Live

Live Text A 75-a zi de război. Paradă la Moscova, bombe la Odesa. Pentagon: Efectul sancţiunilor se face simţit asupra armamentului rusesc

Data actualizării: Data publicării:
Mormânt în fața unui bloc din Mariupol distrus în bombardamente. Foto: Profimedia

În timp ce toată lumea așteaptă următorul pas al Kremlinului, la Moscova s-a desfășurat luni dimineață parada armatei ruse de Ziua Victoriei. Analiștii militari spun că Rusia va lansa atacuri tot mai dese și mai puternice pe frontul din Ucraina. Odesa pare să fie tot mai mult vizată de rachetele ruse. Rusia va pierde, pentru că răul pierde întotdeauna, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul difuzat duminică noapte. Separat, liderul de la Kiev a declarat luni că, în ziua victoriei asupra nazismului, „Luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga”.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Situația frontului din Ucraina, 8 spre 9 mai. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Noi atacuri cu rachetă la Odesa: centru comercial, în flăcări

ACTUALIZARE 23.59 Orașul Odesa a fost vizat luni seară de noi atacuri cu rachete, una dintre ele lovind un centru comercial, unde a izbucnit un incendiu, relatează CNN.

În jurul orei locale 22:00, clădirile din centrul orașului au fost zguduite de suflul exploziilor puternice. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu un incendiu de mari proporții la un centru comercial. Exploziile au fost atât de puternice, încât s-au auzit la peste 40 de kilometri distanță.

Cu câteva ore mai devreme, Consiliul municipal din Odesa a anunțat că trei rachete de croazieră au fost lansate de pe un bombardier Tu-22. Cinci clădiri au fost distruse și două persoane au fost rănite. Nu se știe ce ținte au fost vizate, dar imagini din Odesa sugerează că a fost lovită o zonă mixtă rezidențial-industrială. Imaginile postate de Consiliul municipal arătă o suprafață mare devastată de explozie.

Luni dimineață, autoritățile anunțaseră că s-au tras de pe mare către Odesa patru rachete de croazieră tip Onyx. Atacurile au avut loc în timp ce președintele Consiliului European, Charles Michel, vizita Odesa.

Duminică, zece rachete de croazieră au fost lansate spre zona Odesa. Rusia a folosit submarine, nave de suprafață și avioane pentru a lansa rachete spre Odesa în ultimele zile.

Soldații ucraineni încă rezistă la Azovstal

ACTUALIZARE 23:35 Soldații ucraineni continuă să reziste în combinatul siderurgic Azovstal. Potrivit Serviciului de Grăniceri de Stat, o parte dintre trupe rămân la fabrică și, „împreună cu camarazii lor, continuă să apere țara”, potrivit CNN.

„Forțele de apărare ale din Mariupol continuă să apere orașul-erou. Grăniceri ai Detașamentului de frontieră Donețk, Detașamentului de gardă marină, frații din Poliția și Garda Națională continuă să-și îndeplinească sarcinile”, a spus șeful detașamentului de grăniceri Donețk, Valerii Paditel, care se află în interiorul uzinei.

„Da, suntem într-un mediu supraomenesc, foarte dificil. Dar, în același timp, continuăm să ne apărăm pământul. Știm că nu am fost uitați”, a spus Paditel.

Pentagon: Efectul sancţiunilor se face simţit asupra armamentului rusesc

ACTUALIZARE 23:03 Efectul sancţiunilor internaţionale începe să se facă simţit asupra industriei ruseşti de armament, care caută să înlocuiască rachetele ghidate utilizate de armata rusă în Ucraina din cauza embargoului asupra componentelor electronice care afectează Rusia, a afirmat luni un înalt responsabil al Pentagonului, citat de AFP.

Rusia a lansat atât de multe rachete asupra Ucrainei încât "au rămas cu puţin armament ghidat de precizie şi întâmpină dificultăţi în a-l înlocui", a indicat presei acest înalt responsabil, sub rezerva anonimatului.

"Credem că sancţiunile şi restricţiile la exporturi, în special în materie de componente electronice, au un efect asupra sectorului industriei de apărare ruse", a adăugat el în cursul unei întâlniri cu presa.

Din această cauza, marile oraşe precum Mariupol şi Harkov sunt lovite de bombe neghidate, care nu fac diferenţa între o ţintă militară şi un imobil de locuit, a explicat el.

Aurescu: România susține interzicerea importurilor de petrol din Rusia

ACTUALIZARE 23:00 România susține renunțarea la importul de petrol din Rusia, în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei propus de Cosia Europeană, a spus ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la Digi24. Este important este ca presiunea asupra Federației Ruse să continue, a explicat el.

„Deocamdată suntem în faza în care al șaselea pachet de sancțiuni este în discuții, în continuare. El se referă doar la petrol în acest moment. Interzicerea importului de gaz din Federația Rusă nu face parte în acest moment din pachetul care se discută. Este o măsură care trebuie pregătită, pentru că există deja un nivel de ambiție creat de Uniunea Europeană pentru a renunța gradual la importurile de gaze din Federația Rusă”, a spus Aurescu la Digi24.

„În ceea ce privește petrolul încă se discută. Noi susținem această măsură, care presupune și o perioadă de tranziție – sau de grație – în acest proces de renunțare la importurile de petrol. Nu am încă rezultatul discuțiilor de astăzi, de la Bruxelles. Sper însă să ajungem la un consens în așa fel încât să putem să adoptăm acest pachet cât mai curând”, a adăugat el.

