Live

Albania anunță că vrea să candideze la UE separat de Macedonia de Nord

Data publicării:
Premierul Albaniei, Edi Rama. Foto: Profimedia Images

Premierul albanez Edi Rama a anunțat, joi, că Albania va solicita Uniunii Europene să îi accepte candidatura independent de cea a Macedoniei de Nord. Cele două țări urmau să înceapă negocierile de aderare la UE la sfârşitul lui 2020, dar Bulgaria a blocat demersul din cauza disputei istorice şi lingvistice cu macedonenii, iar UE a tratat grupat cererile de aderare ale celor două state, relatează Reuters.

Rama a afirmat că nu este optimist cu privire la perspectiva ca guvernul de la Sofia să îşi schimbe poziţia în viitorul apropiat. El a susţinut că "Albania nu mai poate aştepta până când doi vecini îşi rezolvă neînţelegerea" şi a adăugat că Tirana are relaţii bune cu ambele părţi.

"Direcţia noastră politică în această chestiune se va schimba complet", a anunţat prim-ministrul cu ocazia prezentării unui sondaj de opinie la nivel naţional.

Cercetarea sociologică respectivă a arătat că 67% din albanezi doresc separarea traseului lor spre primirea în UE de cel al macedonenilor.

Macedonia de Nord s-a confruntat timp de decenii şi cu opoziţia din partea Greciei. În 2018, conducerea de la Skopje a acceptat în cele din urmă schimbarea numelui ţării, prin adăugarea precizării "de Nord" la numele de Macedonia, care desemnează şi o provincie istorică din nordul Greciei. Compromisul a permis aderarea la NATO în 2020 şi continuarea dialogului cu UE.

Cancelarul german Olaf Scholz a susţinut săptămâna trecută că negocierile de aderare la UE trebuie să înceapă cât mai curând atât cu Albania, cât şi cu Macedonia de Nord, deoarece orice întârziere expune Balcanii Occidentali la influenţe din exterior, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Albania interzice TikTok timp de un an, după uciderea unui adolescent. Premierul acuză platforma că alimentează violența

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Viktor Orban pozează în pacifist și acuză liderii europeni că „susțin războiul, migrația și problemele de gen”

Partenerii noștri