Live Text Război în Ucraina. Atac cu rachete la Liov, 5 răniți. Un reactor nuclear de cercetare din Harkov a fost lovit de un proiectil rusesc
Forțele ruse continuă să distrugă orașele pașnice ale Ucrainei, la 31 de zile de la izbucnirea războiului. Armata Rusiei a anunţat că prima fază a campaniei sale militare din Ucraina s-a încheiat. A doua etapă a „operaţiunii speciale” se va concentra pe „eliberarea completă” a regiunii Donbas. Între timp, Ucraina a recucerit unele orașe și poziții la est de Kiev. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Reactor nuclear de cercetare, lovit de un proiectil rusesc la Harkov
ACTUALIZARE 22.15 Un reactor nuclear de cercetare din Harkov a fost lovit de un proiectil rusesc, scrie publicația Kyiv Independent, precizând că nu se poate stabili deocamdată amploarea daunelor, din cauza bombardamentelor continue.
⚡️ Kharkiv nuclear research reactor hit by Russian shelling.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 26, 2022
The nuclear research reactor at the Kharkiv Institute of Physics and Technology has come under renewed Russian fire.
Ukrainian authorities have not yet been able to assess damage to the site, due to constant shelling.
Atacul asupra reactorului nuclear din harkov a fost confirmat de parlamentul din Ucraina, care precizează același lucru, și anume că, din cauza bombardamentelor, este imposibil de estimat amplaorea daunelor provocate.
❗❗❗ WARNING
— Verkhovna Rada of Ukraine - Ukrainian Parliament (@ua_parliament) March 26, 2022
Russian army fired again at a nuclear research facility in Kharkiv
"It is currently impossible to estimate the extent of damage due to hostilities that do not stop in the area of the nuclear installation," — State Nuclear Regulatory Inspectorate.
Joe Biden, dezlănțuit: „Pentru Dumnezeu, omul ăsta nu poate rămâne la putere”
ACTUALIZARE 21.25 Preşedintele american Joe Biden a declanșat cel mai dur atac de până acum la adresa lui Vladimir Putin, despre care a spus că „nu poate rămâne la putere”, stârnind reacții puternice în rândul audienței, dar și în rândul analiștilor. Liderul de la Casa Albă nu s-a limitat doar la această remarcă: el l-a făcut tupeist, nerușinat și mincinos pe președintele Rusiei.
Kremlinul a reacționat la declarațiile lui Joe Biden.
„Nu domnul Biden decide asta (dacă Vladimir Putin rămâne sau nu la putere - n.r.). Aceasta este doar alegerea poporului Federațiai Ruse”, a declarat Dmitri Pesckov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Ulterior, Casa Albă a remis presei o precizare în care arată că Joe Biden nu a îndemnat la schimbarea regimului de la Moscova în declarația sa.
„Ce a vrut președintele să spună este că Putin nu poate fi lăsat să-și exercite puterea asupra vecinilor săi sau a regiunii. (Joe Biden) nu a vorbit despre puterea lui Putin în Rusia sau despre o schimbare de regim”, a declarat un oficial de la Casa Albă.
Joe Biden: Ucraina nu va fi niciodată a Rusiei, nu vă temeți!
ACTUALIZARE 20.28 Președintele american Joe Biden a ținut sâmbătă seara, la Varșovia, probabil cel mai important discurs al mandatului său de până acum, în care a reafirmat unitatea NATO în fața agresiunii ruse din Ucraina și, invocând căderea Cortinei de Fier, a spus că acesta este testul generației actuale pentru a apăra democrația „sugrumată” acum de Rusia.
El a transmis un mesaj de solidaritate către Ucraina, dar a avertizat că lupta va fi de durată. L-a numit pe Vladimir Putin un dictator care vrea să aducă „decenii de război”, dar care nu are șanse să se mențină la putere și să înăbușe dorința de libertate.
„Suntem din nou într-o mare bătălie pentru libertate, o bătălie între democrație și autocrație, între libertate și represiune. În această bătălie, trebuie să fim lucizi. Această bătălie nu va fi câștigată nici în câteva zile, nici în câteva luni. Trebuie să ne întărim pentru lupta lungă care ne așteaptă”, a declarat președintele american în discursul rostit în fața polonezilor și ucrainenilor adunați în fața Castelului Regal din Varșovia.
