Live

„A fost unul dintre cele mai mari atacuri”. Zelenski spune că Rusia a folosit peste 200 de drone și rachete în bombardamentele de luni

Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. FOTO: Profimedia Images

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni că Rusia a utilizat peste 100 de rachete şi circa 100 de drone în atacul asupra Ucrainei, transmite presa de la Kiev.  15 regiuni au fost vizate de bombardamentele rușilor, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. 

"Acum, în toată țara, continuă operațiunile de lichidare a consecințelor atacului rusesc. A fost unul dintre cele mai mari, unul combinat. Peste 100 de rachete de diferite tipuri şi 100 de drone 'Shahed' au fost folosite împotriva ţării, a afirmat Zelenski.

Zelenski a vorbit  și despre autorul acestor atacuri, dictatorul de la Kremlin: „Putin nu se schimbă: este o creatură bolnavă, acest lucru este deja evident pentru toți. De asemenea, este clar și faptul că el poate face doar ceea ce îi permite lumea. Slăbiciunea și un răspuns insuficient de puternic hrănesc teroarea”.

Potrivit autorităţilor locale, infrastructura energetică din cel puţin trei regiuni ucrainene a fost lovită în atacul masiv  de luni dimineaţă, este vorba despre Zaporojie, Rivne şi Lvov.

În mesajul său, președintele de la Kiev le-a cerut aliaţilor să respecte angajamentele de a furniza sisteme de apărare aeriană şi rachete Ucrainei.

De asemenea, a spus că Ucraina şi partenerii săi ar trebui să încheie un acord comun de apărare pentru a doborî dronele şi rachetele lansate de armata lui Putin: „În diferitele regiuni ale Ucrainei, am putea face mult mai mult pentru a proteja vieţile dacă forţele aeriene ale vecinilor noştri europeni ar lucra împreună cu avioanele noastre de luptă F-16 şi cu apărarea noastră antiaeriană.”

Apărarea aeriană ucraineană a doborât aproximativ 15 rachete şi 15 drone care au vizat capitala Kiev, luni dimineaţă şi în cursul nopţii, a anunţat pe Telegram şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko, pe reţeaua Telegram.

Ucraina şi-a îndemnat deja aliaţii europeni să stabilească o zonă de excludere aeriană în vestul teritoriului său prin intermediul sistemelor de apărare desfăşurate în Polonia şi România, ţări vecine, pentru a crea un sanctuar în care industriile, infrastructura energetică şi populaţia civilă să fie protejate. 

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat la sfârşitul lunii mai că nu există „niciun argument juridic, de securitate sau moral care să îi împiedice pe partenerii noştri să doboare rachete ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei de pe teritoriul lor„, fără a specifica modalităţile de punere în practică a acestui scenariu.

 

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri