Live

A apărut un nou nume în scandalul de corupție din Parlamentul European. Cine este fostul comisar verificat de Comisia Europeană

Data actualizării: Data publicării:
Fostul comisar pentru afaceri interne din perioada 2014-2019, grecul Dimitris Avramopoulos. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană verifică în prezent dacă fostul său comisar pentru afaceri interne din perioada 2014-2019, grecul Dimitris Avramopoulos, a îndeplinit condiţiile în care a fost autorizat în anul 2021 să lucreze pentru ONG-ul „Fight Impunity” aflat în epicentrul scandalului de corupţie care afectează Parlamentul European şi este legat de statele Qatar şi Maroc, relatează agenţia EFE.

Efectuăm controale interne şi, desigur, dacă este necesar îl vom contacta pe fostul comisar pentru mai multe detalii, a declarat luni la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Eric Mamer.

Fostul comisar este membru de onoare al organizaţiei (...) şi a primit o autorizaţie cu restricţii din partea Comisiei pe 3 februarie 2021, în urma unei recomandări a comitetului etic independent al executivului comunitar, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de Agerpres.

El a subliniat că Bruxelles-ul nu are deocamdată suspiciuni că Avramopoulos nu şi-ar fi respectat angajamentele, adăugând însă că executivul comunitar nu a fost informat despre sumele încasate de fostul său comisar. 

Acesta din urmă susţine că - după ce şi-a încheiat activitatea în Comisia Europeană - a încasat anual din colaborarea cu acel ONG circa 60.000 de dolari.

Fondatorul şi preşedintele ONG-ului Lupta contra impunităţii (Fight Impunity) este fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, unul dintre inculpaţii în scandalul de corupţie legat de presupuse sume de bani oferite de Qatar şi Maroc unor oficiali europeni pentru a influenţa decizii ale instituţiilor UE. 

La fel ca vicepreşedinta demisă a PE, Eva Kaili, Panzeri se află în arest preventiv. În cadrul investigaţiei în care sunt inculpaţi mai mulţi eurodeputaţi, asistenţi parlamentari, sindicalişti şi lobbişti, poliţia belgiană a găsit 700.000 de euro la domiciliul lui Panzeri la Bruxelles. 

Potrivit unor informaţii din presă pe care Comisia Europeană a refuzat să le comenteze, Avramopoulos este în prezent un candidat pentru postul de trimis special al UE pentru ţările din Golf. 

Dar acest politician conservator grec nu este singurul nume important ce are legături cu ONG-ul menţionat şi care nu se regăseşte în Registrul de Transparenţă al Comisiei Europene. 

Printre alţi membri onorifici ai Fight Impunity, susceptibili să primească o remuneraţie, se numără fosta comisară italiană pentru pescuit între anii 1995 şi 1999, Emma Bonino, care apoi a fost de două ori ministru de externe al Italiei, dar şi fosta şefă a diplomaţiei europene din perioada 2014-2019, Federica Mogherini.

Social-democrată italiană în prezent rector al Colegiului Europei, Mogherini nu avea însă nevoie de o autorizaţie din partea Comisiei Europene pentru colaborarea sa cu respectivul ONG, întrucât atunci când aceasta a început trecuseră deja doi ani de când nu mai era membră a Comisiei Europene, a justificat purtătorul de cuvânt comunitar citat mai sus.

Citește și: Și Marocul este vizat în scandalul de corupție din PE. Partenerul Evei Kaili vorbește despre un "creier" al operațiunii (presă)

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Partenerii noștri