Ambasadorul SUA la ONU: Putin „a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit” 

ACTUALIZARE 20:36 Președintele rus Vladimir Putin „a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit”, a spus ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield. Reacția vine după discursul liderului de la Kremlin la parada de „Ziua Victoriei”, relatează CNN.

Pe de altă parte, liderul rus nu a dat niciun semn că intenționează să pună capăt războiului din Ucraina, a avertizat ea.

Thomas-Greenfield a mai spus că Putin nu și-a folosit discursul pentru a anunța o retragere din Ucraina, ceea ce semnalează că războiul lui Putin va continua.

„Nu a existat niciun motiv pentru ca (Putin) să declare victoria sau să declare un război pe care îl duce deja de mai bine de două luni”, a spus Thomas-Greenfield.

„Efortul de război din Ucraina nu a avut succes. Nu a reușit să meargă în Ucraina și să-i îngenuncheze în câteva zile și să-i facă să se predea”, a spus ea.

Cel puţin 5 femei din regiunea Kiev au sesizat autorităţilor că au fost violate de militarii ruşi

ACTUALIZARE 19:45 Cel puţin cinci femei din regiunea Kiev au depus plângeri la Poliţie acuzând că au fost victime ale violurilor militarilor ruşi, a spus şeful Poliţiei Regionale Kiev, Andrei Nebitov.

Potrivit acestuia, faptele de viol sunt înscrise în categoria crimelor de război şi sunt cercetate alături de serviciile secrete ale Ucrainei, de procurori, dar şi de organismele internaţionale, relatează Agerpres.

„Avem şi crime de ordin sexual. Am primit sesizări de la cinci femei. Aceste proceduri se află în derulare, conform legii. Toate anchetele au fost transmise serviciilor secrete ale Ucrainei. A fost stabilită persoana care a comis această infracţiune, a fost pusă sub acuzare, a fost dată în urmărire şi, din informaţiile care apar pe reţelele sociale, aflăm că această persoană a fost lichidată. Este cetăţean al Federaţiei Ruse, militar rus, pe nume Romanov”, a spus Nebitov.

Acesta precizează că, în prezent, peste 300 de echipe de anchetatori lucrează în dosare privind săvârşirea de crime de război.

Peste 1.250 de civili ucraineni au fost ucişi de armata rusă în regiunea Kiev. Din cele 1.254 de victime înregistrate în zona capitalei Ucrainei, cele mai multe au fost comise în raionul Bucha, acolo unde au fost numărate 1.090 de cadavre.

Publicație ucraineană: Rusia folosește rachete de fabricație sovietică. Moscova neagă

ACTUALIZARE 19:11 Rusia a negat luni că nu ar mai dispune de suficiente rachete ghidate de înaltă precizie, aşa cum a afirmat anterior Ministerul britanic al Apărării într-unul din buletinele sale despre evoluţia conflictului din Ucraina.

Publicația ucraineană Defense Express a semnalat însă luni utilizarea de către aviaţia rusă a rachetelor X-22 de fabricaţie sovietică, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

„Dacă ar fi să dăm crezare la tot ceea ce spune cealaltă parte, Rusia trebuia să rămână fără rachete încă din luna martie. Dar aceasta nu s-a întâmplat. Complexul militar-industrial furnizează armatei noastre întreaga gamă necesară de rachete în volumele necesare”, a declarat într-un interviu pentru Interfax vicepremierul rus Iuri Borisov, responsabil cu industria de apărare în guvernul rus, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Ministerul britanic al Apărării a semnalat luni în buletinul său zilnic informativ despre ultimele evoluţii ale ofensivei ruse în Ucraina că „de la începutul invaziei, Rusia s-a lăudat public cu capacitatea sa de a efectua lovituri chirurgicale şi de a limita daunele colaterale”.

„Ei (ruşii) au spus că oraşele ucrainene vor fi ferite de bombardamente”, a mai spus ministerul britanic, subliniind că, întrucât conflictul se prelungeşte, „în pofida aşteptărilor ale Rusiei, stocurile sale de muniţie ghidate de înaltă precizie au fost probabil puternic diminuate”.

În opinia autorităţilor militare britanice, aceasta a obligat Rusia să folosească arme vechi, mai puţin precise şi mai uşor de interceptat.

După cum a relatat luni publicaţia ucraineană specializată Defense Express, citând surse militare de la Kiev, trupele ruse au lansat în noaptea de duminică spre luni atacuri cu rachete de fabricaţie sovietică X-22, care au fost lansate de bombardiere strategice Tu-22M3.

X-22 sunt rachete de croazieră sovietice care au fost fabricate în anii 1960-1970. Din cauza uzurii fizice, acestea ar putea prezenta diferite pericole. Înainte de începerea războiului în Ucraina, după cum scriu jurnaliştii ucraineni, rachetele de acest tip se aflau la păstrare în depozite, dar formal erau în serviciu, potrivit publicaţiei Focus.

Sesiune specială a ONU pentru Ucraina

ACTUALIZARE 19:00 Consiliul ONU pentru drepturile omului va organiza joi o sesiune specială pentru a discuta despre presupusele încălcări ale drepturilor omului comise de Rusia în invazia din Ucraina, a spus un oficial ONU citat de The Guardian.

