Live

15 milioane de dolari și 130.000 de moldoveni. Schema prin care Rusia încearcă să schimbe soarta alegerilor din Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:

Autorităţile de la Chişinău au avertizat că Rusia plăteşte oameni pentru a vota împotriva aderării la UE, precum și împotriva unui anumit candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, numind acțiunea drept „un fenomen fără precedent”. În spatele rețelei de influență ce vrea să ajute Kremlinul se află oligarhul fugar pro-rus Ilan Șor. Schema de fraudare implica și o bancă din Rusia, transmite publicația de la Chișinău TV8.md

Poliția de la Chișinău a anunțat, joi, 3 octombrie, că a confiscat mai multe telefoane, dar și sume de bani, doar în ultima lună. Mai exact, poliţiştii moldoveni spun că peste 15 milioane de dolari în fonduri ruseşti au fost direcţionate în conturile bancare a peste 130.000 de cetăţeni moldoveni.

Cu această sumă, mai multe persoane afiliate oligarhului fugar, Ilan Șor, au fost instruite să racoleze persoane care să voteze „Nu” la Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și împotriva unui candidat prezidențial.

„Stabilim un fenomen fără precedent pentru Republica Moldova, dar și pentru statele vecine și europene. Este vorba despre un amplu proces de finanțare și corupere, menit să perturbe procesul electoral pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful poliției din Republica Moldova. 

Autoritățile din Republica Moldova anunță că grupul care coordona acțiunile grupării criminale era format inclusiv de oameni care se află în Federația Rusă, dar și că era o structură foarte bine organizată:

  • 130 lideri teritoriali dirijau activitatea grupului, acumulând listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți) de către președinții de sector, după care le transmiteau organizat în Federația Rusă pentru a înregistra și deschide conturi bancare în banca comercială „PromsveazyBank” aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 250 000 ruble, echivalentul a peste 11.000 de lei.
  • 1.927 de președinți de sector recrutau și coordonau activiștii din zonele respective, aceștia fiind plătiți cu 25.600 ruble lunar, puțin peste 1200 de lei românești.
  • Alți peste 50.000 de activiști erau implicați pentru a strânge datele de identitate ale simpatizanților și erau plătiți tot cu câte 1200 de lei.
  • În schema elaborată erau implicați și peste 70.000 de simpatizanți care erau plătiți cu sume între 5 și 10.000 de ruble, adică între 200 și 500 de lei.

Șefa Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, Veronica Dragalin, a punctat că în schemă erau vizate mai multe partide politice, toate având legătură cu oligarhul fugar Ilan Șor și fostul său partid, scos în afara legii de către autoritățile moldovenești. Oficialul a îndemnat toate persoanele implicate să predea cardurile legate de această schemă, altfel riscă să fie condamnate.

„Mesajul nostru e simplu: Nu merită să fiți implicați în așa proces. Pentru câteva mii de lei riscați cu foarte mulți bani și toate bunurile personale. [...] Legea prevede că persoanele care fac denunț referitor la activitățile ilegale, în care au participat, și se dezic de ele, pot fi eliberate de răspundere penală. Noi de asta cunoaștem foarte multe detalii, pentru că avem foarte multe persoane care cooperează cu poliția și organele de urmărire penală”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova. 

Oficialii de la Chișinău au punctat că organizarea acțiunilor era coordonată pe aplicația Telegram. 

Referendum crucial pentru Moldova

Alegerile prezidențiale din 20 octombrie din Republica Moldova vor avea loc odată cu un referendum care va întreba alegătorii dacă susțin modificările constituționale care să permită Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, să adere la UE.

Două din cele 15 partide care sunt în campania legată de acest referendum se opun impulsului pro-european și solicită reînnoirea legăturilor bune cu Rusia, în timp ce Maia Sandu denunță războiul lui Putin în Ucraina și acuză Kremlinul că încearcă să o înlăture de la conducerea țării.

Astfel, aliații lui Şor fac campanie pentru ca publicul să voteze împotriva aderării la UE, precum şi împotriva preşedintelui pro-occidental Maia Sandu. 

Partidul Şor, fondat de magnatul moldo-israelian, a fost declarat neconstituţional şi interzis anul trecut, dar oficialii spun că acesta menţine legături strânse cu alte grupuri de opoziţie pro-ruse. 

Moldova a primit statutul de ţară candidată din partea UE în iunie 2022, iar discuţiile de aderare cu blocul comunitar au început în această vară.

Citește și: EXCLUSIV Referendum de schimbare a Constituției în Rep. Moldova. Rusia încearcă să-i saboteze parcursul european. „Oamenii știu ce înseamnă UE”

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Ucraina se confruntă cu o criză acută de combatanți. Cei nou-veniți sunt bătrâni, alcoolici sau bolnavi. „S-a ajuns la un nivel critic”

Atac ucrainean cu rachete în regiunea Kursk, soldat cu cel puțin șase morți. Guvernatorul rus: „O tragedie imensă pentru noi”

Partenerii noștri