drept obiectiv un aerodrom militar rus în Djankoi'' şi cetăţenii au avut probleme cu furnizarea energiei electrice, a mai relatat Ukrinform.

Guvernul ucrainean a informat în urmă cu câteva zile că o parte din unităţile militare ruse care s-au retras din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, s-au îndreptat către Crimeea pentru a apăra acest teritoriu.

EFE aminteşte că nu este pentru prima dată când se produc incidente în peninsula Crimeea, de unde Rusia controlează traficul în Marea Neagră. La 16 august, mai multe explozii au avariat un depozit de muniţii de lângă Djankoi.

Noi explozii în orașele ucrainene și alertă de raid aerian

ACTUALIZARE 9.15 Presa ucraineană relatează despre explozii care se aud în Odesa și Dnipro, în toată țara fiind alerte de raid aerian, scrie BBC. Potrivit jurnaliștilor, o explozie puternică a avut loc în Odesa înainte de a se auzi alarma. UNIAN scrie despre explozii repetate. „Există rapoarte că sunt probleme cu energia electrică într-o zonă a orașului”, notează agenția.

O alertă aeriană a fost declanșată în toată Ucraina.

Șeful administrației militare regionale din Nikolaev, Vitali Kim, a transmis că în jurul orei 8 dimineața au fost lansate primele rachete. "Trei rachete au fost lansate deasupra regiunii Harkov. Au fost observate și în regiunea Poltava", scrie UNIAN. Apărarea antiaeriană a fost activată atât în ​​Harkov, cât și în regiunea Cherkasy, scrie publicația. 

„Există informații despre posibile atacuri cu rachete inamice asupra regiunii noastre”, a scris Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale Harkov, pe Telegram.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a lansat cel mai de amploare atac cu rachete asupra infrastructurii energetice de la începutul invaziei. Potrivit părții ucrainene, armata rusă a lansat aproximativ 100 de rachete. Majoritatea au fost doborâte de apărarea aeriană, a spus armata ucraineană. Armata rusă susține că rachetele și-au atins țintele (și asociază acele ținte cu infrastructura militară).

Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia derulează o propagandă asiduă pentru adopția forțată a copiilor ucraineni

ACTUALIZARE 9.00 În Rusia și în teritoriile ucrainene aflate sub controlul acesteia a început o campanie înverșunată în care este lăudată deportarea copiilor ucraineni în vederea adoptării lor ulterioare în familii rusești, transmite Institutului american pentru studiul războiului (ISW), citat de Kyev Independent.

„Corespondenți militari” și oficiali pro-Kremlin distribuie intens pe rețelele de socializare un documentar în mai multe părți despre mai mulți copii ucraineni scoși din Donbas și plasați în familii rusești fără consimțământul lor, potrivit unui nou raport al ISW. Acest documentar susține că numai în 2022 oficialii ruși au evacuat peste 150.000 de copii din Donbas. Potrivit ISW, nu este clar de unde au luat sursele rusești această cifră: oficialii ucraineni au estimat anterior numărul la 6.000-8.000.

Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a declarat că, împreună cu comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, lucrează pentru a se asigura că „adolescenții dificili” din regiunile rusești și din părțile ocupate ale Ucrainei sunt livrați în Cecenia pentru „muncă preventivă” și „educație militaro-patriotică”.

Schemele de adopție forțată și de deportare a copiilor sub pretextul unor programe de vacanță și reabilitare par să formeze nucleul unei campanii masive de depopulare, sugerează analiștii. Acest lucru poate constitui o încălcare a Convenției internaționale privind prevenirea și pedepsirea genocidului, precum și o parte a unei campanii mai ample de purificare etnică. 

Herson este probabil cea mai minată zonă din lume. "Orașul morții" ar putea deveni sigur abia peste ani 

ACTUALIZARE 8.20 Ucrainenii care au sărbătorit retragerea rușilor din Herson vor trăi în următoarele luni, poate chiar ani, într-un "oraș al morții". Așa l-a transformat Rusia, ai cărei soldați au minat toată regiunea. Herson ajunge astfel să fie zona cea mai minată din Ucraina și probabil din întreaga lume, scrie The Guardian.

Duminică, 10 muncitori care lucrau la reparația drumului din Posad-Pokrovske, localitatea de pe linia frontului care luni de zile a fost ținta unor atacuri puternice, au călcat pe o mină antitanc. Traseul era blocat de crengi și bușteni, așa că nu au văzut-o. Unul dintre muncitori a rămas fără picioare.

Nu a fost singura tragedie de acest fel. Cu doar câteva zile înainte, o familie cu patru membri a trecut cu mașina peste o mină în Novoraisk, un copil de 11 ani fiind rănit.

Citește continuarea AICI

FOTO și VIDEO Noi camere de tortură, descoperite în Herson. Cum chinuiau rușii localnicii, inclusiv femei, care refuzau să li se supună  

ACTUALIZARE 8.10 Noi camere de tortură au fost descoperite în Ucraina, de data aceasta în Hersonul eliberat. Potrivit anchetatorilor ucraineni, rușii au transformat un centru de detenție pentru minori într-o închisoare în care zeci de bărbați, dar și femei, au fost ținuți captivi, electrocutați, bătuți și unii dintre ei chiar uciși, scrie The Guardian. 

La jumătatea lunii martie, soldații ruși au preluat un centru de detenţie pentru minori din Herson și l-au transformat într-un centru de tortură pentru bărbaţii care refuzau să colaboreze sau care erau acuzaţi de activitate partizană. Doar că printre victimele rușilor s-au numărat și femei, potrivit martorilor. Trei oameni care locuiesc în apropierea centrului şi doi comercianţi locali au spus că au început să audă ţipete la aproximativ şase săptămâni după ce militarii ruşi au preluat clădirea. Martorii au declarat că au început să vadă oameni duşi înăuntru cu pungi pe cap, dar și cadavre scoase afară.

Citește continuarea AICI

Zelenski susţine în continuare că racheta care a căzut în Polonia era "rusească"

ACTUALIZARE 8.00 „Nu am nicio îndoială că această rachetă nu a fost a noastră”, a declarat miercuri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că Kievul a dorit să facă parte dintr-un grup internaţional de anchetă asupra acestui incident.

„Cred că a fost o rachetă rusească, conform raportului armatei ucrainene”, a adăugat el, în timp ce oficialii NATO au estimat că este probabil o rachetă din sistemul ucrainean de apărare antiaeriană.

El a cerut apoi accesul experţilor ucraineni la „toate datele” din Occident şi la locul exploziei rachetei care a căzut în Polonia. „Vrem să stabilim toate detaliile, fiecare fapt”.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Avertisment al unui grup de analize militare apropiat Kievului: Rușii sunt pe cale să încercuiască trupe ucrainene în Donețk

Partenerii noștri