O nouă explozie la Liov
ACTUALIZARE 19.35 O nouă explozie a avut loc la Liov, a anunțat primarul orașului, Andrii Sadovi.
El a mai adăugat că exploziile anterioare s-au soldat cu incendierea unui depozit de combustibil, însă locuințele oamenilor nu au fost afectate.
❗️❗️Another rocket strike in Lviv.
— Андрій Садовий (@AndriySadovyi) March 26, 2022
Updating the information.
Oraşul Cernigov, încercuit de forţele ruse. Primar: evacuarea civililor este imposibilă
ACTUALIZARE 19.28 Oraşul ucrainean Cernigov, la aproximativ 120 km nord-est de Kiev, este înconjurat de forţele ruse şi este practic imposibil să se evacueze masiv civilii şi răniţii, a avertizat sâmbătă primarul oraşului, Vladislav Atroşenko, relatează AFP.
Potrivit primarului, care s-a adresat online pe Centrul Media din Ucraina, un pod care ducea spre Kiev a fost distrus de forţele ruse, în timp ce un alt pod pietonal, aflat sub foc constant, s-ar putea prăbuşi, împiedicând înfiinţarea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.
„Oraşul este în cenuşă”, a spus Atroşenko, precizând că autorităţile locale se străduiesc să scoată răniţii grav pentru a putea fi operaţi.
Potrivit primarului, este vorba de 44 de persoane, militari şi civili, între care trei copii. El a mai spus că peste 200 de civili au fost ucişi şi că în oraş mai sunt aproximativ 120.000 de locuitori, faţă de peste 280.000 înainte de invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie.
Biden: „Nu sunt sigur” că rușii și-au schimbat strategia
ACTUALIZARE 19.01 Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă, la Varşovia, că „nu este sigur” că anunţul Rusiei de a-şi concentra ofensiva asupra zonei Donbas înseamnă o schimbare a strategiei sale în Ucraina, scrie Agerpres, preluând AFP.
Întrebat de un jurnalist pe această temă, el a răspuns concis: „Nu sunt sigur că ei (ruşii) au făcut acest lucru”, în timp ce comandamentul rus a declarat vineri că doreşte „să-şi concentreze eforturile pe obiectivul principal: eliberarea Donbasului”, în contrast cu intenţia declarată a Kremlinului de a „demilitariza”şi a „denazifica” întreaga Ucraină.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că prima fază a operaţiunii sale militare în Ucraina este aproape încheiată, iar de acum înainte trupele ruse se vor axa pe „eliberarea” completă a regiunii estice Donbas ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.
Începută pe 24 februarie, invazia rusă a făcut progrese doar în primele zile, când a ajuns la porţile Kievului, dar rezistenţa puternică a trupelor ucrainene a oprit sau încetinit ulterior înaintarea pe toate fronturile. La o lună de la începerea invaziei, singurul mare oraş ucrainean care a căzut sub control rusesc este Herson, în sud.
Citește și: SRI a avertizat comunitatea de intelligence în 2017 despre pericolul Putin
5 răniți în urma atacului cu rachete la Liov
ACTUALIZARE 18.55 Cinci oameni au fost răniți după atacul cu rachete asupra orașului Liov, a declarat guvernatorul regional, Maxim Kozițki, potrivit The Guardian.
„Două rachete au căzut în interiorul limitelor (orașului) Liov”, a scris guvernatorul într-o postare (inițial el raportase trei explozii).
Potrivit OSINT Defender, organizație care monitorizează informații din zona intelligence din surse deschise, atacul cu rachete a vizat un depozit de combustibil, un turn TV și un supermarket din oraș.
