Live

Alep, oraș distrus de război, apoi de cutremur. Acolo, ajutorul întârzie. „O criză în cadrul unei alte crize”

Data actualizării: Data publicării:
Urmările celor două cutremure de peste 7,5 grade care au lovit astăzi Turcia - orașul Alep din Siria. Sursa foto Profimedia Images

Orașul Alep din Siria, distrus de război, se numără printre zonele care au fost lovite din plin de cutremurul mortal, care a devastat și părți din sudul Turciei. Peste 1.500 de persoane au decedat în nordul Siriei în urma cutremurului. Echipele de salvare au spus că multe clădiri sunt avariate sau distruse, și că oamenii sunt prinși sub dărâmături. 

Regiunea găzduiește milioane de refugiați strămuți de războiul civil. Controlul nordului Siriei este împărțit între guvern, forțele conduse de kurzi și alte grupări rebele. Ei rămân implicați în conflicte.

Chiar înainte de cutremur, situația în mare parte din regiune era critică, vremea era deosebit de rece, infrastructura stricată și există un focar de holeră. Un videoclip publicat pe rețelele de socializare și verificat de BBC, a arătat o clădire din Alep prăbușindu-se la pământ în timp ce oamenii încep săfugă, încercând să se pună la adăpost.

Un purtător de cuvânt al Căștilor Albe a descris nord-vestul Siriei drept o „zonă dezastruoasă” și a spus că familii întregi sunt prinse sub dărâmături. În zonele controlate de guvern, toate serviciile de urgență ale țării au fost puse la dispoziție, inclusiv armata și studenții voluntari. Cu toate acestea, Hesham Shawish de la BBC Monitoring, un specialist în Orientul Mijlociu, spune că acest lucru nu este suficient pentru a face față amplorii distrugerii.

Condițiile de îngheț și ploile torenţiale au împiedicat eforturile de salvare. Mark Kaye, directorul Advocacy al organizației pentru Orientul Mijlociu, a descris situația ca fiind o „criză în cadrul unei crize” și a spus că vaste zone din regiune sunt în afara contactului din cauza deteriorării rețelelor de comunicații.

Cartiere întregi și infrastructură vitală, inclusiv spitale, din Siria erau deja în ruine ca urmare a luptei de dinainte de cutremur. Guvernul a cerut asistență internațională - făcând apel în mod special către statele membre ale Națiunilor Unite, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și alte grupuri umanitare.

Zeci de națiuni au promis ajutor, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Qatar. ONU a spus că are echipe pe teren care evaluează situația și oferă asistență. Rusia, care are deja o prezență militară în Siria datorită implicării sale în războiul civil din partea guvernului, a promis și ea sprijinul. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a avut loc în Insulele Vanuatu

Liderul ISIS, Abu Yusif, a fost ucis într-un atac aerian în Siria, susțin SUA

Austria atenționază refugiații sirieni să se pregătească de plecare. Câți oameni au primit notificări

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Partenerii noștri