Live

Live Text Oficial NATO: Ruşii au pierdut de cinci ori mai mulţi soldaţi decât ucrainenii în bătălia pentru Bahmut

Data actualizării: Data publicării:
Bătălia pentru controlul orașului Bahmut, care avea 73.000 de locuitori înainte de invazie, este cea mai lungă din acest război. Foto: Profimedia Images

Suntem în ziua 376 a războiului început de Rusia în Ucraina. Zelenski spune că lupta pentru Donbas este „una dintre cele mai dificile și dureroase bătălii”. Forțele ucrainene par să „efectueze o retragere de luptă limitată” în estul Bahmutului, dar continuă să provoace pierderi ridicate forțelor rusești. Un oficial NATO spune, citând rapoartele serviciilor de informaţii, că ruşii au pierdut de cinci ori mai mulţi soldaţi în luptele pentru Bahmut decât ucrainenii. Separat, Ministerul britanic al Apărării afirmă că Rusia încearcă să compenseze pierderile de vehicule blindate grele prin desfășurarea de tancuri de luptă principale T-62 vechi de 60 de ani.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Apărarea Bahmutului a fost un "mare succes strategic" pentru Ucraina, spune un consilier prezidenţial

ACTUALIZARE 21:40 - Apărarea oraşului Bahmut "şi-a atins obiectivele" şi a fost un "mare succes strategic" pentru armata ucraineană, a declarat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, adăugând că există un consens în rândul liderilor militari pentru ca rezistenţa în faţa asalturilor ruseşti de aici să continue, scrie CNN.

Ucraina a avut două obiective principale în Bahmut, a spus Mihailo Podoliak: să câştige timp pentru a-şi reface trupele şi să provoace pierderi grele armatei ruse. Decizia de a face din apărarea Bahmutului o prioritate a fost o decizie strategică a mai multor ramuri ale forţelor militare cu aprobarea preşedintelui Zelenski, a adăugat acesta.

"În ceea ce priveşte apărarea Bahmutului, acest lucru şi-a atins scopul 1000 la sută. Armata şi-a implementat planul de a distruge principalele trupe de asalt ale inamicului. Pe de altă parte, am antrenat zeci de mii de soldaţi ucraineni pentru a-i pregăti pentru contraatac", a spus Mihailo Podoliak.

"Chiar dacă conducerea militară va decide, la un moment dat, retragerea pe poziţii mai avantajoase, apărarea Bahmutului va rămâne un mare succes strategic al Forţelor Armate Ucrainene şi va fi fundaţia pentru viitoarea victorie", a spus consilierul.

Acesta a precizat, însă, că decizia de retragere a trupelor din Bahmut nu a fost luată încă, ci, din contră, există un consens printre liderii militari, ca oraşul să fie apărat în continuare.

"Acesta este avantajul modelului democratic, care ne permite să luăm cele mai bune decizii. Multe întrebări critice sunt puse chiar de preşedinte. Dat fiind că decizia finală, în calitate de comandant al forţelor armate, este a şefului de stat, preşedintele se simte foarte responsabil", a declarat Mihailo Podoliak.

Oficial NATO: Ruşii au pierdut de cinci ori mai mulţi soldaţi decât ucrainenii în bătălia pentru Bahmut

ACTUALIZARE 21:05 - Serviciile de informaţii ale NATO estimează că Rusia a pierdut de cinci ori mai mulţi soldaţi decât Ucraina în luptele pentru Bahmut, a declarat un oficial militar al Alianţei pentru CNN.

Sursa, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, spune că estimarea se bazează pe rapoartele serviciilor de informaţii care nu sunt destinate publicului.

Totuşi, ucrainenii suferă pierderi însemnate pentru a apăra oraşul, a adăugat sursa.

Informaţiile dezvăluite de oficialul NATO sunt susţinute şi de raportul de luni al Institutului pentru Studiul Războiului, care a comunicat că eforturile ruşilor de a captura Bahmut au slăbit considerabil capacitatea Rusiei pentru alte ofensive. Acest lucru le-ar permite ucrainenilor să preia iniţiativa ofensivă în viitorul apropiat, chiar dacă oraşul asediat ar cădea în mâinile ruşilor.