Russian Missiles Strikes today have reportedly Targeted a Fuel Depot, TV Tower, and a Large Supermarket in the Western Ukrainian City of Lviv only 40 Miles from the Polish Border, this contradicts Claims that Russian Forces are going to consolidate the War to the Donbas Region. pic.twitter.com/NtGZV2Et3n
— OSINTdefender (@sentdefender) March 26, 2022
Explozii puternice lângă Liov
ACTUALIZARE 18.05 Autoritățile din Liov au anunțat sâmbătă după-masă trei explozii puternice în apropiere de capitala regională Liov și le-au cerut localnicilor să se adăpostească.
A few minutes ago, a blow was struck at an object in #Lviv , according to incoming information, at an #oil depot. #WARINUKRAINE #shelling #RussianArmedForces #airstrike pic.twitter.com/wlJfrfma4S
— Alberto Barbo (@betobarbo) March 26, 2022
❗️Consequences of Russian shelling of Lviv (the West of Ukraine): locals are banned from making public the places of "arrival" of enemy missiles, but instead they post videos that show the extent of the fire. Several powerful explosions were heard in the difderent city rayons. pic.twitter.com/UiASYbXCPH
— Toronto Television / Телебачення Торонто (@tvtoront) March 26, 2022
„Au avut loc trei explozii puternice în apropiere de Liov, din direcția Krivciți (este - n.r.), iar acum sună alarmele, așa că păstrați-vă calmul și adăpostiți-vă”, a anunțat guvernatorul regional Maxim Kozițki într-o postare online.
Și primarul orașului, Andrii Sadovi, a anunțat exploziile.
❗️❗️The Russian army struck at Lviv. We are waiting for information from the Military Administration.
— Андрій Садовий (@AndriySadovyi) March 26, 2022
Stay in the shelters
Martori de la fața locului au spus pentru Reuters că au văzut coloane groase de fum negru ridicându-se în zona de nord-est a orașului. Cauza nu este cunoscută deocamdată.
Biden reafirmă că articolul 5 din Tratatul NATO este „o datorie sacră” pentru SUA
ACTUALIZARE 17.45 Preşedintele american Joe Biden a reafirmat sâmbătă, la Varşovia, că articolul 5 din Tratatul NATO, care stipulează că un atac asupra unei ţări membre a Alianţei Nord-Atlantice este un atac asupra tuturor, constituie o „datorie sacră” pentru Statele Unite, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Preşedintele Biden a dat această asigurare în cursul întâlnirii cu omologul său polonez Andrzej Duda, a cărui ţară se teme de agresivitatea Moscovei după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.
Reafirmând că pentru americani articolul 5 este „o obligaţie sacră”, el a adăugat: „Puteţi conta pe aceasta”, înainte de a cita o veche maximă poloneză: „pentru libertatea noastră şi a voastră”. Acest slogan aminteşte de o insurecţie poloneză împotriva ocupaţiei de către Rusia ţaristă.
Biden a declarat, de asemenea, că preşedintele rus Vladimir Putin „mizează pe o NATO divizată”, dar că această divizare nu a avut loc.
La rândul său, Andrzej Duda a afirmat că relaţiile polono-americane sunt „înfloritoare” şi vor fi „consolidate foarte mult” de vizita oaspetelui său şi, în final, că ţara sa este un aliat ''serios'' al Statelor Unite.
Preşedintele Andrzej Duda a vorbit despre viitoarea cooperare cu companiile americane în proiecte de centrale nucleare în Polonia şi şi-a exprimat speranţa că companiile aeronautice poloneze vor putea participa la fabricarea de elicoptere americane Black Hawk.
Citește și: Joe Biden: Vladimir Putin este „un măcelar”
Biden, primit de Andrzej Duda
ACTUALIZARE 15.15 Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, l-a primit sâmbătă pe omologul său american, Joe Biden, la palatul prezidenţial din Varşovia, pentru convorbiri consacrate invaziei ruse din Ucraina, informează dpa.
Din delegaţia preşedintelui american fac parte de asemenea secretarul de stat Antony Blinken şi cel al apărării Lloyd Austin. Delegaţia poloneză îi cuprinde şi pe miniştrii de externe Zbigniew Rau şi apărării Mariusz Blaszczak.
Joe Biden a participat înainte la o ceremonie de primire, la care a fost salutat de o fanfară militară care a intonat imnurile american şi polonez.
