Live

Un combinat siderurgic „eco-inteligent” va fi construit de la zero în România. Investitorii sunt italieni

Data publicării:
Grupul italian Beltrame anunță o investiție de 300 de milioane de euro într-o unitate care va produce oțel-beton și sârmă laminată, construită de la zero în România Foto: Guliver/GettyImages

Grupul italian Beltrame anunță o investiție de 300 de milioane de euro într-o unitate construită de la zero în România. Va face acolo oţel-beton şi sârmă laminată. În plus, combinatul va fi eco-inteligent.

Potrivit Beltrame, va fi primul proiect greenfield din Europa în ultimele decenii în producţia de oţel şi va aduce noi standarde în domeniul emisiilor poluante din industria siderurgică.

Unitatea va include o oţelărie şi un laminor, dar şi un parc fotovoltaic cu o capacitate de 100 MW.

Deocamdată nu a fost aleasă locația exactă, în prezent compania are în vedere mai multe variante.

Combinatul va avea o capacitate de producţie de aproximativ 600.000 tone de oţel pe an.

Investiţia va genera aproximativ 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local, precum şi aproape 1.000 de locuri de muncă indirecte, dintre care cel puţin 800 în faza de construcţie ṣi circa 150 în faza de producţie.

În sectorul construcţiilor, consumul intern de oţel-beton ṣi sârmă este de circa 1,4 - 1,5 milioane tone pe an. Acesta este estimat să crească în următorii cel puţin 10 ani, în special datorită investiţiilor guvernamentale în infrastructura publică, dar ṣi a investiţiilor private. În prezent, România importă aproape în totalitate cantitatea de oţel-beton necesară, în special din Turcia, iar investiția italiană ar putea schimba această stare de fapt.

Beltrame deţine în România combinatul siderurgic de la Călărăși, fostul Siderca. Compania are peste 270 de angajaţi şi exportă anual circa 180.000 tone de produse pe piaţa europeană.

În istoria postdecembristă, a mai fost în discuție o investiție importantă în siderurgie. De fapt, era un megaproiect. Grupul austriac Voestalpine a negociat cu guvernul de la București în 2008 pentru o oțelărie la Agigea, un proiect de circa 5 miliarde de euro. Criza extinsă de atunci a trimis însă tot proiectul la sertar. În țara în care siderurgia a fost constant pe pantă descedentă, ideea unei investiții de anvergură s-ar putea dovedi benefică.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Oprea: Avem tradiția industriei de petrol și gaze și posibilitatea de a capta și stoca carbon. Să menținem în România industria grea

Ciolacu, întâlnire cu o delegație Deutsche Bank: Vrem să atragem investiții în sectorul energetic, digital și în cel al infrastructurii

Compania germană AE SOLAR va produce panouri solare în România, anunță Guvernul

Problemele care împiedică România să atragă mai multe investiții străine. Ce spun experții europeni

Partenerii noștri