Peste 50 de țări, inclusiv Marea Britanie, Germania, Turcia și SUA, au sprijinit o solicitare a Ucrainei și au cerut o reuniune extraordinară a Consiliului ONU pentru drepturile omului pentru a examina „deteriorarea situației drepturilor omului în Ucraina ca urmare a agresiunii ruse”.

Întâlnirea ar putea include o rezoluție prin care nou-formata Comisie de anchetă asupra războiului ar trebui să furnizeze un raport detaliat până la sfârșitul acestui an.

Macron vrea ca Ucraina și Marea Britanie să fie sateliții UE: Războiul ne invită să regândim geografia şi organizarea continentului

ACTUALIZARE 17:46 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că este în favoarea unui nou tip de „comunitate politică europeană” care să permită țărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucrainei și Marii Britanii, să se alăture „nucleului de valori europene”, scrie Reuters.

Vorbind la Parlamentul European de la Strasbourg, Macron a numit realegerea sa luna trecută un semnal că francezii și-au dorit mai multă Europă.

Dar el a precizat că dorința Ucrainei de a adera la bloc va dura câțiva ani și, ca urmare, trebuie să i se dea o oarecare speranță pe termen scurt. „Războiul din Ucraina ne invită să regândim geografia şi organizarea continentului nostru. Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre”, a spus Macron.

„Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, știm cu toții foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”, a spus Macron.

Reuters: Europa de Est ar putea primi mai multe fonduri UE pentru a accepta un embargo asupra petrolului rusesc

ACTUALIZARE 17:15 Comisia Europeană analizează posibilitatea de a oferi mai mulţi bani statelor membre din Europa de Est, pentru ca acestea să îşi modernizeze infrastructura petrolieră, în încercarea de a le convinge să fie de acord cu un embargo asupra petrolului rusesc, a declarat luni pentru Reuters o sursă europeană.

Măsurile fac parte dintr-un pachet mai amplu de noi sancţiuni ce vor fi impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, însă pentru adoptarea textului legii este în continuare nevoie de un acord cu privire la mărimea investiţiilor, a dezvăluit sursa, adăugând că un alt obstacol îl reprezintă îngrijorările Ciprului cu privire la o propunere de interzicere a vânzării de proprietăţi imobiliare către cetăţenii ruşi, scrie Agerpres.

Negocierile între statele membre, care au început imediat ce Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută documentul iniţial cu privire la noile sancţiuni, au întârziat aprobarea noului pachet iar textul iniţial a fost revizuit în încercare a de a convinge şi statele sceptice.

Reacții la discursul lui Putin: „Un bătrân nebun tușește și spune ceva despre naziștii din NATO”/„Repetă citate din sertarul cu zombie”

ACTUALIZARE 17:00 Discursul lui Vladimir Putin din Piața Roșie de la Moscova în care, printre altele, președintele rus a justificat declanșarea războiului din Ucrainaspunând că Occidentul ar fi fost pregătit să invadeze teritoriul Rusiei, a atras criticile mai multor oficiali occidentali și activiști și politicieni ruși aflați în exil.

În discursul său din Piața Roșie de la Moscova înainte de parada de Ziua Victoriei care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945, președintele rus Vladimir Putin a evocat amintirea eroismului sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

Printre cei care au reacționat imediat la discursul lui Putin se numără Ministrul Apărării al Marii Britanii, Ben Wallace, fostul ambasador al Statelor Unite, Michael McFaul, și mai mulți ruși aflați în exil.

Citește continuarea AICI.

Reuters: Discursul lui Putin a fost în mare parte remarcabil pentru ceea ce nu a spus

ACTUALIZARE 16:30 Preşedintele rus, Vladimir Putin, a evocat memoria eroismului sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-şi inspira armata care luptă în Ucraina, dar nu a oferit o nouă foaie de parcurs pentru victorie şi a recunoscut costul în vieţile soldaţilor ruşi, relatează Reuters.

Vezi și:  GALERIE FOTO Parada epavelor rusești. Ucrainenii au scos pe străzile din Kiev blindatele distruse ale rușilor

Charles Michel, surprins de bombardamente la Odesa. Președintele CE a fost obligat să se adăpostească în buncăr

ACTUALIZARE 15:50 Aflat într-o vizită surpriză la Odesa, mare oraş din sudul Ucrainei, preşedintele Consiliului European Charles Michel a fost forţat să se pună la adăpost din cauza unor tiruri cu rachetă, informează un responsabil al UE.

Potrivit acestuia, în timpul unei întâlniri între Charles Michel şi premierul ucrainean Denis Şmigal, „participanţii au trebuit să întrerupă reuniunea pentru a se pune la adăpost pentru că regiunea Odesa a fost lovită din nou de rachete”.

Un nou asalt asupra combinatului Azovstal

ACTUALIZARE 15:45 Ministerul ucrainean al apărării anunță că forțele ruse, sprijinite de artilerie și tancuri, au „luat cu asalt” combinatul siderurgic Azovstal, ultimul bastion necucerit din Mariupol, scrie The Guradian.

Purtătorul de cuânt al ministerului, Oleksandr Motuzianik, a afirmat că ar putea avea loc și alte atacuri asupra combinatului, fără să ofere dovezi sau detalii suplimentare.

Rusia a negat până că ar fi luat cu asalt combinatul.

