Live

Live Text Ucraina spune că nu refuză să negocieze cu Rusia, dar trebuie să-și retragă mai întâi trupele: „Putin este pregătit? Evident, nu”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Rusia suferă pierderi grele în regiunea Doneţk în urma contraofensivei forțelor Kievului şi pregăteşte noi atacuri masive asupra infrastructurii energetice civile ucrainene, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a spus că sunt 4,5 milioane de oameni fără curent electric. Le-a transmis ucrainenilor că trebuie să reziste și să treacă peste această iarnă. Între timp, primarul Kievului i-a avertizat pe locuitorii capitalei că ar putea rămâne complet fără căldură și electricitate. Pe de altă parte, imagini din satelit arată 1.500 de morminte noi săpate într-o zonă de gropi comune lângă orașul Mariupol. Ucraina a anunţat luni că a primit din partea SUA, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI  

Turcia propune prelungirea acordului de export de cereale din Ucraina cu un an. „Luptele şi problemele umanitare sunt chestiuni separate"

ACTUALIZARE 21:18 Ministrul apărării turc, Hulusi Akar, a declarat luni că ţara sa va propune prelungirea cu un an a acordului dintre Rusia şi Ucraina privind exportul de cereale din porturile ucrainene, care expiră la 19 noiembrie, relatează EFE.

În declaraţii făcute presei, Akar a menţionat că problemele umanitare ar trebui să fie separate de conflictul legat de invazia Rusiei în Ucraina şi a pledat pentru prelungirea acordului cu un an.

Referitor la recenta revenire a Rusiei în acest acord după ce îşi anunţase suspendarea participării pe motiv că ucrainenii ar fi atacat cu drone nave ale Flotei ruse din Marea Neagră în portul Sevastopol utilizând coridorul umanitar creat pentru exportul de cereale ucrainene, Akar a subliniat eforturile diplomatice ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în acest sens.

Sondaj: O majoritate covârșitoare a ucrainenilor cred că Ucraina va fi un membru prosper al Uniunii Europene în zece ani

ACTUALIZARE 20:37 Cel puțin 88% dintre ucraineni cred că țara lor va fi un membru prosper al Uniunii Europene în zece ani, conform unui sondaj publicat, luni, de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, conform Reuters.

La sondaj au participat 1.000 de ucraineni din toată țara, cu excepția teritoriilor ocupate, în eșantion reprezentativ. Ucrainenii sunt optimiști cu privire la șansele țării de a se alătura Uniunii Europene.

Chiar și cei din estul țării, acolo unde luptele cu rușii au fost cele mai dure, sunt optimiști cu privire la viitorul european al țării.

Ungaria anunță că se va opune unui împrumut UE acordat Ucrainei pentru reconstrucția țării

ACTUALIZARE 18:12 Ungaria nu vrea ca Uniunea Europeană să acorde un nou împrumut comun Ucrainei pentru reconstrucția acesteia după distrugerile provocate de invazia rusească, a declarat, luni, șeful diplomației de la Budapesta, Peter Szijjarto, conform hirado.hu.

„Suntem pregătiţi să continuăm să oferim sprijin financiar pe bază bilaterală, pe baza unui acord bilateral între Ucraina şi Ungaria. Dar, cu siguranţă, nu vom sprijini niciun fel de împrumut comun al UE în acest sens”, a declarat Szijjarto.

„De ce? Pentru că am făcut-o deja odată. Am sprijinit împrumutul comun în timpul pandemiei de coronavirus şi a fost mai mult decât suficient”, a adăugat el.

Podoliak: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze cu Rusia

ACTUALIZARE 17:57 Consilierul președintelui Ucrainei spune că Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova și că este pregătit pentru discuții cu viitorul lider al Rusiei, dar nu și cu Vladimir Putin.

Comentariile de pe Twitter ale lui Mihailo Podoliak vin după un articol publicat sâmbătă de Washington Post, care spunea că administrația Biden îi încurajează în privat pe liderii Ucrainei să arate deschiși să negocieze cu Moscova.

„Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziția noastră de negociere este cunoscută și deschisă”, a scris Podoliak pe Twitter, spunând că mai întâi Rusia ar trebui să-și retragă trupele din Ucraina.

„Putin este pregătit? Evident nu. Prin urmare, suntem constructivi în evaluarea noastră: vom vorbi cu următorul lider al Rusiei”, a mai scris acesta.