Mai devreme sâmbătă, liderul de la Casa Albă a avut o scurtă întrevedere cu miniştrii de externe şi apărării ucraineni, Dmitro Kuleba şi Oleksii Reznikov, care au discutat în capitala poloneză cu omologii lor polonezi.
După discuţii, şeful diplomaţiei ucrainene a declarat presei că Ucraina a primit noi asigurări de securitate din partea Statelor Unite.
„Am primit promisiuni suplimentare de la SUA privind cum va evolua cooperarea noastră în materie de apărare”, a spus Kuleba, citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Mai târziu, preşedintele american se va deplasa împreună cu premierul polonez Mateusz Morawiecki şi primarul capitalei poloneze Rafal Trzaskowski la Stadionul naţional din Varşovia pentru a asista la procesul de înregistrare a refugiaţilor polonezi, iar spre sfârşitul după amiezii va susţine un discurs la Castelul regal din Varşovia referitor la invazia rusă.
Noile restricţii de circulaţie din Kiev au fost anulate
ACTUALIZARE 15.10 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anulat, sâmbătă, interdicţia de circulaţie anunţată cu puţin timp în urmă. Acesta declarase, anterior, că măsura va fi prelungită începând de sâmbătă, la ora locală 20:00, până luni dimineaţă, la ora 08:00.
Citește și: O echipă de scafandri turci au recuperat din Marea Neagră un obiect „similar cu o mină”
Rușii au intrat în Slavutici, construit lângă Cernobîl
ACTUALIZARE 15.08 Armata rusă a preluat controlul asupra oraşului ucrainean Slavutici, construit lângă Cernobîl și în care locuiesc angajaţii centralei nucleare, a anunțat sâmbătă Administraţia Militară a Kievului. Primarul orașului, Iuri Fomicev, ar fi fost răpit de ruși, scrie CNN.
Trupele ruse au intrat în orașul Slavutici , la nord de Kiev – o mișcare care a stârnit proteste în rândul sutelor de civili ucraineni. Slavutici a fost construit pentru muncitorii centralei nucleare de la Cernobîl, după ce dezastrul din 1986 a lăsat zona nelocuită.
The #Russian military is trying to disperse a rally in #Slavutych, they are shooting in the air and throwing stun grenades, the head of the #Kyiv regional administration Oleksandr #Pavlyuk said.
— NEXTA (@nexta_tv) March 26, 2022
He also said that the military kidnapped the head of the city, Yuriy Fomichev. pic.twitter.com/y3ZwlZAQ6g
Biden s-a întâlnit la Varşovia cu Kuleba și Reznikov
ACTUALIZARE 13.43 Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit sâmbătă, la Varşovia, cu miniştrii ucraineni de Externe Dmitro Kuleba şi Apărării Oleksii Reznikov, într-o reuniune a acestora cu omologii lor americani Antony Blinken şi Austin Lloyd.
Biden mai are prevăzute pentru sâmbătă o întâlnire cu omologul său polonez Andrzej Duda la palatul prezidenţial, o vizită la Stadionul Naţional din capitala poloneză, unde sunt înregistraţi refugiaţii ucraineni, iar spre sfârşitul după amiezii urmează să rostească un discurs în care va chema "lumea liberă" să ia poziţie împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Casei Albe.
Rusia susține că rachetele sale au lovit mai multe ținte militare ucrainene
ACTUALIZARE 13.08 Într-o declarație publicată sâmbătă, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că rachetele de croazieră Kalibr lansate pe mare „au distrus un depozit cu muniții și arme în apropierea așezării Velîki Korovînți, regiunea Jîtomîr, potrivit CNN.
„De asemenea, o rachetă de croazieră Onyx de înaltă precizie a distrus o bază de combustibil în zona Nikolaiev, care furniza combustibil Forțele Armate ale Ucrainei din partea de sud”, a continuat Konașenkov.
Întâlnire la Varşovia între miniştrii apărării şi de externe din Ucraina şi SUA
ACTUALIZARE 12.56 Miniştrii apărării şi de externe ai Ucrainei, Oleksii Reznikov şi Dmitro Kuleba, s-au întâlnit în premieră cu omologii lor americani, Lloyd Austin şi Antony Blinken, a anunţat sâmbătă Reznikov pe Twitter, relatează Reuters.
