Africa stă pe un butoi cu pulbere. „Să ne pregătim pentru o opțiune militară”. General din Niger, discuții cu junta aliată Wagner
Unul dintre liderii militari care au contribuit la lovitura de stat din Niger s-a deplasat în Mali pentru o întâlnire cu junta militară susținută de mercenari ruși Wagner. În același timp, blocul regional al Africii de Vest a trimis o delegație în Niger pentru a negocia cu ofițerii militari care au preluat puterea. „Opțiunea militară este ultima opțiune, dar trebuie să ne pregătim pentru aceasta”, transmite Comunitatea Statelor din Africa de Vest. O primă reacție a avut și președintele SUA, Joe Biden, care a cerut joi „eliberarea imediată” a preşedintelui înlăturat al Nigerului, Mohamed Bazoum, reţinut săptămâna trecută de militarii aflaţi la originea loviturii de stat din ţara vest-africană.
Generalul Salifou Mody, unul dintre ofițerii din Niger care au preluat puterea după lovitura de stat militară de săptămâna trecută, a vizitat miercuri Mali, potrivit președinției din Mali, pe fondul speculațiilor cu privire la un posibil ajutor din partea grupului Wagner, scrie CNN.
Mody a numit întâlnirea „parte a unui context regional complex” și a mulțumit autorităților din Mali „pentru sprijinul oferit de la preluarea puterii”.
Sute de mercenari Wagner sunt staționați în Mali, la invitația juntei militare a țării, pentru a înăbuși o insurgență islamistă.
Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a salutat săptămâna trecută lovitura de stat din Niger, spunând că compania sa militară privată ar putea ajuta și în situații precum cea care se desfășoară acolo.
Biden cere eliberarea imediată a președintelui din Niger înlăturat de la putere după lovitura de stat
Joi, președintele american Joe Biden a cerut eliberarea președintelui din Niger.
„Fac apel la eliberarea imediată a preşedintelui Bazoum şi a familiei sale şi la prezervarea democraţiei cu greu cucerite în Niger”, a declarat liderul de la Casa Albă într-un comunicat publicat la împlinirea a 63 de ani de la proclamarea independenţei acestui stat.
„În acest moment critic, Statele Unite sunt alături de populaţia Nigerului, respectând un parteneriat ce durează de decenii, înrădăcinat în valorile democratice împărtăşite şi susţinerea unui guvern civil”, se adaugă în comunicat.
„Nigerienii au dreptul de a-şi alege liderii. S-au exprimat în cadrul unor alegeri libere şi acest drept trebuie respectat”, a mai afirmat Biden în comunicatul care subliniază de asemenea importanţa parteneriatului dintre SUA şi Niger, vizitat în martie de secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a şi întâlnit atunci cu preşedintele Bazoum.
Nigerul a devenit un aliat esenţial al Occidentului, mai ales al Franţei, care are staţionaţi în această ţară circa o mie de militari. Administraţia Biden are în vedere de asemenea un angajament sporit în Africa, pentru a contracara influenţele crescânde ale Chinei şi mai nou ale Rusiei, notează AFP, potrivit Agerpres.
SUA au o bază aeriană în centrul Nigerului, folosită pentru pilotarea de drone destinate combaterii şi supravegherii jihadiştilor.
Citește și Nigeria a tăiat curentul în Niger, în urma loviturii de stat
Africa stă pe un butoi cu pulbere
Blocul regional al Africii de Vest a trimis miercuri o delegație în Niger pentru a negocia cu ofițerii militari care au preluat puterea în urma loviturii de stat de săptămâna trecută, în timp ce miniștrii Apărării din regiune s-au reunit în Nigeria.
Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a impus sancțiuni Nigerului și a declarat că ar putea autoriza utilizarea forței, dacă liderii loviturii de stat nu îl repun în funcție pe președintele ales democratic, Mohamed Bazoum, în termen de o săptămână.
„Opțiunea militară este ultima opțiune de pe masă, ultima soluție, dar trebuie să ne pregătim pentru aceasta”, a declarat Abdel-Fatau Musah, comisarul ECOWAS pentru afaceri politice, pace și securitate.
„Trebuie să demonstrăm că nu putem doar să lătram, ci și să mușcăm”, a declarat el reporterilor, la Abuja. Delegația din Niger este condusă de fostul lider militar nigerian Abdulsalami Abubakar, care a sosit miercuri pentru a începe discuțiile cu junta, a declarat Musah.
Junta din Niger este condusă de fostul șef al gărzii prezidențiale a lui Bazoum, generalul Abdourahmane Tiani, care l-a închis pe Bazoum în palatul său miercurea trecută și care ulterior s-a autoproclamat șef de stat.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News