Ambasadorul rus la Varșovia a fost stropit cu vopsea roșie, în timp ce se afla în cimitirul soldaților sovietici

ACTUALIZARE 13.52 Ambasadorul Rusiei la Varșovia, Serghei Andreev, a fost stropit cu vopsea roșie de mai mulți manifestanți anti-război. Incidentul a avut loc în timp ce înaltul diplomat depunea o coroană de flori la cimitirul soldaților sovietici din capitala Poloniei.

Imaginile filmate acolo îl arată pe ambasadorul rus plin de vopsea pe haine și pe față. Nu doar el a fost atins de substanța colorată, ci și soția sa și mai mulți oficiali care îl însoțeau. Polițiștii au ajuns câteva minute mai târziu la fața locului și i-au ajutat pe diplomații ruși să ajungă la mașinile lor.

În urmă cu câteva zile, monumentul dedicat soldaților sovietici din cimitirul aflat la Varșovia a fost vandalizat, scrie presa poloneză.

Un tanc rusesc calcă pe două mine: suflul exploziei îl ridică în aer. Cum se antrenează ucrainenii să distrugă vehiculele rusești

ACTUALIZARE 13.46 Imagini filmate pe frontul din Ucraina și postate pe rețelele sociale au surprins un tanc rusesc în momentul în care calcă pe două mine și sare în aer. Alte imagini de pe aceleași rețele arată tancuri lovite de rachete Javelin sau modul în care soldații ucraineni se antrenează pentru a distruge vehiculele rusești.

O dronă a surprins din aer un tanc rusesc T-72 care calcă pe două mine mine antitanc în estul Ucrainei, potrivit contului de Twitter Ukraine Weapons Tracker. 

Vehiculul nu este distrus de prima explozie și, după câteva secunde de la șoc încearcă să întoarcă, pentru a părăsi zona, dar în acel moment calcă pe o a doua mină antitanc, iar suflul exploziei este atât de puternic, încât îl ridică de la sol. 

Tancurile rusești continuă să fie ținta rachetelor americane Javelin, care au provocat pierderi însemnate forțelor trimise de Rusia în Ucraina.

„Sărbătoresc pe oasele locuitorilor din Mariupol”. Cum a arătat „Ziua Victoriei” în teritoriile ocupate de ruși

ACTUALIZARE 13.35 Conturile de pe rețelele sociale pro-ruse au început să publice luni videoclipuri filmate în regiunea Herson din Ucraina, care arată manifestațiile de Ziua Victoriei. Ucrainenii acuză că rușii au adus oameni din Crimeea, pe care i-au scos pe străzi cu flori și steaguri sovietice. În orașul-port Mariupol, distrus de forțele ruse, nu a avut loc o paradă, dar au fost depuse flori la un memorial recent renovat de separatiștii susținuți de ruși.

Evenimentele de 9 mai par să fi atras mulțimi mici de oameni, fluturând steaguri roșii și purtând flori, scrie CNN. Activiștii ucraineni din Herson au susținut că Rusia a adus oameni din Crimeea pentru a spori numărul de participanți.

Presa de stat rusă s-a grăbit să relateze despre sărbătorile Zilei Victoriei în zonele ocupate ale Ucrainei. Agenția de știri de stat RIA Novosti a relatat că la Herson are loc pentru prima dată o procesiune în memoria eroilor Marelui Război Patriotic.

Vladimir Saldo, șeful administrației orașului, i-a felicitat pe locuitorii care s-au adunat în Parcul Gloriei cu portretele rudelor lor care au participat la război, scrie agenția de presă rusă. Oameni cu steaguri rusești și un banner mare cu inscripția „Regimentul Nemuritor” se plimbă din parc pe străzile orașului, potrivit RIA Novosti.

Liderul pro-rus al regiunii separatiste Donețk a mers la Mariupol. Foto: Captură video

Rusia susține că tratativele de pace cu Ucraina sunt în desfășurare, dar de la distanță

ACTUALIZARE 13.10 Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski a declarat luni că tratativele de pace cu Ucraina nu s-au oprit şi că ele se desfăşoară de la distanţă, potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de Reuters.

În mai multe rânduri, Rusia a acuzat Kievul că blochează discuţiile şi că foloseşte relatările despre atrocităţi comise de trupele ruse în Ucraina pentru a submina negocierile.

Moscova respinge acuzaţia că acţiunile sale vizează ţinte civile în Ucraina în ceea ce ea numeşte drept ''operaţiune specială pentru denazificarea'' ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia.

La negocierile desfăşurate pe 29 martie la Istanbul pentru găsirea unui acord pentru a pune capăt războiului provocat de invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, Ucraina i-a propus Moscovei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări, iar aceste garanţii să nu acopere şi peninsula Crimeea.

O altă propunere formulată de Kiev către Moscova a fost negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei anexate de Rusia în 2014, notează Agerpres.

Între timp, potrivit Rusiei, un nou document primit din partea Ucrainei nu mai conţine propunerea privind excluderea Crimeii din garanţiile de securitate, iar Moscova a acuzat Kievul de inconsecvenţă pentru că a revenit asupra acestei propuneri, dar şi asupra altora formulate la Istanbul, ministrul de externe Serghei Lavrov considerând că aceste schimbări sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.