Putin spune că 50.000 dintre rezerviștii mobilizați sunt deja pe câmpul de luptă din Ucraina

ACTUALIZARE 17:35 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că 50.000 de rezervişti mobilizaţi s-au alăturat unor unităţi de luptă în Ucraina, relatează agenţia de ştiri rusă Interfax, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

Putin a spus că 80.000 sunt „în zona operaţiunii militare speciale” - termenul folosit de Rusia pentru a desemna războiul pe care l-a declanşat în Ucraina - iar restul de până la aproape 320.000 de rezervişti mobilizaţi se află în tabere de instrucţie din Rusia.

„Avem acum 50.000 în unităţile lor de luptă. Restul nu iau încă parte la lupte”, a declarat Putin, potrivit Interfax, cu prilejul unei vizite în regiunea Tver.

În luna septembrie, Putin a anunţat o „mobilizare parţială” pentru a chema la arme sute de mii de noi soldaţi, după ce Ucraina a recucerit porţiuni mari din teritoriul său în cadrul unei contraofensive. Decizia a declanşat exodul a sute de mii de ruşi şi a provocat proteste antirăzboi în întreaga ţară.

Săptămâna trecută, Putin a spus că în total 318.000 de rezervişti au fost mobilizaţi.

Rusia a pus capăt mobilizării parţiale la sfârşitul lunii octombrie, ministrul apărării Serghei Şoigu afirmând pe 28 octombrie că 41.000 de soldaţi s-au alăturat deja unităţilor de luptă din Ucraina.

„Bucătarul lui Putin”, declarație misterioasă

ACTUALIZARE 15:50 Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner, cunoscut sub porecla „Bucătarul lui Putin”, susține într-o declarație pe o rețea socială din Rusia, că „am intervenit, intervenim și vom interveni” în alegerile din Statele Unite.

„Bucătarul lui Putin” a răspuns unei întrebări despre interferențele Rusiei în alegerile din Statele Unite, pe rețeaua socială rusească VKontakte.

„Am să vă răspund foarte subtil, delicat și - îmi cer scuze - cu o anumită ambiguitate. Domnilor, am intervenit, intervenim și vom interveni (în alegerile din SUA - n.r.). Cu grijă, precizie, chirurgical, în felul nostru, așa cum știm noi. În cadrul acestor operații de precizie, vom scoate și rinichii, și ficatul dintr-o lovitură”, a scris Prigojin pe VKontakte.

Ucraina a primit noi sisteme de apărare antiaeriană din partea SUA, Spaniei şi Norvegiei

ACTUALIZARE 14.20 Ucraina a anunţat luni că a primit din partea SUA, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, menite să contracareze bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene.

"Sistemele de apărare aeriană NASAMS şi Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări considerabil armata ucraineană şi vor face cerul nostru mai sigur", a anunţat pe Twitter ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

"Vom continua să doborâm duşmanii care ne atacă. Mulţumim partenerilor noştri: Norvegia, Spania şi SUA", a adăugat el.

Ucraina cere de mai multe săptămâni aliaţilor săi livrări de sisteme moderne şi de apărare antiaeriană, în condiţiile în care Moscova şi-a înmulţit loviturile asupra infrastructurilor ucrainene de electricitate şi de apă, provocând tăieri masive de curent odată cu apropierea iernii. Alte ţări, printre care Germania sau Franţa, au furnizat deja sisteme antiaeriene Kievului.

Exporturile de cereale din Ucraina au scăzut cu peste 30% în 2022

ACTUALIZARE 13.20 Ucraina a exportat aproape 14,3 milioane tone de cereale până acum, în sezonul agricol iulie 2022/iunie 2023, un declin de 30,7% faţă de cele 20,6 milioane tone exportate în perioada similară a sezonului precedent, arată datele publicate luni de Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia la finele lunii februarie a generat volatilitate pe pieţele financiare internaţionale, ducând la creşterea preţurilor la materiile prime şi afectând logistica. În sezonul agricol 2020/21, Ucraina a fost al patrulea mare exportator mondial de porumb şi numărul şase în ceea ce priveşte exporturile de grâu, potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.

Datele Ministerului Agriculturii arată că până acum, în sezonul 2022/2023, au fost exportate 5,4 milioane tone de grâu, 7,7 milioane tone de porumb şi 1,2 milioane tone de orz.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă la o recoltă de cereale de 50-52 milioane tone în acest an, în scădere faţă de nivelul record de 86 milioane tone din 2021. Această scădere semnificativă a fost rezultatul randamentelor mai reduse şi al ocupării unor suprafeţe de teren de către forţele ruseşti.

ACTUALIZARE 10.30 Rușii au lansat peste 200 de rachete în regiunea Sumi din estul Ucrainei, a anunțat guvernatorul Dmitro Zhivitski, scrie Kyev Independent.

