Live

Agenții Mossad au desfășurat o operațiune secretă pentru a afla ce s-a întâmplat cu aviatorul Ron Arad, doborât în Liban în 1986

Data publicării:
Ron Arad în 1986. Sursa foto: Profimedia Images / AFP PHOTO

Agenția de spionaj Mossad a realizat o operațiune "curajoasă" pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat cu aviatorul dispărut Ron Arad, a anunțat premierul israelian, citat de BBC.

Naftali Bennett a declarat în fața parlamentului că nu poate dezvălui mai multe detalii despre misiunea menită să rezolve misterul vechi de 35 de ani.

Șeful Mossad a fost citat de televiziunea israeliană Canal 12 spunând că operațiunea e eșuat.

Ce s-a întâmplat cu Ron Arad

Locotenentul-colonel Ron Arad a fost dat dispărut în 1986, după ce avionul în care se afla a fost doborât în Liban în timpul unor bombardamente. Se presupune că este decedat.

Pilotul avionului a fost salvat de forțele israeliene după ce s-au catapultat. Arad, care era navigatorul aeronavei, a fost capturat de miliția libaneză musulmană Amal. Un an mai târziu, Amal s-a oferit să-l dea la schimb pe Ron Arad contra a 200 de prizonieri libanezi, 450 de prizonieri palestinieni, plus 3 milioane de dolari. Negocierile s-au oprit după ce Israelul a refuzat să elibereze prizonierii palestinieni.

Un raport realizat în 2016 de Mossad și serviciile de informații israeliene a concluzionat că locotenentul-colonel Arad cel mai probabil a murit în captivitate în 1988.

Într-un discurs susținut la inaugurarea sesiunii de iarnă a Knesset-ului (parlamentul israelian), premierul Bannett a spus că agenții Mossad au desfășurat luna trecută "o operațiune complexă și curajoasă" pentru a aduna informații legate de soarta aviatorului Ron Arad.

"Atât vă pot spune pentru moment", a spus Bennet.

Ulterior, șeful Mossad, David Barnea, a fost citat de Channel 12 că ar fi spus într-o ședintă: "A fost o operațiune curajoasă, îndrăzneață și complexă, dar a fost un eșec. Am eșuat".

Biroul premierului a răspuns acestei relatări lansând un comunicat de presă prin care se insista că misiunea nu a fost un eșec, ci "un succes, misiunea fiind desfășurată respectând scopurile operaționale". Totodată, comunicatul a apărat decizia premierului de a divulga informații despre misiune publicului, arătând că exprimă "efortul investit în încercarea de a a-i aduce acasă pe băieții noștri".

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Israelul a ucis cel puţin 120 de persoane în Gaza în ultimele 48 de ore, afirmă surse medicale palestiniene

Liban acuză Israelul că a bombardat o clădire rezidenţială din centrul Beirutului. „Un masacru terifiant”

Rachete rusești Kornet folosite împotriva blindajelor reactive au fost descoperite în cadrul unei operațiuni critice în sudul Libanului

Joe Biden consideră că sunt „scandaloase” mandatele de arestare emise de CPI pe numele lui Netanyahu și Gallant

Partenerii noștri