Ministrul britanic al Apărării cere inculparea generalilor ruși

ACTUALIZARE 12.50 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, apreciază că generalii ruşi ar trebui să compară în faţa unei curţi marţiale pentru acţiunile lor din Ucraina, transmite AFP.

Într-un discurs pe care urmează să îl ţină luni la Muzeul Naţional al Armatei, în ziua în care la Moscova se aniversează victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, Wallace intenţionează, conform unor extrase comunicate de personalul său, să denunţe utilizarea evenimentului de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru ascunderea greşelilor din Ucraina.

Wallace consideră că reacţia la înfrângerile din teren a fost doar "o afişare ruşinoasă pentru autoconservare, însoţită de eşec, de furie, de necinste şi de căutarea unor ţapi ispăşitori". "Toţi militarii profesionişti ar trebui să fie oripilaţi de comportamentul armatei ruse", susţine ministrul.

Oficialul britanic afirmă că nu doar că soldaţii ruşi "au comis o invazie ilegală şi crime de război, ci superiorii lor şi-au abandonat propriii soldaţi într-o măsură pentru care ar trebui aduşi în faţa unei curţi marţiale".

Wallace cere denunţarea "absurdităţii generalilor ruşi - strălucitori în uniformele lor de gală, împovăraţi de multele lor medalii - în întregime complici deturnării de către Putin a istoriei pline de mândrie a înaintaşilor lor". "În loc de asta, acum, ei sunt cei care îi supun pe alţii la suferinţe inutile, în slujba unui gangsterism de joasă speţă", adaugă el.

Wallace arată în discursul citat şi de agenţia dpa că liderul de la Kremlin şi generalii săi reiau fascismul şi tirania de acum 77 de ani, iar invazia rusă în Ucraina le dezonorează trecutul militar, transmite Agerpres.

Japonia a anunțat că va pune embargo pe petrolul rusesc: Este o decizie foarte dificilă, dar coordonarea G7 este mai importantă

ACTUALIZARE 12.30 Premierul japonez, Fumio Kishida, a anunţat, luni, că ţara sa va pune embargo asupra importurilor de petrol rusesc, dar totuși îşi menţine interesul în ceea ce priveşte proiectele energetice cu Moscova, pentru a minimiza impactul asupra aprovizionării cu energie. "Pentru o ţară precum Japonia, care depinde în mare parte de importurile de energie, este o decizie foarte dificilă", spus Kishida.

"Dar coordonarea G7 este mai importantă într-un moment precum cel actual", le-a mai spus, luni, premierul Japoniei reprezentanţilor presei, relatează EFE. 

Anunţul prim ministrului nipon a fost făcut la câteva ore după ce a participat la reuniunea online cu liderii G7 (grup format din Statele Unite ale Americii, Germania, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie), în care aceştia au reiterat angajamentul de a-şi reduce dependenţa energetică de Rusia.

Marile puteri s-au angajat să întreprindă o tranziţie "în mod oportun şi ordonat", în timp, pentru ca ţările să găsească sure alternative de aprovizionare.

Televiziuni rusești, atacate de hackeri

ACTUALIZARE 12.20 Programele mai multor televiziuni rusești transmise pe smart tv au fost atacate de hackeri luni, iar spectatorii au putut vedea, în loc de programul zilei, un mesaj anti-război, scrie BBC. 

Printre posturile atacate se numără Canal 1, Rusia 1 și NTV-Plus.

Mesajul care a fost afișat în locul programului tv normal este următorul: „Pe mâinile voastre este sângele a mii de ucraineni și a sute de copii uciși. Televiziunile și autoritățile mint. Nu războiului”.

4 rachete au lovit Odesa 

ACTUALIZARE 11:58 Patru rachete au lovit luni orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, scrie BBC.

Armata ucraineană afirmă că rachetele au fost lansate din Crimeea și avertizează că există probabilitatea ridicată ca atacurile în regiune să continue, cerându-le oamenilor să rămână vigilenți.

Zelenski, în ziua în care Rusia sărbătorește victoria în Al Doilea Război Mondial: „Nu avem nicio îndoială că vom câştiga”

ACTUALIZARE 11.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, când Rusia marchează ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, că ţara sa va câştiga războiul cu Rusia şi că Ucraina nu va ceda niciun teritoriu.

„În ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga”, a afirmat şeful statului ucrainean într-un discurs scris, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Zelenski a spus că ucrainenii sunt un popor liber care a luptat pentru a-şi apăra pământul de multe ori în istorie şi care are „drumul său”. 

„Astăzi ducem războiul pe această cale şi nu vom da nimănui nicio palmă din pământul nostru şi nici măcar o singură bucată din istoria noastră. Suntem mândri de strămoşii noştri care, împreună cu alte naţiuni din coaliţia anti-Hitler, au înfrânt nazismul. Nu vom permite nimănui să anexeze această victorie, nu vom permite ca ea să fie furată. Nu există lanţuri care să ne încătuşeze spiritul liber. Nu există niciun invadator care poate dicta poporului nostru liber. Mai devreme sau mai târziu vom câştiga”, a subliniat preşedintele Ucrainei.

Drapelul Ucrainei, strâns de poliţiștii germani la Berlin. Reacția Kievului: Interzicerea simbolurilor ucrainene este o „eroare”

ACTUALIZARE 10.45 Kievul denunţă o „eroare” a Germaniei, după ce poliţia germană le-a ordonat manifestanţilor adunaţi duminică în faţa Memorialului sovietic de la Berlin să strângă un imens drapel ucrainean desfăşurat în semn de protest împotriva invaziei ruse.