„Am discutat probleme curente şi despre cooperarea în plan politic şi al apărării între Ucraina şi SUA”, a transmis Reznikov pe reţeaua socială, postând şi o fotografie de la întâlnirea desfăşurată în capitala poloneză Varşovia.
For the 1st time, meeting in 2+2 format. With @DmytroKuleba we discuss current issues & cooperation in political & defense directions between 🇺🇦-🇺🇸 with @SecDef & @SecBlinken.
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) March 26, 2022
In the evening we’ll also be present at @POTUS speech on the russian war against Ukraine.
Details later. pic.twitter.com/APFcVMxUz1
Casa Albă indicase mai devreme sâmbătă că preşedintele american Joe Biden - sosit vineri în Polonia - urma să asiste la întâlnirea celor patru.
We are meeting our U.S. counterparts @SecBlinken and @SecDef in Warsaw together with @oleksiireznikov. This special 2+2 format allows us to seek practical decisions in both political and defense spheres in order to fortify Ukraine’s ability to fight back Russian aggression. pic.twitter.com/5qlUXtwqXS
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 26, 2022
Interdicție de circulație în Kiev, până luni
ACTUALIZARE 12.20 O nouă interdicţie de circulaţie urmează să fie impusă la Kiev, începând de sâmbătă seara, anunţă primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.
Noua restricție de ieșire din casă a civililor va fi valabilă de sâmbătă, ora 20.00, până luni, ora 08.00.
Noi coridoare umanitare, convenite pentru ziua de sâmbătă
ACTUALIZARE 11.40 Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk a anunțat sâmbătă că s-a ajuns la un acord privind înființarea a 10 noi coridoare pentru evacuarea civililor din orașele aflate în prima linie.
Vorbind la televiziunea națională, Vereșciuk a spus că civilii care încearcă să părăsească orașul-port Mariupol vor trebui să folosească mașini private, deoarece forțele ruse nu acceptă ca autobuzele să treacă prin punctele de control de la marginea orașului.
Zelenski le cere ţărilor producătoare de petrol să crească producţia
ACTUALIZARE 11.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă ţărilor producătoare de petrol să crească producţia pentru ca Rusia să nu-şi poată folosi resursele de hidrocarburi pentru a „şantaja” alte ţări.
El a menţionat că nicio ţară nu este protejată de perturbări ale lanţurilor alimentare ca urmare a invaziei ruse din Ucraina, una din cele mai mari producătoare de grâne din lume, amintind şi că pieţele mondiale încă nu şi-au revenit de pe urma pandemiei şi a şocurilor provocate de creşterea preţurilor la alimente.
Zelenski: „Rusia a cheltuit miliarde pe minciuni şi propagandă”
ACTUALIZARE 10.38 Conducerea Rusiei a cheltuit miliarde de dolari pe propagandă și minciuni privind „operațiunea specială” din Ucraina, a estimat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat sâmbătă de dpa.
„Probabil nimeni altcineva din lume nu a mai cheltuit asemenea sume pe minciuni”, a adăugat el. „Acolo unde este nevoie de bani pentru a pava o cale a minciunilor, rezultatul nu este asigurat. Calea adevărului este dificilă, dar se deschide singură”, a conchis Zelenski.
Sirenele de raid aerian răsună în mai multe orașe ucrainene
ACTUALIZARE 9.54 Sirenele de raid aerian au fost auzite azi în mai multe orașe din Ucraina, potrivit rapoartelor presei locale, citate de BBC.
Avertizările au răsunat la Kiev, în Cerkasî și Kirovohrad, în centrul Ucrainei, dar și în sud-est, în Zaporojie și Dnipro. Și în estul Ucrainei, în Jîtomîr, au fost auzite sirene, dar și în Harkiv și Sumi, în regiunile de nord-est.