Militarii ucraineni din Bahmut recunosc că sunt în dificultate

ACTUALIZARE 15:47 Militarii ucraineni care luptă pe frontul din Bahmut, în prezent epicentrul luptelor cu forţele ruse, trebuie să facă faţă unor valuri neîncetate de bombardamente şi de atacuri ce vin de cealaltă parte a frontului, relatează luni agenţia de presă EFE, citând publicaţia ucraineană Kyiv Independent, care publică un reportaj din acest oraş-simbol pe baza mărturiilor făcute de peste 10 soldaţi ucraineni.

Militarii ucraineni descriu frontul drept o maşină de tocat carne din cauza numărului mare de victime de ambele părţi. Batalioane slab instruite şi pregătite au fost aruncate în prima linie să se descurce cât de bine vor putea, cu un sprijin nesemnificativ în ceea ce priveşte artileria, vehiculele blindate, mortiere, drone sau informaţii tactice, au declarat infanterişti ucraineni pentru Kyiv Independent. 

„Nu am primit niciun sprijin”, afirmă un soldat cu numele Serhii, care a luptat pe frontul din Bahmut.

Foto: Profimedia Images

Alţii spun că artileria rusă, vehiculele de luptă ale infanteriei şi transportoare blindate de trupe ale inamicului atacă frecvent poziţiile ucrainene timp de ore sau zile fără ca armele grele ucrainene să le poată opri. 

Conform presei ucrainene, unii dintre aceştia s-au plâns de lipsă de coordonare şi de cunoaştere a situaţiei pe linia frontului din partea înalţilor responsabili militari ai Ucrainei, recunoscând că se resimte lipsa acută de muniţie. Unii dintre ei spun că sunt nevoiţi să folosească arme care datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  

Dronele, care ar trebui să furnizeze informaţii esenţiale de recunoaştere, sunt şi ele puţine şi se pierd în proporţii foarte mari în unele zone de pe câmpul de luptă, au mai declarat soldaţii forțelor armate ale Ucrainei pentru Kyiv Independent. Toate acestea duc la un număr teribil de mare de morţi şi răniţi, notează Agerpres.

„Batalionul nostru a sosit la jumătatea lunii decembrie, între celelalte plutoane eram 500”, spune Boris, un medic militar din regiunea Odesa, care luptă în zona Bahmut. „Luna trecută, nu mai eram decât 150 de oameni”, le-a spus acesta ziariştilor de la Kyiv Independent. „Când mergi pe poziţie nu există nici măcar o şansă de 50/50 că vei ieşi de acolo (în viaţă)”, susţine un alt soldat. Şansele sunt 'mai degrabă de 30/70”, mai afirmă acesta.

Căderea orașului ucrainean Bahmut nu înseamnă neapărat că Rusia va schimba cursul războiului (șeful Pentagonului)

ACTUALIZARE 15:17 Oraşul Bahmut din estul Ucrainei are o importanţă mai mult simbolică decât operaţională şi căderea acestuia în mâinile forţelor ruse nu înseamnă neapărat că Moscova îşi recapătă elanul în efortul său de război de peste un an, a declarat luni secretarul american al apărării, Lloyd Austin, citat de Reuters.

„Cred că are o valoare mai mult simbolică decât una strategică şi operaţională”, a afirmat Austin într-o declaraţie făcută presei în cursul vizitei pe care o efectuează în prezent în Iordania, adăugând că se va abţine să facă predicţii dacă şi când oraşul Bahmut ar putea fi cucerit de forţele ruse.   „Căderea (oraşului) Bahmut nu înseamnă neapărat că ruşii vor schimba cursul acestei lupte”, a insistat secretarul de american al apărării. 

