Al doilea summit pentru pace ar putea avea loc într-o ţară din "Sudul global", spune un consilier al lui Zelenski
Ucraina consideră că un al doilea summit care să analizeze propunerile Kievului pentru pacea cu Rusia ar putea fi găzduit de o ţară din Sudul global, a declarat un înalt oficial, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina.
Peste 90 de ţări au participat la primul summit din Elveţia săptămâna trecută, Ucraina căutând un sprijin larg pentru planul său de a pune capăt războiului început în urmă cu aproape 28 de luni cu o invazie rusă pe scară largă. Moscova, care nu a fost invitată, a calificat rezultatul summitului - un comunicat semnat de majoritatea participanţilor, dar nu şi de India, Brazilia şi Arabia Saudită - ca fiind "aproape zero".
"Avem mai multe ţări [care se oferă să-l găzduiască] şi pot spune cu un grad ridicat de probabilitate că un astfel de summit ar putea avea loc într-una dintre ţările din Sudul global", a declarat consilierul prezidenţial Ihor Jovkva, citat de Interfax-Ukraina, scrie Agerpres.
Ucraina doreşte ca următorul summit să fie convocat înainte de sfârşitul anului, a spus el, adăugând că Rusia ar putea fi invitată dacă este pregătită să ia în considerare foaia de parcurs prezentată de Ucraina şi nu lansează ultimatumuri.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat la 14 iunie că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina dacă Kievul va fi de acord să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO şi să cedeze integral patru regiuni revendicate şi parţial ocupate de Moscova - cereri respinse de Kiev ca fiind echivalente cu capitularea. Jovkva a refuzat să numească gazdele potenţiale, afirmând că aceasta ar ajuta doar Rusia să submineze eforturile diplomatice.
Sprijinit de majoritatea ţărilor occidentale, Kievul şi-a intensificat eforturile pentru a obţine susţinerea ţărilor din Sudul global şi al naţiunilor asiatice, istoric mai apropiate de Rusia şi mai ambivalente cu privire la războiul Moscovei în Ucraina.
China, care a proclamat un parteneriat "fără limite" cu Rusia cu câteva zile înainte ca Moscova să-şi lanseze invazia, nu a participat la summit. China se prezintă ca neutră şi neagă că ar fi furnizat Moscovei arme sau muniţii.
Declaraţia responsabilului de la Kiev vine la o zi după ce preşedintele rus a afirmat într-o conferinţă de presă susţinută la finalul miniturneului său asiatic, în Coreea de Nord şi Vietnam, că "retragerea trupelor ruse din Ucraina nu se va întâmpla niciodată", aşa cum cere Kievul, potrivit media ruse.
Retragerea trupelor ruse din teritoriile ocupate, aşa cum cere Ucraina, "se pare că nu se va întâmpla niciodată", iar dorinţa politicienilor occidentali de a provoca Rusiei o "înfrângere strategică pe câmpul de luptă" nu va face decât să forţeze Kremlinul să "meargă până la capăt", a declarat Putin joi seara, potrivit media independente ruse Meduza.io şi Svoboda.org. "Politicienii din ţările occidentale spun că vor să obţină înfrângerea noastră strategică, dar pentru Rusia aceasta ar însemna sfârşitul statalităţii sale, atunci apare întrebarea - de ce ar trebui să ne fie frică, nu este mai bine să mergem până la capăt?", a declarat Putin, citat de Meduza.io, cu sediul în Letonia.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News