Din primele informații, o persoană a murit, iar alta a fost rănită în atacurile de ieri ale forțelor rusești, care au vizat zone locuite de civili.

WSJ: Consilierul SUA pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a discutat în secret cu oficiali ruşi. Reacția Casei Albe 

ACTUALIZARE 9.50 Consilierul SUA pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a purtat discuţii secrete cu înalţi oficiali ruşi, în speranţa de a reduce riscul ca războiul din Ucraina să se extindă sau să devină un conflict nuclear, relatează Wall Street Journal.

Ziarul a citat oficiali americani şi aliaţi care au spus că Sullivan, principalul consilier al preşedintelui Joe Biden pentru securitate naţională, a purtat conversaţii confidenţiale în ultimele luni cu consilierul de la Kremlin Yuri Uşakov şi cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patruşev, care nu au fost dezvăluite public, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Casa Albă a refuzat să comenteze informaţiile apărute în articol răspunzând întrebărilor pe acest subiect printr-o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a Consiliului naţional de securitate, Adrienne Watson: „Oamenii susţin o mulţime de lucruri”. Wall Street Journal a spus că oficialii nu au furnizat datele sau numărul conversaţiilor telefonice care ar fi avut loc între cele două părţi.

Șapte regiuni din Ucraina ar putea rămâne în întuneric

ACTUALIZARE 9.40 Compania de energie de stat din Ucraina, Ukrenergo, a avertizat luni dimineață că țara se va confrunta cu noi întreruperi de curent programate și neprogramate. 

Luni, de la ora 6:00 a.m. până la sfârșitul zilei vor avea loc întreruperi ale curentului electric în regiunile Kiev, Cernihiv, Cherkasy, Jytomyr, Sumî, Harkov și Poltava, a anunțat compania națională de energie Ukrenergo.

Compania subliniază că rețeaua energetică a țării nu își poate relua funcționarea completă după atacurile teroriștilor ruși.

1.500 de morminte noi au fost descoperite lângă Mariupol

ACTUALIZARE 9.20 Peste 1.500 de morminte noi au fost săpate într-un loc cu gropi comune din apropierea orașului Mariupol, din sudul Ucrainei, arată noi imagini din satelit, scrie BBC.

Groapa comună de la Starii Krim se află la nord-vest de oraş.

Mariupol, un oraș-port aproape de granița cu Rusia, a fost o țintă strategică majoră pentru ruși. De la începutul războiului a fost atacat puternic. Până când a căzut în mâinile rușilor în mai, mii de civili muriseră și o mare parte a orașului fusese distrusă.

Imaginile recente din satelit de la Maxar arată că trei gropi comune de lângă Mariupol, situate la Staryi Krym, Manhush și Vynohradne, au devenit tot mai mari, începând din primăvară.

Center for Information Resiliance, cu sediul la Londra, a analizat ultimele imagini surprinse şi estimează că groapa cuprinde mai mult de 4.600 de morminte. Centrul nu poate observa, din imagini, câte dintre acestea conţin cadavre, dar martori şi oficiali ucraineni susţin că mai multe mii de oameni au fost îngropaţi la Starii Krim.

Oficialii ucraineni cred acum că cel puțin 25.000 de oameni au fost uciși în luptele de la Mariupol și că 5.000-7.000 dintre ei au murit sub dărâmături după ce casele lor au fost bombardate.

Martorii de la Mariupol au declarat pentru BBC că în ultimele luni au văzut autoritățile ruse scoțând cadavre de sub ruinele clădirilor bombardate și ducându-le pentru a fi înmormântate.

Explozii în Donețk

ACTUALIZARE 9.00 Numeroase explozii au fost auzite în timpul nopții în Donețk-ul ocupat de ruși, potrivit rapoartelor presei. 

Mass-media rusă controlată de stat RIA Novosti a raportat că un incendiu masiv a izbucnit într-o clădire a administrației feroviare din districtul Voroshylivskyi din Donețk. 

Nu au fost raportate victime la momentul publicării informației.

Zelenski: Inamicul suferă pierderi grave în Doneţk

ACTUALIZARE 8.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia suferă pierderi grave în regiunea Doneţk, dar continuă să îi trimită pe soldaţii mobilizaţi către moarte.

