Live

Adjunctul lui Lavrov: Războiul din Ucraina a început la summitul NATO de la București

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Grușko, adjunct al ministrului rus de externe, spune că războiul din Ucraina a început de la summitul NATO de la București Foto: Profimedia Images

Adjunctul lui Serghei Lavrov se folosește de numele României ca să să atace Occidentul. Aleksandr Grușko a spus, sâmbătă, în timpul unei vizite la Belgrad, că războiul din Ucraina a început de fapt la summitul NATO de la București din 2008. Adjunctul ministrului rus de externe susține că la acel moment, în martie 2008, când Georgia și Ucraina „au fost anunțate că vor intra în NATO”, rușii au avertizat că decizia va arunca în aer securitatea europeană.

„NATO a suferit deja o înfrângere în Ucraina. Această înfrângere are de-a face cu prăbușirea proiectului său de a transforma Ucraina într-o țară anti-Rusia. Vreau să spun că după 2007, când NATO a decis la București (summitul a avut loc în 2008 - n.r.) că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale Alianței, noi am spus că această decizie a pus o bombă cu ceas la baza securității europene și dacă această decizie nu va fi revizuită, mai devreme sau mai târziu, bomba va exploda”, a declarat Aleksandr Grușko pentru agenția TASS.

Lucrurile nu au stat, însă, chiar așa cum le prezintă adjunctul lui Lavrov. Ucraina și Georgia ar fi trebuit să primească la summitul  de la București „foaia de parcurs” pentru NATO, ceea ce ar fi echivalat cu intrarea lor în anticamera NATO. S-au ales, în schimb, doar cu o perspectivă vagă și cu promisiunea că vor deveni cândva membre ale Alianței, fără a avea însă un calendar clar.

Această decizie a dezamăgit cele două țări, fiind sub așteptările lor. Pentru că era nevoie de consens, NATO a fost nevoită să ia această decizie din cauza împotrivirii Germaniei și Franței ca Ucraina și Georgia să devină membre NATO. Iar Vladimir Putin - care a venit la summitul de la București, fiind invitat de NATO pentru dialog - nu a avut nici cea mai mică ezitare ca după numai câteva luni, în august 2008, să atace Georgia și să-și trimită trupele pe teritoriul unei țări suvernane, în primul său gest care-i anunța ambițiile agresive și expansioniste. A urmat, în martie 2014, anexarea ilegală a Crimeei, iar în februarie 2022 invadarea Ucrainei.  

Citiți și: Putin vrea să negocieze cu Occidentul o nouă ordine mondială, afirmă purtătorul de cuvânt al lui Erdogan

În declarația pentru TASS, Aleksandr Grușko acuză NATO că ar fi putut să evite conflictul din Ucraina, dar a preferat „să împingă” Kievul către o escaladare. Oficialul rus mai spune că din cauza Alianței Rusia a intervenit în Ucraina.

„Acum nu fac o judecată, dar citez din numeroasele discursuri atât ale președintelui rus (Vladimir Putin), cât și ale ministrului rus de externe (Serghei Lavrov), iar ultimul avertisment de acest fel a fost dat la reuniunea ministerială a OSCE de la Stockholm din decembrie 2021. NATO ar fi putut foarte bine evita această catastrofă dacă, după lovitura de stat de la Kiev, în loc să ofere sprijin militar și tehnic autorităților de la Kiev, le-ar fi îndemnat să pună în aplicare integral acordurile de la Minsk, dar pentru Alianță a fost important să demonizeze Rusia și, de fapt, prin acțiunile sale nesăbuite, a încurajat Kievul să continue războiul fratricid autoprovocat. Continuarea bombardamentelor asupra Donețk-ului și Luhansk-ului și toate acestea se încadrează în scenariul de demonizare a Rusiei - găsirea unui mare inamic, fără de care NATO nu poate exista”, a declarat Grușko.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

Partenerii noștri