Analiză Zi de coșmar pe bursele americane. Giganții din tehnologie au pierdut într-o zi de două ori cât PIB-ul României
Încă o zi de coșmar pe bursele americane, cu scăderi dure. În frunte sunt companiile de tehnologie, cele care au căzut cel mai tare ieri.
Pot armatele lumii să țină pasul cu tehnologia?
Cum au crescut acțiunile companiei Gabriel Resources
Viața la stână în era inteligenței artificiale
O reconstrucție 3D le dă șansa oamenilor să „se plimbe” pe străzile Cetății Eterne
Mai mulți deținuți de la Penitenciarul Aiud primesc burse de merit
Avertismentul FBI: Tehnologia „Deep fake” devine tot mai periculoasă
Informatician: AI e cea mai mare forță care a existat vreodată
Pariu câștigat pentru Tesla
Cursă între două tehnologii rivale
În urma corecției de ieri, companiile reunite în acronimul FANGMAN - adică Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon și Nvidia au pierdut 500 de miliarde de dolari din capitalizare. Adică de două ori PIB-ul României, șters într-o singură zi. Și astăzi indicele Nasdaq pierduse în prima parte a ședinței încă 5%.
Tech-ul scade pentru că piața realizează că este de fapt supraevaluat. Componenta de tehnologie din indicele S&P 500 a avut o creștere de 70% de la minimul atins de piață pe 23 martie. Indicele general a crescut cu circa 30%.
Acum o oră, Apple era în scădere cu 8%. Facebook cedase 6,.6%. Amazon cădea și el cu 7,4%.
După acele creșteri susținute se produc câteva corecții normale. Ajunseseră prea sus și acum investitorii își marchează profitul. Înainte să înceapă aceste scăderi, valoarea Tesla crescuse cu o mie la sută în 12 luni.
Apple și Tesla, care au făcut splitări ale acțiunilor, au cunoscut creșteri fulminate ale valorii doar din această operațiune, care doar face titlul mai accesibil investitorilor, nu schimbă practic nimic fundamental. Iar astfel de creșteri sunt iraționale.
Și, în principiu, ziua putea fi bună. De pe piața muncii a venit un raport încurajator, s-a recuperat un număr decent de locuri de muncă în august, 14 milioane, iar rata șomajului a intrat bine de tot sub 10%, până la 8,4%. De fapt aceste date bune au ținut piața în predeschidere și la deschidere ceva mai bine. Când au început tranzacțiile, însă au venit scăderile, care au produs efecte și în Europa, pe bursele care erau pe sfârșit de zi. Europencele se ținuseră bine peste zi, pe verde, însă au fost trimise pe roșu când America și-a stabilit direcția în jos.
Erau și niște semne acolo: indicele de volatilitate VIX are vreo 10 zile de când crește. Iar volatilitatea se poate accentua pentru că vin alegerile americane, pe 3 noiebmrie. Mai sunt două luni și, când se așteaptă un rezultat strâns, crește nervozitatea, iar starea se poate schimba de câteva ori pe parcurs, ceea ce poate da creșteri, scăderi și tot felul de amestecuri din care nu se înțelege de fapt o situație clară.
În 2016 a fost volatilitate, iar acum, când lucrurile sunt și mai puțin clare, poate fi și mai și. Iar în acest an incertitudinea se poate prelungi. Dificultățile de la votul prin corespondență pot întârzia anunțarea rezultatului și întârzierile provoacă nervozitate pe piețele financiare.
Editor web: Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News