"Am vorbit astăzi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. A fost o conversaţie foarte productivă. Avem confirmarea preşedintelui cu privire la sprijinul macrofinanciar pentru Ucraina - până la sfârşitul acestui an şi anul viitor. Detaliile acestui program vor fi prezentate de prietenii noştri europeni deja săptămâna viitoare. Am vorbit, de asemenea, despre asistenţa pentru refacerea sectorului nostru energetic şi a infrastructurii energetice. Sunt recunoscător pentru sprijinirea totală a eforturilor noastre de a menţine iniţiativa exportului de cereale. Desigur, am discutat cu Ursula von der Leyen despre creşterea presiunii asupra regimului iranian. Complicitatea sa la teroarea rusă trebuie pedepsită. Şi vom aborda această problemă nu numai la nivelul partenerilor noştri tradiţionali. Întreaga lume va şti că regimul iranian ajută Rusia să prelungească acest război şi, prin urmare, să prelungească efectul acelor ameninţări la adresa lumii provocate tocmai de războiul rusesc".

"Dacă Iranul nu ar furniza arme agresorului, am fi mai aproape de pace acum. Şi asta înseamnă mai aproape de o soluţionare a crizei alimentare. Mai aproape de rezolvarea crizei costului vieţii. Mai aproape de stabilizarea pieţei energiei. Mai aproape de o securitate împotriva şantajului cu radiaţii, la care Rusia nu renunţă. Prin urmare, absolut toţi cei care ajută Rusia să prelungească acest război trebuie să poarte responsabilitatea consecinţelor acestui război. Astăzi, ocupanţii au folosit din nou drone de atac iraniene. Unele au fost doborâte. Dar, din păcate, unele au şi lovit", a adăugat el.

Zelenski a menţionat că "statul terorist" concentrează forţe şi mijloace pentru o posibilă repetare a atacurilor masive asupra infrastructurii Ucrainei. "În primul rând, energia. În special, pentru aceasta, Rusia are nevoie de rachete iraniene. Ne pregătim să reacţionăm".

"Începând din această seară, întreruperile de curent de stabilizare continuă în Kiev şi în şase regiuni. Peste 4,5 milioane de consumatori nu au energie electrică. Cei mai mulţi sunt din Kiev şi regiunea Kiev. Indiferent ce vor teroriştii, indiferent ce încearcă ei să obţină, trebuie să trecem peste iarna aceasta şi să fim şi mai puternici în primăvară decât suntem acum, să fim şi mai pregătiţi pentru eliberarea întregului nostru teritoriu", a mai afirmat Zelenski.

"Ne-au trimis la luptă cu trei lopeți. Din 570, am rezistat 29". Un rus povestește cum a scăpat din măcelul de la Makiivka  

ACTUALIZARE 8.00 Aproape un întreg batalion de soldați ruși a fost măcelărit în apropierea localității ucrainene Makiivka. Unul dintre supraviețuitori a povestit cum au fost "aruncați" pe linia frontului cu "doar trei lopeți" și puși să sape tranșee. Dimineața au fost bombardați, iar din 570, "doar 29 au rezistat, iar 12 sunt răniți".   Alexei Agafonov, unul dintre supraviețuitori, a povestit pentru Ukraine Today ce s-a întâmplat în bătălia de la Makiivka, din regiunea Lugansk.

Soldatul rus a povestit că a fost instruit în unitatea militară 2079. Comandantul batalionului mobilizat le-a spus că vor fi trimiși în regiunea Svatovo, în Lugansk, la 15 kilometri de linia frontului, a spus Agafonov.

Însă, în noaptea de 2 noiembrie, batalionul a fost adus pe linia de contact. Soldaților li s-a ordonat să sape tranșee și să țină linia de apărare.

"Am fost aruncați acolo, ne-au spus să săpăm tranșee, aveam trei lopeți pentru tot batalionul. Nu aveam deloc echipament. Am săpat cât am putut, iar dimineața au început bombardamentele, artilerie, mortiere, drone. Am fost împușcați pur și simplu. Când totul a început, ofițerii au fugit imediat. Printre bombardamente am încercat să săpăm în continuare, dar dronele ne-au reperat imediat și pur și simplu ne-au împușcat. Din 570 de oameni, 29 au supraviețuit, 12 sunt răniți, restul nu mai sunt", a spus Agafonov. 

Citește continuarea AICI

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Diferență de la cer la pământ! Cum au lăsat kosovarii vestiarul pe Arena Națională, după scandalul de proporții

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Relația lui Elon Musk cu Rusia și Putin ar trebui investigată de Pentagon. Doi senatori democrați cer ca miliardarul să fie anchetat

Zelenski denunță discuția lui Scholz cu Putin: A deschis „cutia Pandorei”

Rușii nu le mai livrează gaze austriecilor. De când intră în vigoare măsura

Ce cred rușii despre Donald Trump și Elon Musk. Cum sunt prezentate numirile pentru noua administrație SUA la televiziunea rusă

Partenerii noștri