Administraţia Biden presează Congresul să aprobe vânzarea de obuze de tancuri pentru războiul Israelului din Gaza
Administraţia Biden a cerut Congresului să aprobe vânzarea a 45.000 de obuze necesare tancurilor israeliene Merkava, pentru a fi folosite în ofensiva Israelului împotriva Hamas în Gaza, potrivit unor surse apropiate chestiunii, dintre care un oficial american şi un fost oficial american, transmite Reuters. Solicitarea a fost transmisă în pofida îngrijorărilor cu privire la utilizarea armelor SUA într-un război care a ucis mii de civili în enclava palestiniană.
Posibila tranzacție care se ridică la peste 500 de milioane de dolari nu face parte din cererea suplimentară de 110,5 miliarde de dolari a preşedintelui Joe Biden, care include finanţare pentru Ucraina şi Israel.
Comisiile pentru relaţii externe ale Senatului şi ale Camerei Reprezentanţilor evaluează, deocamdată neoficial, aceste solicitări, ceea ce permite membrilor privilegiul de a opri vânzarea sau de a avea discuţii informale cu administraţia despre îngrijorările pe care le au.
Departamentul de Stat solicită aprobarea rapidă a tranzacției
Departamentul de Stat al SUA solicită comitetelor Congresului să aprobe rapid tranzacţia, au declarat un oficial american şi Josh Paul, un fost oficial al Departamentului de Stat, pe fondul obiecţiilor susţinătorilor drepturilor cu privire la utilizarea armelor fabricate din SUA în conflict.
"Aceasta a fost transmisă comisiilor la începutul acestei săptămâni şi ar trebui să aibă la dispoziţie 20 de zile pentru a revizui cazurile din Israel. Departamentul de Stat le presează să clarifice acum", a spus Paul, care în octombrie a demisionat din Departamentul de Stat în semn de protest faţă de ceea ce a numit "sprijinul orb" al administraţiei pentru Israel.
Administraţia analizează, de asemenea, folosirea unui mecanism de urgență conferit de Legea privind controlul exporturilor de arme pentru a permite unei părţi din muniţie, 13.000 din cele 45.000 de obuze, să ocolească aprobarea comisiei şi perioada de analiză, au spus doi oficiali americani, deşi o decizie finală nu a fost încă luată.
Mişcarea ar permite Israelului să se pregătească pentru situaţii neprevăzute, având în vedere tensiunile mari din regiune, a spus unul dintre oficialii americani.
Punctul de vedere al Congresului, elementul critic în vânzarea de arme
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a precizat că este o chestiune de politică: "nu confirmăm şi nu comentăm transferurile sau vânzările propuse pentru apărare până când acestea nu au fost notificate oficial Congresului".
Senatorul Chris Van Hollen, un democrat din comisia de relaţii externe a Camerei, a declarat că punctul de vedere al Congresului este un pas critic pentru vânzările mari de arme.
"Administraţia nu ar trebui să ia în considerare scurtcircuitarea termenului deja scurt pentru revizuirea de către Congres a acestui sau a oricărui alt transfer de arme", a spus el.
Imaginile online ale războiului arată că Israelul desfăşoară în mod regulat tancuri Merkava în ofensiva sa din Gaza şi la graniţa de sud cu Libanul, unde au izbucnit violenţele din 7 octombrie.
Tancurile sunt, de asemenea, legate de incidente care au implicat moartea unor jurnalişti.
Un jurnalist a fost ucis de un convoi de tancuri israeliene
Joi, o investigaţie a Reuters a dezvăluit că un convoi de tancuri israeliene l-a ucis pe jurnalistul Reuters Issam Abdallah şi a rănit şase reporteri trăgând două obuze în succesiune rapidă din Israel, în timp ce jurnaliştii filmau bombardamente transfrontaliere.
Israelul a intensificat drastic loviturile în Fâşia Gaza de la încheierea unui armistiţiu de şapte zile, în urmă cu o săptămână, lovind de-a lungul enclavei palestiniene şi ucigând sute de oameni într-o nouă fază extinsă a războiului despre care Washingtonul a spus că a deviat de la promisiunile israeliene de a face mai mult pentru a proteja civilii.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că numărul morţilor din campania Israelului în Gaza a crescut la 17.487.
Pe măsură ce războiul s-a intensificat, cum şi unde exact sunt folosite armele americane în conflict a atras mai multă atenţie, chiar dacă oficialii americani spun că nu există planuri de a pune condiţii pentru ajutorul militar pentru Israel sau de a lua în considerare reţinerea unora dintre ele.
Organizațiile pentru drepturile omului contestă vânzarea de arme către Israel
Susţinătorii drepturilor omului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la vânzare, spunând că aceasta nu se aliniază cu efortul Washingtonului de a presa Israelul să minimizeze victimele civile.
"Prin continuarea oferirii Israelului arme şi acoperire diplomatică în timp ce comite atrocităţi, inclusiv pedepsirea colectivă a populaţiei civile palestiniene din Gaza, SUA riscă să fie complice la crime de război", a declarat Louis Charbonneau, oficial ONU în cadrul Human Rights Watch.
Statele Unite au refuzat vineri, de asemenea, o cerere a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru o încetare imediată a focului umanitar, o mişcare care a izolat diplomatic Washingtonul în timp ce îşi protejează aliatul.
La începutul acestei săptămâni, Amnesty International a declarat că armata israeliană a folosit muniţii de atac direct în comun (JDAM) fabricate în SUA, în două lovituri aeriene asupra caselor pline de civili, fiind pentru prima dată când un grup pentru drepturile omului a legat direct armele americane de un atac care a ucis civili.
Israelul susține că oferă detalii despre zonele care sunt sigure pentru civili şi despre cum să ajungă la ele şi spune că Hamas este de vină pentru răul care afectează civilii, deoarece operează printre aceştia, o acuzaţie pe care gruparea islamistă neagă.
Israelul a lansat ceea ce spune că este o campanie de distrugere a Hamas, după ce gruparea teroristă a atacat oraşele israeliene într-o incursiune transfrontalieră surpriză pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi luând peste 240 de ostatici.
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News