Live

Vor pleca bugetari acasă în 2021? Vicepremierul Dan Barna: „Posibil să se întâmple lucrul acesta”

Data actualizării: Data publicării:
Vicepremierul Dan Barna nu exclude posibilitatea concedierii unor angajați din companiile de stat în 2021 Foto: Guliver/GettyImages

Vicepremierul Dan Barna nu exclude posibilitatea de a exista concedieri în rândul bugetarilor în 2021. Mai multe companii de stat vor intra într-un proces de restructurare anul acesta și renunțarea la angajați ar putea fi o consecință a optimizării activității lor, a spus vineri seară, la Digi24, vicepremierul Dan Barna. În urmă cu o săptămână, și premierul Florin Cîțu menționa o astfel de perspectivă.

„Reforma administrativă este și în programul de guvernare şi este unul din obiectivele de policy şi ale acestui an, şi ale anilor care urmează. La nivelul acestui buget, primul pas a fost acela de îngheţa, de a păstra salariile la nivelul anului trecut, tocmai din raţionamentul că trebuie să păstrăm un deficit de 7,2, nu ne permitem o creştere de salarii”, a explicat Dan Barna, la observația că nu s-a mai discutat despre o reducere a aparatului bugetar atunci când a fost conturat bugetul pe 2021.

„Este o cerință pe care și premierul Florin Cîțu, și colegii noștri din guvern o înțeleg foarte clar. De la companiile publice s-a cerut - și suntem în evaluare și în așteptarea acestor planuri de reformă explicită. Tocmai că păstrând aceleași anvelope bugetare ca și anul trecut și cu perspectivă de a fi reduse, e clar că aceste companii trebuie să vină cu planuri de reformă, tocmai de aceea nu s-a mărit bugetul și s-a păstrat cel anterior, pentru că așteptăm planuri de reformă și este un obiectiv foarte clar să existe aceste reforme. Așa cum TAROM a început încă de anul trecut această reformă și e în desfășurare, și celelalte companii - Metrorexul este cel mai clasic exemplu din aceste zile - e clar că trebuie făcute reforme acolo și rămâne un obiectiv pentru acest guvern”, a declarat vicepremierul la Digi24.

Întrebat dacă în 2021 vor pleca bugetari acasă, Dan Barna a răspuns: „Posibil să se întâmple lucrul acesta. Vorbeam de planurile de reformă din guvern, din coalițe. Aceste planuri de reformă pot să presupună - și unele companii bănuiesc că vor lua aceste decizii prin consiliile lor de administrație, presupun, de reorganizare de activități. Adică nu e o cerință, e o consecință de optimizare a funcționării acestor companii”, a explicat vicepremierul Dan Barna.

Sâmbăta trecută, premierul Florin Cîțu spunea că în alcătuirea bugetului pe 2021 va ține seama de oprirea „hemoragiei banului public”  și anunța restructurarea companiilor de stat, avertizând că unele dintre acestea s-ar putea să nu supraviețuiască.  „Acesta e preţul pe care trebuie să îl plătească, dacă vrem să mergem mai departe”, a spus șeful guvernului.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dan Barna, lider USR, LIVE la Interviurile Digi24.ro

Dan Barna spune că PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD

Ciolacu: Nu fac nicio diferenţă între Simion, Drulă, Barna, Cioloş. Îi compar pe toţi cu Mirel din Turnu Măgurele. Ăsta e stilul

Lista USR pentru alegerile europarlamentare este deschisă de Dan Barna, după retragerea Elenei Lasconi

Partenerii noștri