În acelaşi timp, expertul militar ucrainean Serhii Grabski a declarat luni pentru EFE că ofensiva Rusiei asupra oraşului Bahmut arată semne de încetinire şi s-ar putea ca asaltul să-şi fi atins intensitatea „maximă”, fără ca forţele Kremlinului să preia controlul asupra oraşului. 

Citește continuarea AICI

Ucraina anunță că a doborât 13 drone explozive

ACTUALIZARE 14:20 Ucraina a anunţat luni că a doborât 13 drone explozive de fabricaţie iraniană din cele 15 lansate de Rusia în cursul nopţii trecute, livrarea sistemelor de apărare antiaeriană occidentale ajutând Kievul de mai multe săptămâni să facă faţă mai eficient acestei ameninţări, relatează AFP.

Invadatorii ruşi au atacat Ucraina cu Shahed-131/136 dinspre nord (regiunea rusă Briansk), au indicat Forţele aeriene ucrainene. În total 15 lansări de drone au fost detectate, iar 13 Shahed au fost distruse, potrivit sursei citate. 

Autorităţile ucrainene nu au raportat eventuale victime umane sau prejudicii materiale cauzate de cele două drone care nu au fost doborâte. 

Potrivit şefului administraţiei militare din Kiev, dronele au fost lansate în special asupra capitalei ucrainene, dar toate au fost doborâte, neexistând victime sau pagube.

Din octombrie şi după mai multe eşecuri pe teren, Moscova a început să lovească frecvent aşa-numitele infrastructuri ucrainene esenţiale, în special cele energetice, privând milioane de locuitori de electricitate în timpul iernii, notează Agerpres.

Frecvenţa acestor atacuri a încetinit totuşi în ultimele săptămâni, în timp ce Ucraina şi-a consolidat capacităţile de apărare antiaeriană, iar Occidentul i-a furnizat deja sau este pe cale să-i livreze sisteme moderne, precum NASAMS, IRIS-T, Aspide 2000, Hawk, Patriot etc. 

Un atac implicând 14 drone săptămâna trecută - dintre care 11 au fost doborâte - a ucis două persoane, doi membri ai unei echipe de urgenţă, la Hmelniţki (vest).

Prigojin se plânge din nou de lipsa de muniție pentru mercenarii săi

ACTUALIZARE 13:40 Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni sunt în prima linie pe frontul din estul Ucrainei, s-a plâns din nou de lipsă de muniţii, punând pe seama unei posibile "trădări" întârzierile în livrări, relatează AFP. 

"Au fost date ordine pentru livrare la 23 februarie. Însă până în acest moment majoritatea muniţiilor nu au fost trimise", a declarat Prigojin într-un mesaj publicat duminică seară pe reţelele de socializare. 

El a evocat două motive posibile pentru a explica această întârziere: "Birocraţia obişnuită şi o trădare". 

Combatanţii Wagner sunt în prima linie în lupta pentru Bahmut, oraş din estul Ucrainei pe care Rusia încearcă să îl ocupe de mai multe luni şi unde forţele Moscovei şi cele ale Kievului au suferit pierderi grele. 

Luna trecută, Prigojin şi-a înmulţit criticile virulente la adresa ministrului apărării rus, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, acuzându-i de "trădare" prin refuzul de a furniza muniţie grupului Wagner. 

Câteva zile mai târziu, Prigojin a anunţat că vor fi livrate muniţii în cele din urmă. Semn că tensiunile persistă, într-un video publicat în weekend, Prigojin a părut să atenţioneze armata rusă, afirmând că, în cazul în care "Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front s-ar prăbuşi".

Șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia Images

"S-ar prăbuşi până la frontierele cu Rusia, poate chiar şi mai departe. La modul general, situaţia nu ar fi cea mai plăcută", a adăugat el, citat de Agerpres. 

În ciuda tensiunilor puternice dintre Wagner şi armată, forţele ruse au avansat în ultimele zile în jurul Bahmutului, ameninţând să încercuiască acest oraş pe care ucrainenii continuă să îl apere cu înverşunare. 