Procuratura ucraineană: 136 de copii au fost uciși în timpul invaziei ruse
ACTUALIZARE 9.50 Războiul din Ucraina a ucis 136 de copii în cele 31 de zile de la începutul invaziei rusești, a anunțat sâmbătă biroul procurorului general al Ucrainei într-un mesaj pe aplicația Telegram.
Din acest total, 64 de copii au fost uciși în regiunea Kiev, a precizat biroul. Alți 50 de copii au murit în regiunea Donețk, a precizat biroul, potrivit Reuters.
În plus, 199 de copii au fost răniți. Reuters precizează nu a reușit să verifice imediat aceste cifre.
Ultima evaluare britanică a situației războiului din Ucraina
ACTUALIZARE 08.58 Ministerul britanic al Apărării a publicat sâmbătă dimineață o nouă evaluare a situației războiului declanșat de ruși în Ucraina. Principalele concluzii sunt:
- Rusia continuă să asedieze o serie de orașe ucrainene importante, inclusiv Harkov, Cernihiv și Mariupol.
- Forțele rusești se dovedesc reticente în a se angaja în operațiuni de infanterie urbană pe scară largă, preferând mai degrabă să se bazeze pe utilizarea nediscriminatorie a bombardamentelor aeriene și de artilerie în încercarea de a demoraliza forțele de apărare.
- Este probabil ca Rusia să continue să folosească puterea sa de foc masivă în zonele urbane, deoarece încearcă să își limiteze pierderile deja considerabile, cu prețul unor noi victime civile.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 26 March 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 26, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/Gg53qkcevl
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/TLL9SLsPpY
OMS: Numărul atacurilor asupra spitalelor din Ucraina crește de la zi la zi
ACTUALIZARE 08.42 Peste 70 de atacuri separate asupra spitalelor, ambulanţelor şi medicilor din Ucraina au avut loc de la 24 februarie, numărul crescând „în fiecare zi”, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Potrivit OMS, ţintirea unităţilor de asistenţă medicală a devenit parte a strategiei şi tacticii războiului modern.
Din 24 februarie, OMS a analizat şi verificat 72 de atacuri separate asupra unităţilor de sănătate din Ucraina, care au cauzat cel puţin 71 de decese şi 37 de răniţi. Majoritatea s-au soldat cu avarierea de spitale, transporturi medicale şi magazine de provizii, dar OMS a înregistrat şi răpirea sau detenţia „probabilă” a personalului medical şi a pacienţilor.
„Suntem îngrijoraţi de faptul că acest număr creşte zilnic”, a declarat pentru BBC reprezentantul OMS pentru Ucraina, Jarno Habicht.
„Unităţile de sănătate ar trebui să fie locuri sigure atât pentru medici, cât şi pentru asistente, dar şi pentru pacienţi la care să apeleze pentru tratament. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple”, a spus el.
Zelenski face presiuni pentru negocieri „urgente” cu Rusia
ACTUALIZARE 8.20 Într-un discurs video, vineri seara târziu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele țării sale au dat „lovituri puternice” Rusiei și a vorbit din nou despre necesitatea unor negocieri de pace „concrete, urgente, corecte”, scrie The Guardian.
„Prin împiedicarea acțiunilor Rusiei, apărătorii noștri împing liderii ruși către o idee simplă și logică: este nevoie de discuții. Semnificative, urgente, corecte”, a spus Zelenski, adăugând că Ucraina nu va renunța la teritoriu.
Președintele ucrainean a spus că suveranitatea ucraineană trebuie garantată și integritatea sa teritorială asigurată.
Forțele armate ale Ucrainei: Continuăm să respingem atacurile asupra capitalei Kiev
ACTUALIZARE 7.48 În actualizarea zilnică, Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei spune că trupele sale continuă să respingă atacurile forțelor ruse asupra capitalei Kiev, scrie BBC.
Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au întâmpinat dificultăți în a face față pierderilor suferite în timpul invaziei, parțial din cauza impactului sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei.
De asemenea, armata Ucrainei a susținut că echipamentul rusesc se afla în „stare tehnică proastă” din cauza „exploatării prealabile neglijente și depozitării prelungite”. Acești factori au afectat capacitatea Rusiei de a „menține ritmul necesar de luptă și de a atinge scopul final al războiului”, se arată în comunicat.
Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat Rusia să continue să lanseze atacuri și raiduri aeriene și să provoace daune forțelor ucrainene, se mai adaugă actualizarea.
Potrivit acesteia, Moscova a desfășurat unități maxime în Crimeea, dar și în regiunile Herson, Zaporojie, Mariupol și Donețk, pentru a „suprima rezistența rezidenților”.
În regiunile Donețk și Lugansk, forțele ucrainene au respins atacurile rusești și au distrus 8 tancuri și 11 unități din echipamentul vehiculelor inamice. Actualizarea arată, totodată, că forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât 3 avioane și 3 vehicule aeriene fără pilot (UAV) aparținând Rusiei.
Macron: Plata în ruble a gazelor ruseşti, nici „posibilă”, nici „contractuală”
ACTUALIZARE 7.35 Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat vineri că pretenţia omologului său rus, Vladimir Putin, de a accepta numai plăţi în ruble, şi nu în dolari sau euro, pentru livrările de gaz către Uniunea Europeană, nu este nici "posibilă", nici "contractuală".
Această cerere „nu este conformă cu ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o”, a declarat şeful statului francez, întrebat la finalul summitului european de la Bruxelles despre anunţul făcut miercuri de Moscova.
În această privinţă, „continuăm munca de analiză”, a precizat el. Dar „toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci actorii europeni care cumpără gaz şi care se află pe teritoriul european trebuie să o facă în euro”, a subliniat preşedintele Franţei.
„De aceea, nu este posibil să facem ceea ce se cere în prezent şi nu este contractual”, a insistat Emmanuel Macron.
El a estimat că Moscova caută, cu această exigenţă, „un mecanism de ocolire” a sancţiunilor economice şi financiare decise de europeni în urma invaziei Ucrainei.
Putin a semnat o nouă lege împotriva „informațiilor false”
ACTUALIZARE 7.30 Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri seară o lege care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru ''informaţii false'' privind acţiunea Moscovei în străinătate, o armă represivă suplimentară pentru controlul informaţiilor privind ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP.
Acest text, a cărui semnătură prezidenţială marchează intrarea în vigoare, pedepseşte ''difuzarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă sub pretextul unor informaţii fiabile'' despre ''activităţi ale organelor de stat ruse în afara teritoriului rus''.
Pedeapsa prevăzută creşte la 15 ani de închisoare dacă ''informaţiile false'' au ''antrenat consecinţe grave''.
Această lege o completează pe cea adoptată la începutul lunii martie care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de ''informaţii false'' despre armata rusă.
Biden, discuție cu președintele polonez despre „mizele momentului”
ACTUALIZARE 7.20 Biden va avea azi o întâlnire bilaterală cu președintele polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre modul în care SUA și aliații săi reacționează la criza refugiaților și se va întâlni cu refugiații ucraineni, potrivit BBC.
Înainte de a se întoarce la Washington, Biden va ține și un discurs despre „mizele momentului”, potrivit Casa Albă.
Vizita președintelui american în Europa a început miercuri la Bruxelles, unde a discutat cu aliații SUA cu privire la răspunsul global la război.
Zelenski susține că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari
ACTUALIZARE 07.10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari, transmite CNN. Liderul ucrainean a mai arătat, într-un mesaj video, că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol.
”Numărul pierderilor ruşilor a depăşit 16.000 de victime”, a spus Zelenski într-un mesaj video postat vineri pe reţelele de socializare.
”Printre ei se numără şi comandanţii de rang înalt. Până acum nu s-a raportat că ar fi fost ucişi generali sau amirali ruşi. Totuşi, în acest număr avem un comandant al uneia dintre armatele ocupanţilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre”, mai afirmă preşedintele Zelenski.
Preşedintele ucrainean a mai spus vineri, de asemenea, că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol, care au fost duşi la Zaporizhzhia.
„Toate aceste crime de război împotriva civililor din Mariupol şi din alte oraşe ale Ucrainei vor continua să informeze naţiunile lumii”, a spus Zelenski.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News