Live

UE investeşte peste 600 milioane euro în infrastructura energetică, inclusiv în România

Data publicării:
Fondurile pentru pentru interconectarea energetică a Europei vor fi distribuite în 9 state UE. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană va investi 602 milioane de euro din Mecanismul pentru interconectarea Europei în opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică, care vizează şi România, pentru a atinge obiectivele stabilite în planul REPowerEU şi în Pactul verde european, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Aceste fonduri vor finanţa proiecte în domenii precum energia electrică (dintre care unul privind reţelele electrice inteligente), reţelele de CO2, stocarea subterană a gazelor, precum şi pentru un terminal pentru gaz natural lichefiat.

Acestea sunt împărţite între nouă state membre UE: România, Belgia, Croaţia, Franţa, Irlanda, Italia, Austria, Polonia şi Slovenia, precum şi şi Tunisia.

Investiţia se va efectua conform rezultatelor unei cereri de proiecte lansate la 18 mai, în paralel cu planul REPowerEU.

"Îmbunătăţirea interconexiunilor transfrontaliere este o condiţie prealabilă pentru o tranziţie către o energie curată, deoarece acestea consolidează piaţa noastră comună a energiei şi facilitează integrarea energiei din surse regenerabile în reţea. Rezilienţa infrastructurii energetice este, de asemenea, esenţială pentru securitatea aprovizionării UE şi pentru îndeplinirea angajamentului nostru de a opri importurile de gaze din Rusia cât mai curând posibil", a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson.

REPowerEU este un plan al Comisiei Europene menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia înainte 2030.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Partenerii noștri