Vânzările de aur s-au triplat față de prima jumătate din 2019, în contextul pandemiei. Care este profilul cumpărătorului de aur
Aurul sparge record după record, în condițiile în care incertitudinile privind revenirea economiei mondiale din criza provocată de pandemie alimentează cererea pentru active considerate sigure. Față de aceeași perioadă de anul trecut, valoarea tranzacțiilor cu aur financiar fizic a crescut cu aproape 3 ori și jumătate. Femeile care au peste 60 de ani sunt principalii cumpărători ai materialului prețios, potrivit specialistului în piețe financiare, Mihai Muresian, care spune că majoritatea tranzacțiilor au fost făcute în mijlocul stării de urgență.
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Gigi Becali spune că PNL și AUR au o înțelegere pentru turul doi al prezidențialelor
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Cozi de zeci de oameni pentru înscrierea cu buletinul la „Planul Simion”
George Simion despre listele de semnături: Nu este posibil să strângi cinstit 100.000 de semnături
Primarul din Gorj care îl iubește pe Putin ar fi lovit cu mașina o tânără
George Simion și Mihail Neamțu i-au cerut lui Gigi Becali 500.000 de euro pentru europarlamentare
Candidata AUR la primăria Buzău se retrage cu scandal
În România, în primele șase luni ale anului, una dintre cele mai mari bănci a vândut 422 de kilograme de aur în valoare de 86 de milioane de lei.
„Profilul cumpărătorului de aur este cel care dorește să investească într-un instrument care are o lichiditate mare și care îi aduce stabilitate. Aurul este văzut într-un portofoliu investițional ca principalul instrument care poate să aducă o stabilitate și care este oarecum, într-o măsură mai mică sau mai mare, decuplat de ceea ce se întâmplă pe piețele bursiere internaționale, sau pe piețele titlurilor de stat.
Aurul a avut o evoluție ascendentă în ultimii ani. De la jumătatea anului 2018 până în prezent a crescut cu aproape 65% și din această cauză a atras atenția multor investitori, care și-au dorit să-și recalibreze portofoliul și să investească și în acest instrument.
Principala categorie de persoane care cumpără aur financiar fizic sunt cele care au peste 60 și 69 de ani și sunt de gen feminin.
Din aurul vândut anul acesta de instituția din care fac parte valoarea medie a unei vânzări a fost de aproximativ 100.000 de lei în cazul tranzacțiilor făcute de femei și de aproximativ 50.000 de lei în cazul tranzacțiilor făcute de bărbați.
Anul acesta vedem un interes mai mare din partea clienților. Situația nu este surprinzătoare, luând în considerare că trăim într-o perioadă în care, din punct de vedere macroeconomic, oamenii își doresc să investească în instrumente care le pot aduce o siguranță, dacă putem vorbi de o siguranță în cazul investiției în aur”, a declarat, la Digi24, Mihai Muresian, specialist piețe financiare.
El a afirmat că prețul aurului la finalul anului trecut se tranzacționa la aproximativ 1.520 de dolari uncia de aur iar acum este 1.970 de dolari.
„Creșterea de la începutul anului este de aproximativ 30%. Nu vorbim de o panică, ci de intrări de capital, de achiziții”, a explicat Mihai Muresian.
Acesta spune că în timpul stării de urgență importurile de aur au suferit probleme din cauza zborurilor suspendate.
„Din toată cantitatea de aur care a fost vândută anul acesta, am întâmpinat și probleme, din cauza faptului că în perioada 21 martie – 21 iunie zborurile aeriene au fost întrerupte către România și din cauza aceasta importurile au fost diminuate, chiar anulate, noi nemaiputând aduce aur pentru investitori.
Majoritatea aurului tranzacționat anul acesta a fost comandat sau cumpărat direct din unitățile unde există vânzare directă de aur în luna aprilie, exact în mijlocul perioadei de criză”, a spus Muresian.
Potrivit specialistului, investitorii sunt, din punct de vedere macroeconomic, „foarte îngrijorați de ceea ce se va întâmpla”.
„Se vorbește foarte mult de o revenire economică globală sau, din contră, de o continuare a crizei. Mai există și un război comercial între SUA și China care, de asemenea, îi îngrijorează pe investitori. Din această cauză, cred că sunt îndeplinite majoritatea premizelor ca acest trend ascendent să coninue și să nu vobim de o stagnare sau o reducere a prețului la aur”, a adăugat acesta.
Redactor: Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News