Duminică, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de experţi americani, a estimat că forţele ucrainene sunt "cel mai probabil pe punctul de a efectua o retragere tactică de o amploare limitată" la Bahmut. În timp ce unii analişti se întreabă despre interesul ucrainenilor de a se agăţa de acest oraş în prezent devastat, ISW a estimat că apărarea Bahmutului rămâne "sensibilă din punct de vedere strategic", deoarece ea "continuă să epuizeze efectivele şi echipamentele Rusiei". 

"Este improbabil ca forţele ucrainene să se retragă dintr-o dată de la Bahmut şi este posibil ca ele să continue o retragere progresivă luptând în acelaşi timp, pentru a epuiza forţele ruse prin lupte urbane" unde forţele de apărare sunt "în mod tradiţional avantajate", conform ISW. 

Vor exista „consecințe” dacă Beijingul va trimite arme către Rusia, avertizează Scholz

ACTUALIZARE 12:57 Vor exista „consecințe” dacă Beijingul va trimite arme Rusiei pentru războiul purtat de Moscova în Ucraina, a avertizat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu acordat CNN, potrivit Sky News.

Oficialii americani au avertizat recent că China ar putea începe să furnizeze arme și muniții Moscovei. Întrebat de CNN dacă și-ar putea imagina sancționarea Chinei în cazul în care aceasta ar ajuta Rusia, Scholz a răspuns: „Cred că ar avea consecințe, dar acum suntem într-o etapă în care spunem clar că acest lucru nu ar trebui să se întâmple și sunt relativ optimist că vom avea succes cu cererea noastră în acest caz, dar va trebui să ne uităm (la ea) și trebuie să fim foarte, foarte precauți.” Cancelarul german nu a dat detalii despre natura consecințelor.

Germania are cea mai mare economie din Europa, iar China a fost cel mai mare partener comercial al său în ultimii ani.

Veniturile Norvegiei din petrol şi gaze au crescut de trei ori pe fondul războiului din Ucraina și a scumpirii combustibililor

ACTUALIZARE 12:50 Norvegia a avut anul trecut venituri record din petrol şi gaze, în principal ca urmare a războiului din Ucraina, care a propulsat preţurile la gaze naturale la valori record în Europa, arată datele oficiale publicate luni.

Statul norvegian a generat anul trecut venituri de 1.457 miliarde de coroane (131 miliarde de euro), care au avut legătură cu hidrocarburile, „de departe, cea mai mare cifră înregistrată vreodată”, potrivit Institutului norvegian de statistică (SSB), citat de AFP, preluată de Agerpres. Comparativ, este vorba de venituri de aproape trei ori mai mari decât veniturile de 498 miliarde de coroane (45 miliarde de euro) înregistrate în 2021.

Ca urmare a unei reduceri semnificative a livrărilor de gaze ruseşti şi a majorării propriilor sale exporturi, Norvegia a devenit în 2022 cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, profitând în paralel şi de faptul că preţul gazelor naturale a atins un nivel record în vara anului trecut.

Rusia ar putea fi aproape de capturarea orașului Bahmut, dar victoria va fi una „a la Pirus” (CNN)

ACTUALIZARE 12:32 Pentru prima dată în opt luni, rușii sunt pe punctul de a cuceri un oraș ucrainean, chiar dacă este unul mic, abandonat deja de peste 90% din populația sa de dinainte de război, potrivit unei analize CNN.

Apărarea ucraineană in interiorul și în jurul orașului Bahmut, situat în estul țării, este presată de o combinație de atacuri de artilerie, focuri de mortier și lovituri aeriene și de un angajament substanțial de forțe terestre, atât trupe regulate rusești, cât și luptători ai companiei militare private Wagner.  Dacă și când Bahmut va cădea, ar putea fi tentant să ne întrebăm dacă forțele rusești sunt mai eficiente, dacă învață din catalogul de greșeli pe care le-au făcut până acum în acest conflict și dacă își exploatează în sfârșit superioritatea numerică și puterea de foc.  Răspunsul: probabil că nu.