„Berlinul a comis e eroare prin interzicerea simbolurilor ucrainene. Este total fals să le tratezi la fel ca pe simbolurile ruse”, a deplâns pe Twitter ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba.

„Acesta este un atac împotriva tuturor celor care apară în prezent Europa şi Germania împotriva agresiunii ruse”, şi-a exprimat Kuleba regretul, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Parada avioanelor ruse nu are loc anul acesta în Piața Victoriei din cauza condițiilor meteo

ACTUALIZARE 10.30 Componenta aviatică a paradei militare din 9 mai din Piaţa Roşie de la Moscova nu va avea loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat luni dimineaţa purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează TASS. "Componenta aviatică nu va avea loc din cauza vremii", a spus Peskov.

Potrivit TASS, anul acesta la parada militară din Piaţa Roşie participă 11.000 de militari, iar în componenţa coloanei mecanizate intră 131 de unităţi de tehnică militară. Circa 11.000 de militari sunt prezenţi la defilarea din Piaţa Roşie.

Manifestări similare au loc şi în alte 28 de oraşe ruse, din Vladivostok, în Oceanul Pacific, şi până în Sankt-Petersburg, la Marea Baltică. 

Discursul lui Putin în Piața Roșie

ACTUALIZARE 10.18 Vladimir Putin a susținut un discurs de Ziua Victoriei, la Moscova. Președintele Rusiei a început prin a felicita forțele pentru victoria în cel de-al doilea război mondial de acum 77 de ani și a făcut imediat referire la Ucraina, spunând: 

„Este la fel și acum. Luptați pentru oamenii noștri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre. Ziua victoriei este aproape de inima fiecăruia dintre noi. Nu există familie în Rusia care să nu fi fost pârjolită de marele război patriotic. Suntem mândri de generația de învingători".

Putin susține discursul în Piața Roșie. Foto: Profimedia

Putin a spus că la sfârșitul anului trecut Occidentul pregătea în mod deschis un atac asupra Donbasului și Crimeei, iar la Kiev au existat apeluri pentru arme nucleare care creează „o amenințare inacceptabilă chiar la granița noastră”.

El a acuzat SUA și „slujitorii săi” că provoacă o amenințare, iar „pericolul creștea în fiecare zi”. Putin a spus că Rusia îi sărbătoreşte ca tovarăşi stimaţi pe cei din armatele aliate, inclusiv pe englezii, francezii şi americanii care au luptat alături de Uniunea Sovietică în cel de-al doilea război mondial.

El a continuat spunând că se adresează forțelor armate ale Rusiei și „milițiilor din Donbas”, spunând că luptă pe pământul lor pentru a apăra Rusia.

„Nimeni nu va uita lecțiile celui de-al doilea război mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru pedepsitori și naziști”, a mai spus Putin.

„Datoria noastră este să facem totul pentru ca oroarea unui război global să nu se mai repete. Mă adresez soldaților noștri și luptătorilor din Donbas: Luptați pentru patria mamă, pentru viitorul vostru”, a spus Putin. 

Imagini cu începutul paradei de la Moscova a armatei ruse 

ACTUALIZARE 10.13 Defilarea militară cu ocazia marcării a 77 de ani de la victoria sovietică împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea Război Mondial, prezidată de preşedintele rus Vladimir Putin, a început luni în Piaţa Roşie din Moscova, în plină campanie militară rusă în Ucraina, transmite EFE.

La eveniment nu participă niciun lider străin.

La parada de Ziua Victoriei, cea mai importantă sărbătoare a anului în Rusia, participă în schimb unităţi care au luat parte la invazia rusă în Ucraina, declanşată la 24 februarie.

Șeful NATO îi cere lui Putin să înceteze imediat războiul: Rămânem ferm alături de Ucraina

ACTUALIZARE 10.10 Secretarul general al NATO Stoltenberg îi cere lui Vladimir Putin, într-un mesaj transmis cu ocazia „Zilei Victoriei” din 9 mai, să pună imediat capăt războiului  din Ucraina, scrie BBC, care citează cotidianul german Die Welt.

„Fac apel din nou la președintele Putin, pe 9 mai, să pună capăt imediat războiului, să își retragă trupele din Ucraina și să înceapă negocierile de pace. Suntem ferm de partea Ucrainei și vom continua să ajutăm țara să-și afirme dreptul la autoapărare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a subliniat că în trecut, Moscova a folosit constant ziua de 9 mai pentru a „răspândi neadevăruri despre Occident și pentru a critica NATO”. 

„Mă aştept ca pe 9 mai, în acest an, Putin să răspândească din nou minciuni despre NATO şi Occident în ansamblu”, a afirmat șeful NATO.

Josep Borrell propune ca UE să confişte rezervele valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina

ACTUALIZARE 9.45 Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, afirmă că Uniunea ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina.

Uniunea Europeană şi aliaţii săi occidentali au restricţionat rezervele internaţionale ale băncii centrale a Rusiei după invazia rusă în Ucraina, numită la Moscova „operaţiune militară specială”.

Într-un interviu acordat ziarului Financial Times, Josep Borrell arată că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului, după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.

