Live

Administrația Biden amenință Israelul cu retragerea ajutorului militar dacă nu rezolvă „urgent” situația umanitară din Gaza

Data publicării:
Foto: Joe Biden, Antonu Blinken și Lloyd Austin / Sursa foto: Profimedia Images

Administrația Biden a trimis o scrisoare guvernului israelian în care îi cere să acționeze pentru a îmbunătăți situația umanitară din Gaza în următoarele 30 de zile sau riscă să încalce legile SUA care reglementează asistența militară străină, sugerând că ajutorul militar american ar putea fi retras, scrie CNN.

Scrisoarea de duminică, scrisă în comun de secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul de apărare Lloyd Austin, este adresată ministrului israelian al Apărării Yoav Gallant și ministrului afacerilor strategice Ron Dermer. Acesta marchează un nou pas semnificativ al SUA de a încerca să oblige Israelul să faciliteze livrarea de ajutor umanitar în Gaza.

Ei scriu că SUA au profunde îngrijorări cu privire la situație și cer „acțiuni urgente și susținute din partea guvernului dumneavoastră în această lună pentru a inversa această traiectorie”.

Din această primăvară, cantitatea de ajutor livrată Gaza a scăzut cu peste 50%, iar cantitatea livrată în septembrie „a fost cea mai mică dintre toate lunile din ultimul an”, au adăugat ei.

Scrisoarea notează că departamentele de Stat și Apărare ale SUA, în conformitate cu legislația SUA, „trebuie să evalueze continuu” respectarea asigurărilor făcute de Israel la începutul acestui an că nu va restricționa fluxurile de ajutor în enclavă.

Termenul cade după alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie.

Suntem deosebit de îngrijorați de faptul că acțiunile recente ale guvernului israelian – inclusiv oprirea importurilor comerciale, oprirea sau împiedicarea a aproape 90% din mișcările umanitare între nordul și sudul Gazei în septembrie, continuarea restricțiilor împovărătoare și excesive cu dublă utilizare și instituirea de noi verificări oneroase. Cerințele de răspundere vamală pentru personalul umanitar și transporturi – împreună cu creșterea ilegalității și jafurilor – contribuie la o deteriorare accelerată a condițiilor din Gaza”, scriu Blinken și Austin.

Israelul pare să răspundă deja la scrisoare, cel puțin indirect. La doar o zi după ce scrisoarea a fost trimisă, COGAT, agenția israeliană care gestionează politica pentru teritoriile palestiniene și fluxul de ajutor în Gaza, a postat pe Twitter fotografii cu ajutorul care intră în enclavă.

30 de camioane au intrat în nordul Gazei prin trecerea Erez mai devreme astăzi. Israelul nu împiedică intrarea ajutorului umanitar, cu accent pe alimente, în Gaza”, a spus COGAT într-o postare despre X. „Israelul va continua să permită intrarea ajutorului umanitar locuitorilor din Gaza, distrugând simultan infrastructuri militare și de guvernare Hamas.”

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turcia cere sancțiuni internaționale pentru Israel: Timpul diplomației a trecut

SUA au livrat Israelului primele componente ale sistemului de apărare antirachetă THAAD

Atac armat pe o autostradă de lângă Tel Aviv. Un bărbat a deschis focul și a împușcat 5 oameni. Mărturia eroulului care l-a oprit

Iran vs. Israel, bătălia în avioane militare. Ce aeronavă câștigă confruntarea

Partenerii noștri