Live

176 de nave încărcate cu cereale sunt blocate pe Marea Neagră. Ankara anunță ce se va întâmpla cu ele

Data publicării:
Zeci de nave cu cereale ucrainene sunt blocate pe Marea Neagră după anunțul Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul referitor la cereale Foto: Profimedia Images

Ankara a fost înştiinţată de Moscova asupra deciziei acesteia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Personalul rus din cadrul Centrului Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea acordului, încă se află la Istanbul, a informat duminică Ministerul turc al Apărării.

Inspectarea navelor cargou care transportă cereale din Ucraina va continua „astăzi şi mâine” la Istanbul, a anunţat duminică Ministerul turc al Apărării, după ce Rusia şi-a suspendat participarea în acordul semnat pe 22 iulie în Turcia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Este prevăzută continuarea, astăzi şi mâine, a inspectării navelor încărcate cu cereale care aşteaptă la Istanbul”, precizează într-un comunicat Ministerul turc al Apărării.

Aceste nave aflate în aşteptare pe Marea Neagră - în număr de 176, potrivit Ucrainei - vor fi inspectate, însă deocamdată nicio altă navă nu va mai pleca din porturile ucrainene, mai precizează Ministerul turc al Apărării.

După lansarea invaziei asupra Ucrainei în luna februarie, Rusia a instituit o blocadă asupra porturilor ucrainene, privând astfel Kievul de veniturile din exporturile de cereale şi îngreunând accesul la aceste produse pentru ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

În urma medierii Turciei şi a ONU, Moscova şi Kievul au convenit în luna iulie un acord prin care a fost ridicată această blocadă, după ce Rusia a primit asigurări că prin inspecţiile efectuate de JCC la Istanbul navele destinate transportului cerealelor nu vor servi ca mijloc de transport al armelor occidentale către Ucraina.

De atunci, Rusia şi-a manifestat nemulţumirea faţă de neaplicarea componentei din acest acord ce prevede relaxarea unor sancţiuni occidentale care să permită Moscovei să-şi reia la rândul ei exporturile de cereale şi îngrăşăminte şi a ameninţat că s-ar putea retrage din această înţelegere.

Suspendarea participării sale la acest acord a fost în cele din urmă anunţată sâmbătă de Rusia, invocând un atac ucrainean cu drone asupra unor nave militare ruseşti în portul Sevastopol din Crimeea anexată, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord.

Ministerul rus al Apărării a difuzat duminică o declaraţie în care afirmă că a recuperat şi a examinat epavele dronelor folosite în atacul de sâmbătă dimineaţa asupra navelor Flotei ruse a Mării Negre în portul Sevastopol, susţinând că dronele au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa şi au zburat de-a lungul coridorului maritim securizat pentru exportul cerealelor ucrainene, înainte de a schimba direcţia spre portul din Crimeea.

Între timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a decis duminică să-şi amâne cu o zi plecarea la summitul Ligii Arabe ce se desfăşoară la Alger, pentru a putea avea contacte în speranța că va readuce Rusia în acord.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armele din Siria vor fi puse sub controlul statului. Anunțul făcut de Ahmed al-Sharaa, noul lider sirian

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Partenerii noștri