„Avem banii în buzunar, iar cineva trebuie să îmi explice de ce e bine pentru banii afgani şi nu e bine pentru banii ruseşti”, a spus oficialul european în interviul din Financial Times, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.

Oficial rus din Herson: „Nu plănuim să organizăm un referendum”

ACTUALIZARE 9.40 Agenția rusă de presă RIA prezintă înaintea paradei de la Moscova câteva citate de la Kirill Stremousov, pe care îl descriu drept vicepreședinte al administrației militar-civile din regiunea ucraineană Herson ocupată de ruși. 

Nu plănuim să organizăm un referendum și să creăm o republică. Astăzi, pe baza oportunităților pe care le avem, ne vom integra pe cât posibil în Federația Rusă”, a declarat Stremousov, citat de The Guardian.

Regiunea Herson se află la nord de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal după invazia sa din 2014.

Arestat pentru că a afișat poza bunicului său

ACTUALIZARE 9.30 În Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia, cu 1,4 milioane locuitori, un rezident rus al orașului a fost arestat pentru că a ieșit cu poza bunicului său la un eveniment numit batalionul nemuritor" prin care oamenii cinstesc memoria bunicilor morți în cel de-Al Doilea Război Mondial, transmite canalul independent de presă NEXTA TV.

Bărbatul arestat. Foto: NEXTA LIVE

Ministerul britanic al Apărării: Invazia Ucrainei de către Rusia a dezvăluit deficiențe în capacitatea Moscovei de a efectua lovituri de precizie la scară largă 

ACTUALIZARE 9.26 În analiza frontului de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că la începutul invaziei sale în Ucraina, Rusia și-a promovat public capacitatea de a efectua lovituri chirurgicale și de a limita daunele colaterale. Regimul de la Moscova afirma în primele zile ale războiului că orașele ucrainene vor fi, prin urmare, ferite de bombardamente.

Londra spune însă că stocul de muniții ghidate de precizie al rușilor a fost probabil epuizat puternic, deoarece conflictul continuă dincolo de așteptările rusești de dinainte de război.

Ministerul britanic al Apărării precizează că acest lucru a forțat utilizarea unor muniții ușor disponibile, dar învechite, care sunt mai puțin fiabile, mai puțin precise și mai ușor de interceptat. Rusia va încerca probabil să înlocuiască armamentul de precizie pe care le-a folosit deja.

Invazia Ucrainei de către Rusia a dezvăluit deficiențe în capacitatea Moscovei de a efectua lovituri de precizie la scară largă. Rusia a supus localitățile și orașele Ucrainei unor bombardamente intense și nediscriminatorii, cu puțin sau deloc respect pentru victimele civile, mai notează britanicii.

Soldații ruși defilează cu litera Z pe uniformă

ACTUALIZARE 9.18 În unele orașe din Rusia parada militară de Ziua Victoriei a început. Soldați având litera Z pe mânecă defilează pe străzi, potrivit imaginilor prezentate de televiziuni.

La Moscova parada este programată să înceapă la ora 10.

Autoproclamata Republică Donețk revendică portul Mariupol

ACTUALIZARE 9.05 Primele produse ale Autoproclamatei Republici Populare Donețk vor fi transportate din portul Mariupol în luna mai, iar portul va fi folosit, de asemenea, și pentru aducerea de materiale de construcții necesare refacerii orașului, a anunțat duminică liderul regiunii separatiste, Denis Pușilin, potrivit agenției TASS.

Denis Pușilin a vizitat duminică Mariupolul, împreună cu viceprim-ministrul Rusiei, Marat Husnullin.

Secretarul general al ONU mulțumește tuturor părților pentru evacuările din Mariupol

ACTUALIZARE 8.05 Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a mulțumit tuturor celor implicați în evacuarea a peste 170 de civili din uzina siderurgică Azovstal asediată și din alte zone din Mariupol, scrie CNN.

„Acest grup de evacuați a ajuns în siguranță în Zaporojie astăzi (duminică - n.r.), 8 mai. Gândurile mele sunt alături de ei și de toți oamenii din Ucraina care suferă în acest război”, a declarat Antonio Guterres într-un comunicat.

„Le mulțumesc tuturor celor implicați în această operațiune complexă, inclusiv liderilor de la Kiev și Moscova, pentru că au asigurat pauzele umanitare necesare. Aplaud determinarea și curajul echipelor ONU și CICR (Comitetul Internațional al Crucii Roșii) de pe teren”, a mai spus el.

Potrivit lui Guterres, cea mai recentă operațiune de trecere în siguranță ridică numărul total al civililor evacuați din Azovstal și din alte zone din Mariupol la peste 600.

„Îndemn părțile implicate în conflict să facă toate eforturile pentru a asigura o trecere sigură pentru toți cei care doresc să plece, în orice direcție vor alege, și pentru ca ajutoarele să ajungă la persoanele care au nevoie”, a mai spus Guterres.

Regatul Unit impune noi sancţiuni comerciale împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 7.50.Guvernul britanic a anunţat o nouă serie de sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului din cauza invaziei Ucrainei, inclusiv interdicţii de export vizând industria rusă şi taxe vamale mai mari, în special pentru paladiu, scrie Agerpres.

"Acest pachet important de sancţiuni va provoca şi mai multe daune maşinăriei de război ruse", a declarat ministrul comerţului internaţional, Anne-Marie Trevelyan, într-un comunicat.

Taxele vamale vor creşte cu 35 de puncte procentuale, în special pentru platină şi paladiu - utilizate în industria auto -, în timp ce interdicţiile de export vizează bunuri destinate sectoarelor manufacturier şi de maşini grele din Rusia, precum plasticul, cauciucul sau utilaje.

"Rusia este una dintre principalele ţări producătoare de platină şi paladiu şi este foarte dependentă de Regatul Unit pentru a exporta" aceste produse, a subliniat guvernul.

Aceste sancţiuni se referă la bunuri în valoare de 1,7 miliarde de lire sterline (aproximativ 2 miliarde de euro), a precizat executivul, ridicând la peste 4 miliarde de lire sterline valoarea bunurilor vizate de sancţiuni comerciale de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

De asemenea, Regatul Unit a sancţionat după invazie peste 1.000 de persoane şi peste 100 de companii. 

Zelenski: Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii din cel de-Al Doilea Război Mondial

ACTUALIZARE 7.30. Volodimir Zelenski: "Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii din cel de-Al Doilea Război Mondial. Dar Ucraina și întreaga lume liberă îi vor reaminti.

Pentru ca nimeni să nu uite, pentru ca acele cuvinte foarte importante - „să nu se mai repete niciodată” - rostite în toată lumea liberă în fiecare an, în zilele de pomenire a victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial, să-și recapete din nou greutatea.

Sunt sigur că Ucraina a arătat că este deja o membră cu drepturi depline a lumii libere și a unei Europe unite. Este în contrast evident cu singurătatea Moscovei în rău și în ură.

Armata rusă nu ar fi ea însăși dacă nu ar ucide în ajunul unor zile importante pentru orice european".

Volodimir Zelenski a vorbit despre "bombardamentele violente" din mai multe regiuni ucrainene, dintre care unul s-a soldat cu moartea a 60 de persoane într-o şcoală din est.

Luni, tradiţionala paradă militară de 9 mai va avea loc la Moscova în Piaţa Roşie, o ocazie pentru Rusia de a face o demonstraţie de forţă în plină invazie a Ucrainei.
"Armata rusă nu ar fi ea însăşi dacă nu ar ucide", a acuzat din nou Zelenski în mesajul său video, referindu-se la cele "60 de persoane ucise" într-un bombardament, sâmbătă, asupra unei şcoli din estul Ucrainei unde se refugiaseră mai mulţi civili. 

Cele mai recente informații privind războiul din Ucraina:

  • Şaizeci de persoane au fost ucise sâmbătă în bombardamentul asupra unei şcoli din regiunea Luhansk din estul Ucrainei, a anunțat duminică preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
  • Peste 170 de civili din Mariupol, printre care peste 40 de evacuaţi de la oţelăria Azovstal din acest port din sud-estul Ucrainei, aflat aproape în întregime sub control rusesc, au sosit duminică seara la Zaporojie, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.
  • Orașul-port Odesa, de la Marea Neagră, al treilea ca mărime al Ucrainei, a fost vizat, duminică, de noi tiruri cu rachetă. Una dintre rachete a fost interceptată și distrusă de apărarea antiaeriană, dar două au căzut în zone rezidențiale. Una dintre ele a distrus un hotel cochet unde rușii susțin că s-ar ascunde mercenari care luptă pentru Ucraina.
  • Vicepremierul rus Marat Husnullin a venit duminică Mariupol, fiind cel mai înalt oficial guvernamental care vine în orașul ucrainean după săptămâni de intense bombardamente rusești.
  • Președintele american Joe Biden și liderii G7 s-au întâlnit prin videoconferință cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și au discutat despre acțiunile suplimentare pe care SUA și aliații le întreprind pentru a pedepsi Rusia pentru invazia din Ucraina.
  • Trupele ruse au capturat orăşelul Popasna, din estul Ucrainei, după săptămâni întregi de lupte, au anunţat surse ucrainene, citate duminică de dpa.
  • Premierul canadian Justin Trudeau a făcut o vizită surpriză în Irpin, Ucraina. „A venit să vadă cu ochii săi toată grozăvia pe care ocupanții ruși au provocat-o orașului nostru”, spune primarul Oleksandr Markușin, potrivit Reuters.
  • Legendarul cântăreț Bono, solistul trupei U2, și chitaristul David Howell Evans (cunoscut ca The Edge) au improvizat duminică un concert în stația de metrou Hreșciatik din Kiev, potrivit imaginilor apărute pe rețelele sociale. Apariția surpriză a avut loc în timp ce în capitala ucraineană răsunau sirenele de raid aerian.
  • Preşedintele german Frank Walter Steinmeier l-a acuzat duminică pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că a spulberat „visul unei epoci a păcii în Europa” pentru a sădi „coşmarul unui război brutal şi ilegitim” de pe o poziţie de „putere atomică”, relatează EFE.
  • Jill Biden a fost în vizită în Ucraina unde s-a întâlnit cu prima-doamnă a acestei țări, Olena Zelenska. Cele două s-au văzut într-un oraș din vestul țării, aflat în apropiere de Slovacia.
  • Luptători ucraineni aflaţi la combinatul siderurgic Azovstal din portul Mariupol, care sunt ultima formă de rezistenţă împotriva forţelor ruse din oraş, au promis duminică să-şi menţină poziţia atât timp cât sunt în viaţă.

Editor : G.M. | M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri