Live

Galerie Foto 77 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau, unde au fost uciși peste 1,1 milioane de oameni

Data actualizării: Data publicării:
Poarta lagărului, cu însemnul "Munca te eliberează". Sursa foto: Profimedia Images

Pe 27 ianuarie 1945, Armata Roșie elibera complexul de lagăre Auschwitz-Birkenau din Polonia, locul unde liderii Germaniei naziste au dispus uciderea a peste 1,1 milioane de oameni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, majoritatea evrei.

Auschwitz este numele german al orașului din apropiere, Oświęcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei. Unul din motivele pentru care a fost aleasă această localitate îl constituie faptul că era un nod de cale ferată foarte dezvoltat, având 44 de linii paralele.

Lagărul Auschwitz a funcționat începând cu 1940, iar doi ani mai târziu au fost construite încă două lagăre, Birkenau și Monowitz. Cele trei lagăre din complexul Auschwitz-Birkenau au fost operate de trupele SS conduse de Heinrich Himmler.

Numărul exact de victime nu este cunoscut, dar este estimat între 1,1 și 1,6 milioane de oameni. La Auschwitz și-a efectuat experimentele pe oameni și medicul Josef Mengele.

Odată cu avansarea armatei ruse, trupele germane au abandonat complexul Auschwitz-Birkenau în ianuarie 1945, cu mii de oameni înăuntru.

În 1947, complexul a fost transformat în muzeu de autoritățile poloneze. În 1979, UNESCO a declarat lagărele de la Auschwitz ca parte a moștenirii culturale universale a omenirii.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia nu va fi invitată la cea de-a 80-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz. „O astfel de prezență ar fi cinică”

„Zona de interes”: Auschwitzul, ca un colț de rai. Iadul e și el acolo: o clădire sinistră, din spatele unui zid cenușiu

Elon Musk a vizitat Auschwitz după ce a fost acuzat de antisemitism, iar mai multe companii mari și-au suspendat reclamele pe Twitter

Misterul celor trei fetițe care au scăpat de Holocaust a fost deslușit după 84 de ani

Partenerii noștri