Imagine din 27 februarie 2023 cu o stradă din orașul Bahmut distrus de bombardamentele rusești. Foto: Profimedia Images

Mick Ryan, fost general australian și autor al buletinului informativ WarInTheFuture, spune că „forțele armate ucrainene ar putea decide că au obținut tot ce puteau prin rămânerea în locațiile lor defensive din jurul Bahmut și că este mai importantă conservarea forței pentru bătăliile care vor urma”.

Citește continuarea AICI

Soldații ruși trag într-o dronă ucraineană fără să o nimerească. În schimb, primesc o grenadă care le distruge tranșeea

ACTUALIZARE 11:49 Noi imagini de pe frontul din Ucraina arată cât de vulnerabili sunt soldații din tranșee când se confruntă cu dronele inamice: singura lor șansă de supraviețuire este să le doboare. Dacă nu reușesc, șansele lor de a scăpa cu viață tind spre zero.

O înregistrare dintr-o dronă ucraineană care descoperă o tranșee rusească în zona Bahmutului ilustrează bine acest tip de confruntare. Rușii văd drona și își dau seama că au fost descoperiți, așa că încep să tragă spre dronă, pentru a o doborî. 

Dacă nu reușesc, urmează să fie atacați cu grenade lansate din dronă sau cu focuri de artilerie, pe baza coordonatelor transmise de aparatul de zbor. În filmarea postată pe rețelele sociale de Brigada Mecanizată 30 a armatei ucrainene, drona lansează mai multe grenade asupra tranșeei rușilor, eliminându-i pe soldații care se adăposteau înăuntru.

Citește continuarea AICI

Serghei Șoigu a vizitat Mariupolul

ACTUALIZARE 11:00 Serghei Șoigu a vizitat Mariupolul, a anunțat luni Ministerul Apărării de la Moscova. Orașul se alfă în regiunea Donețk din estul Ucrainei și a fost capturat de forțele rusești anul trecut după un asediu de luni de zile.

Nou val de alarme în toată Ucraina

ACTUALIZARE 10:07 În toate regiunile ucrainene au fost anunțate alarme aeriene.

Armata rusă desfășoară tancuri vechi de 60 de ani pentru a compensa pierderile de vehicule blindate

ACTUALIZARE 10:03 Ministerul britanic al Apărării afirmă în evaluarea de luni dimineață că Rusia încearcă să compenseze pierderile de vehicule blindate grele prin desfășurarea de tancuri de luptă principale T-62 vechi de 60 de ani.

„Din vara anului 2022, aproximativ 800 de tancuri T-62 au fost scoase din depozite, iar unele dintre ele au primit sisteme de vizibilitate modernizate care, foarte probabil, le vor îmbunătăți eficiența pe timp de noapte. Cu toate acestea, aceste două tipuri de vehicule de epocă vor prezenta multe vulnerabilități pe câmpul de luptă modern, inclusiv absența blindajului reactiv exploziv modern”, se arată în raportul britanicilor.  

Tancurile T-62, de fabricație sovietică și produse pentru prima dată în 1954, ar putea intra astfel în dotarea armatei 1 de tancuri – principala forță de tancuri a Rusiei și care trebuia să primească tancurile de luptă principale T-14.

ISW: Forțele ucrainene par să „efectueze o retragere de luptă limitată” în estul Bahmutului

ACTUALIZARE 09:30 Forțele ucrainene par să „efectueze o retragere de luptă limitată” în estul Bahmutului, dar continuă să provoace pierderi ridicate forțelor rusești care avansează, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare, transmite The Guardian. Deși grupul de reflecție spune că este încă prea devreme pentru a spune care sunt intențiile Ucrainei, apărarea Bahmutului „rămâne solidă din punct de vedere strategic” și este posibil să urmărească o „retragere treptată a luptei pentru a epuiza forțele rusești prin continuarea războiului urban”.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri